Bara människor av Anne Liljeroth

Bara människorNummer: 3366
Titel: Bara människor
Författare: Anne Liljeroth
Förlag: Hoi
Utgivningsår: 2013
ISBN: 978-91-86775-52-0
Betyg: 4 av 5

 

Bokens första mening:
Bussen krånglar sig genom tre små rondeller med nyplanterade höstblomster innan den slutligen parkerar bakom den gamla stationen.

Om boken:
Journalisten Saga Widerbeck bestämmer sig för att flytta tillbaka till sin barndomsstad i ett försök att hitta sina rötter, och snart låser hon upp dörren till en lägenhet på Smedjegatan 6. Med sig har hon en plan för att göra upp med de personer som en gång sårade henne.

Plötsligt står hon öga mot öga med sina nya grannar, Patrick Swedmark, Per Norder, fröken Andersson och Wille Weber, alla med sina egna historier och motiv. Saga vill få dem att minnas vad de gjorde, och också se henne som den hon är idag.

Men saker och ting blir inte riktigt som hon tänkt sig.

Min åsikt:
Mycket bra & fängslande!

Köp boken:
Boken finns bland annat på Bokus & Adlibris.

Hägring 38 av Kjell Westö

Hägring 38Nummer: 3365
Titel: Hägring 38
Författare: Kjell Westö
Förlag: Albert Bonniers
Utgivningsår: 2013
ISBN: 978-91-0-013495-2
Betyg: 2 av 5

 

Bokens första mening:
När fru Wiik inte kom på jobb den morgonen blev han först irriterad.

Om boken:
Året är 1938. Adolf Hitlers expansionspolitik väcker både vrede och beundran, inte minst i den så kallade Onsdagsklubben i Helsingfors. Det är ett informellt diskussionsforum, som består av några gamla vänner till advokaten Claes Thune. Forumet är lika mycket en ursäkt för att supa ihop som för att prata politik, men detta år är det tydligt att Europas splittring också är Onsdagsklubbens, och Claes Thune börjar ge upp om dess framtid.

Thune engagerar sig i utrikespolitiken även som skribent i dagspressen, men är inte engagerad i så mycket annat. Han är frånskild och uppgiven, och ägnar sin byrå ett förstrött intresse. Som tur är har han en duglig hjälp i sin nyanställda sekreterare, Matilda Wiik.

Men fru Wiik känner sig inte särskilt duglig. Hon jagas av minnen från inbördeskriget, då hon var sexton år gammal och tvingades uppleva saker hon försökt glömma sedan dess. En dag hinner minnena ikapp henne. När Onsdagsklubben har möte på kontoret så hör hon en röst hon hade hoppats aldrig behöva höra igen.


Min åsikt:

Ok, lite svajig.

Köp boken:
Boken finns bland annat på Bokus & Adlibris.

Nattens skogar av Djuna Barnes

Nattens skogarNummer: 3364
Titel: Nattens skogar
Originalets titel: Nightwood
Författare: Djuna Barnes
Översättare: Thomas Warburton
Förlag: Lind & co
Utgivningsår: 1936/1987/2009
ISBN: 978-91-85801-72-5
Betyg: 4 av 5

 

Bokens första mening:
Strax i början av år 1880, trots välgrundade misstankar om det tillrådiga i att föröka det folk som har Herrens stadfästelse och människors ogillande, framfödde Hedvig Volkbein – en wienska av kraftfull fysik och militärisk skönhet, som nu låg under en sänghimmel i blossande grann scharlakan, med den habsburgska fläkta örnen på sängomhänget och till duntäcke ett sidenbolster med Volkbeinska vapnet i gediget och mörknat guldbroderi – vid fyrtiofem års ålder sitt enda barn, en son, sju dagar efter det hennes medikus förutspått hennes förlösning.

Om boken:
I Nattens skogar (Nightwood, 1936) möter vi Robin, Nora, Jenny och Felix, som vid olika tillfällen träffar den enigmatiske doktor OConnor. Ett komplicerat passionsdrama med oväntade vändningar tar sin början. Drivna av sina begär och lustar börjar alla fyra huvudpersonerna snart se hur den bekymmerslösa världen omkring dem färgas allt mörkare av avund, svartsjuka och kärlekskval. Deras bisarra relationer och personliga tragedier vävs samman av OConnors monologer i en omtumlande blandning av fantasi och poesi, oskuld och dekadens.

Min åsikt:
Mycket bra!

