Lowboy av John Wray

LowboyNummer: 2613
Titel: Lowboy
Originalets titel: Lowboy
Författare: John Wray
Översättare: Ulrika Jannert Kallenberg
Förlag: Alfabeta
Utgivningsår: 2009
ISBN: 978-91-501-0999-3
Betyg: 4 av 5

 

Bokens första mening:
Den elfte november sprang Lowboy för att hinna med ett tåg.

Om boken:
Tidigt en morgon i New York kliver Will Heller, en paranoid och schizofren sextonårig, på tåget till stan. Som de flesta människor tror Will att jorden kommer att gå under på grund av klimatförändringar. Men olikt de flesta människor tror Will att han kan göra något åt det, dessutom inom några timmar därför har han nu stuckit från sjukhuset och är på rymmen utan sina mediciner.

Min åsikt:
Mycket bra, fängslande & lättläst.

Ursäkta, men din själ dog nyss av Danny Wattin

Ursäkta men din själ dog nyssNummer: 2612
Titel: Ursäkta, men din själ dog nyss
Författare: Danny Wattin
Förlag: Piratförlaget
Utgivningsår: 2009
ISBN: 978-91-642-0300-7
Betyg: 3 av 5

 

Bokens första mening:
Han stod längst ut på avsatsen och tittade ned.

Om boken:
Det är Äggbankningsdag och allting är precis som vanligt. Ljuden från skolgårdens fortplantningsruta, småflickorna som strosar runt i väntan på att deponera sina äggstockar och Angelinorna som fnittrande bläddrar igenom sina kataloger i jakt på nya kändisar att göra barn med. Det finns ingen som helst möjlighet för Benjamin Albert Bonkenstein, till hälften Einstein, att veta att hela hans tillvaro snart kommer att vändas upp-och-ned. Ett händelseförlopp som börjar när han inleder ett hemligt förhållande med den genetiskt överlägsna överklassflickan Julia och slutar i en härva av mord, lögner och skönhetsideal så extrema att de riskerar rasera grunden för allt mänskligt liv.

Min åsikt:
Bra & annorlunda men lite svårläst.

Köp boken:
Boken finns bland annat på Bokus & Adlibris.

Skäligen misstänkt för mord av Lillemor Östlin

Skäligen misstänkt för mordNummer: 2611
Titel: Skäligen misstänkt för mord
Författare: Lillemor Östlin
Förlag: Lind & co
Utgivningsår: 2010
ISBN: 978-91-7461-019-2
Betyg: 2 av 5

 

Bokens första mening:
Novembervinden blåste oförtrutet över Kvarnholmens klippor där de stupade ner i Saltsjön.

Om boken:
En 54-årig bilhandlare häktas av Södertörns tingsrätt. Mannen är på sannolika skäl misstänkt för mordet på den 57-åring som hittats misshandlad till döds i ett grustag i Tumba. Enligt polisen rör det sig om en uppgörelse i Stockholms undre värld.
Man verkligheten är sällan så som den beskrivs i kvällstidningarna. Den så kallade undre världen består också av vanliga husvagnspundare som Lill-Gurra och Gittan. Och bakom den organiserade brottsligheten döljer sig inte sällan vanliga rövargubbar som Hjalle och Luffarn.

Min åsikt:
Helt ok & lättläst.

Köp boken:
Boken finns bland annat på Bokus & Adlibris.

Slagskämpen av Mikey Walsh

SlagskämpenNummer: 2610
Titel: Slagskämpen
Originalets titel: Gypsy Boy
Författare: Mikey Walsh
Översättare: Jimmy Hofsö
Förlag: NoNa
Utgivningsår: 2009/2011
ISBN: 978-91-978791-6-3
Betyg: 4 av 5

 

Bokens första mening:
Det var på resa i Berkshire tillsammans med den övriga konvojen och farmor Ivy satt längst bak i skåpbilen när vattnet gick.

Om boken:
Slagskämpen är berättelsen om Mikey Walshs uppväxt i 80-talets England, men det är ett England och ett 80-tal som mycket få personer känner igen. Detta är en varm och innerlig skildring av romerna och deras liv, samtidigt som det är en gripande berättelse av en svår och dramatisk uppväxt.

Redan innan Mikey Walsh kom till världen var hans pappa fast bestämd att sonen han väntade på skulle bli boxare. Talang och prestigefyllda titlar fanns i släkten och för Mikeys far var sonens framtid redan utstakad – en framgångsrik boxare var det enda tänkbara.

Mikey ville annat. Gång på gång gör han sin far besviken och snart övergår de fostrande slagen i strukturerad misshandel vars enda syfte är att ge utlopp för faderns egna aggressioner.
Mikey Walshs berättelse om sin uppväxt är mycket mer än en tragisk barndomsskildring. Det är också en varm och innerlig skildring av en kultur och ett folk som mycket sällan kommer till tals i litteraturen. Mikeys uppväxt är dessutom kantad av en rad oförglömliga och gränslösa karaktärer och hans berättelse bjuder på såväl skratt som tårar.

Någon utbildning att tala om fick inte Mikey under sin uppväxt. Hans hem var familjens husvagn och han umgicks inte med andra än romer. Som tonåring insåg Mikey att han var homosexuell – något otänkbart för en zigenarpojke. Som femtonåring tvingades han välja mellan sin familj och den främmande världen utanför.

Min åsikt:
Fängslande & väldigt intressant.

Köp boken:
Boken finns bland annat på Bokus & Adlibris.

Och allt är förvridet av Emma Ångström

Och allt är förvridetNummer: 2609
Titel: Och allt är förvridet
Författare: Emma Ångström
Förlag: Alfabeta
Utgivningsår: 2009
ISBN: 978-91-501-1120-0
Betyg: 4 av 5

 

Bokens första mening:
Det är kallt, men jag lägger mig ner i gräset.

Om boken:
Dold av buskarna sitter Erik utanför sin gamla lägenhet och bevakar Mina, kvinnan som lämnade honom för en annan man kvällen innan han skulle fria. I lägenheten finns också Minas nya sambo som Erik själv anlitade som lockbete för att testa hennes kärlek. Förnedrad och förlamad av saknad försöker Erik ordna en ny tillvaro och sluta drömma om Mina. Men inte bara Erik har svårt att släppa taget om det förflutna.
Och allt är förvridet är en tät, psykologisk spänningsroman om mannen, relationen, hämnden, svartsjukan och maktspelet som obemärkt kan smyga sig in i ett destruktivt förhållande. Varför njuter människor av att plåga dem de älskar?

Min åsikt:
En väldigt stark debut.

Köp boken:
Boken finns bland annat på Bokus & Adlibris.

Jokern av Markus Zusak

JokernNummer: 2608
Titel: Jokern
Originalets titel: The messenger
Författare: Markus Zusak
Översättare: Anna Strandberg
Förlag: B Wahlströms
Utgivningsår: 2002/2010
ISBN: 978-91-32-15891-9
Betyg: 4 av 5

 

Bokens första mening:
Bankrånaren är värdelös.

Om boken:
Ed Kennedy är en nolla utan framtid. Han kör taxi olagligt, spelar kort utan framgång och är hopplöst förälskad i sin bästa vän, Audrey. Vid sin sida har han Dörrvakten, en illaluktande, kaffedrickande hund.
Eds liv är långtråkigt och medelmåttigt tills han av misstag förhindrar ett bankrån.
Det är då det första esset dyker upp och hans liv förändras.
På ruter ess står tre adresser och tre klockslag nedskrivna. Ed vacklar mellan rädsla och nyfikenhet och sakta övertygar han sig själv om att hjälpa människorna som bor på de olika adresserna. Människor som precis som han själv behöver hjälp.
Fler spelkort med uppdrag och kryptiska ledtrådar dyker upp och genom uppdragen förändras Eds liv och han blir något mer, något bättre än han var från början.
Tills bara en fråga återstår ….
Vem är det som skickar spelkorten?

Min åsikt:
Lättläst & mycket bra.

Köp boken:
Boken finns bland annat på Bokus & Adlibris.

Att ringa Clara av Anna Schulze

Att ringa ClaraNummer: 2607
Titel: Att ringa Clara
Författare: Anna Schulze
Förlag: Wahlström & Widstrand
Utgivningsår: 2011
ISBN: 978-91-46-22093-0
Betyg: 5 av 5

 

Bokens första mening:
Det finns ett arabiskt språk, sade Clara en gång för tjugo år sedan.

Om boken:
Det börjar med ett telefonsamtal. Clara, Carolins bästa vän är försvunnen.
Men Clara är väl alltid borta, vill Carolin säga. Clara är född borta.
De har varit varandras förtrogna och bundsförvanter sedan åren på folkhögskolan, och sedan på Musikhögskolan. De har växt upp och gift sig, men sedan har väl varken kärleken eller vänskapen blivit riktigt som någon av dem tänkt sig. Nu står dessutom Carolin själv vid en avgörande vändpunkt i livet.
När Carolin motvilligt börjar leta efter sin försvunna vän påbörjar hon samtidigt en minnesresa. Den tar henne inte bara tillbaka genom den långa vänskapen med Clara, utan tvingar henne också att skärskåda sitt eget liv.
För att förstå vad som har hänt med Clara, och för att finna sin egen plats i livet, måste Carolin ifrågasätta livets lyckliga stunder av närhet och samförstånd. Och av allt det andra, som är sorg, svek och oförmåga att kommunicera.

Min åsikt:
Stark, gripande & mycket bra!

Köp boken:
Boken finns bland annat på Bokus & Adlibris.

Brist av Anna Schulze

BristNummer: 2606
Titel: Brist
Originalets titel: Under the tounge
Författare: Anna Schulze
Översättare: Roy Isaksson
Förlag: Albert Bonniers
Utgivningsår: 2006
ISBN: 978-91-0-011072-7
Betyg: 4 av 5

 

Bokens första mening:
Det är tomt på Kreatima.

Om boken:
Folk frågar honom hur det var när hans mamma dog. Vad svarar man på det? Att det var värst för mamma? Helst vill han inte svara alls, inte prata om moderns död. Helst vill han bara att livet fortsättningsvis ska vara i ljusgult.
Anna Schulzes novellsamling skildrar människor som befinner sig i något slags brytpunkt i sina liv. Här finns mannen som sitter häktad – men blir man hembjuden på te vet väl alla vad det innebär? Här finns en gravid kvinna vars mage inte växer som den ska och en barnmorska som försiktigt försöker nysta i orsakerna. Och här finns en tonårsdotter som fördriver tiden i väntan på vidare order.

Min åsikt:
Mycket bra & starka noveller.

Om du var jag av Jessica Schiefauer

Om du var jagNummer: 2605
Titel: Om du var jag
Författare: Jessica Schiefauer
Förlag: Bonnier Carlsen
Utgivningsår: 2009
ISBN: 978-91-638-6129-1
Betyg: 3 av 5

 

Bokens första mening:
Det finns ett köpcentrum i staden, ett sånt där med stenlagda inomhusgator och glastak, och under glastaket finns nästan allt man kan önska sig.

Om boken:
Det finns tusen sätt att överge någon på. Men alla gör lika ont. Agnes och Louise är tvillingsjälar. Inga andra i hela världen passar så bra ihop som de gör, fastän de är så olika på utsidan. Louise är en sån som alla vill vara med, snygg och sexig och rolig och påhittig. Agnes är inte alls sån tyvärr, hon är mest grå och osynlig och meningslös i största allmänhet. Ändå vill Louise vara med henne. Hon vill till och med att de ska hyra lägenhet ihop nu, när gymnasiet är slut och livet faktiskt har börjat på riktigt. Men verkligheten blir inte som de har tänkt sig, någon som heter Hannes dyker upp i Agnes liv och Louise blir mer och mer underlig. Bakom hennes starka fasad skymtar en annan personlighet och en dag ger hon sig av, lämnar Agnes med tusen obesvarade frågor. Agnes börjar nysta i det som varit hennes och Louises liv. Långsamt upptäcker hon att ingenting är som hon trott.

Min åsikt:
Bra & lättläst.

Köp boken:
Boken finns bland annat på Bokus & Adlibris.

Under tungan av Yvonne Vera

Under tunganNummer: 2604
Titel: Under tungan
Originalets titel: Under the tounge
Författare: Yvonne Vera
Översättare: Roy Isaksson
Förlag: Ordfront
Utgivningsår: 1996/1999
ISBN: 91-7324-666-2
Betyg: 2 av 5

 

Bokens första mening:
En tunga som inte längre lever, inte längre gråter.

Om boken:
Under Zhizhas tunga har mörker slagit rot. Där gömmer hon den smärta man inte får tala om – det far gör mot henne när han besöker henne på nätterna. Men under tungan finns också den styrka och visdom Zhizha behöver för att orka leva och bli vuxen.

Min åsikt:
Intressant språk men svårläst.