Inlandsbanan av Erik Beckman

InlandsbananNummer: 3363
Titel: Inlandsbanan
Författare: Erik Beckman
Förlag: Modernista
Utgivningsår: 1967/2002
ISBN: 91-88748-20-0
Betyg: 3 av 5

 

Bokens första mening:
– och någon vill att någon kommer och tar hand om honom nu, nu genast, han klarar sig inte länge till utan hans hjälp.

Om boken:
Inlandsbanan är Erik Beckmans femte bok, efter två diktsamlingar och romanerna Någon något och Hertigens kartonger. Inlandsbanan är på många sätt Beckman (1935-1995) som Beckmycknast eller Beckmest. Helt enkelt Bäst, skulle jag själv säga: Inlandsbanan som hela den svenska modernismens främsta byggnadsverk och högsta punkt över havet. Lika komplex som den är självklar, lika ny nu som 1967. Möjlig att långsamt läsa tur-och-retur hur många gånger som helst, men också väl värd en enkel resa i Beckmanisk maxfart. […] Och det är verkligen en ytterst bra roman, en gripande, en stor, och det där med att den skulle vara så förbannat märklig kan man egentligen strunta i. [ur Malte Perssons förord]

Min åsikt:
Bra men svår.

Köp boken:
Boken finns bland annat på Bokus & Adlibris.

Antarktis av Josefin Holmström

AntarktisNummer: 3362
Titel: Antarktis
Författare: Josefin Holmström
Förlag: Norstedts
Utgivningsår: 2013
ISBN: 978-91-1-305049-2
Betyg: 4 av 5

 

Bokens första mening:
På morgonen sorterar jag posten och när jag ser det smala vita kuvertet med sekretariatets stämpel väntar jag mig avslag.

Om boken:
De tre står i en triangel. De ser, åtminstone på håll, ut att veta vad de gör. Isdubbarna lyser röda kring den längstes hals. Den kortare står med handen på en gammal militärspark. Den allra kortaste och yngsta, med flammande hår under en blå mössa, hon håller en skidstav med vilken hon prövar sig fram. Jonathan, David och Gertrude, i den ordningen.

En morgon anländer ett kuvert med besked om att Gertrude beviljats forskningsanslag för en resa till Antarktis. Hon är själv förvånad, hade väntat sig avslag. Kort därefter läser hon Robert Scotts omtalade dagböcker från den expedition som slutade i katastrof då han nådde Sydpolen kort efter Amundsen och sedan omkom under hemfärden.

Dagböckerna tar snabbt en allt större plats i Gertrudes liv. Hon fascineras av sydpolsforskarens tid, den fullständiga offermentali­teten och att vara fångad av sitt eget öde. Samtidigt närmar sig hennes egen expedition med en stigande känsla av förväntan och oro. Hon ser fram emot att träffa Jonathan, som ska medverka vid expeditionen, och bestämmer sig för att aldrig mista honom igen. Men där finns också minnet av hans bror David, av kärleken, avundsjukan och inte minst katastrofen den gången de stod i en triangel redo att korsa den frusna fjorden.

Så en dag lämnar Gertrude sin sista anhalt Kapstaden och beger sig tillsammans med expeditionen mot Antarktis.

Min åsikt:
Mycket bra & intressant med ett starkt språk.

Köp boken:
Boken finns bland annat på Bokus & Adlibris.

Zoli av Colum McCann

ZoliNummer: 3361
Titel: Zoli
Originalets titel: Zoli
Författare: Colum McCann
Översättare: Boel Unnerstad
Förlag: Albert Bonniers
Utgivningsår: 2006/2008
ISBN: 978-91-0-011244-8
Betyg: 4 av 5

 

Bokens första mening:
Han kör längs den smala strömfåran och det förfärliga avskrädesberget tornar upp sig allt högre – uppochnervända hinkar vid flodkröken, en trasig barnvagn i ogräset, ett besinfat som läcker en torkad, rostig tunga, liket av ett kylskåp i björnbärssnåren.

Om boken:
Under åren före andra världskriget pågår en grym hetskampanj mot romer i Tjeckoslovakien. Ett helt zigenarfölje tvingas slå läger mitt i vintern på en frusen sjö, omringade av beväpnade soldater. När våren kommer och isen smälter drunknar de en efter en. De enda överlevande är 6-åriga Zoli och hennes farfar.
Så småningom ansluter sig de båda till ett annat zigenarsällskap. Zoli uppmuntras tidigt att lära sig läsa och skriva. Hon växer upp, vacker och begåvad, och gifts bort med en äldre man. Tillsammans uppträder de med sång och musik. Zoli får en privilegierad ställning eftersom hon anses föra den zigenska traditionen vidare.
Så möter hon en ung engelsman, Stephen Swann, och inleder en hemlig kärleksförbindelse. Hennes ryktbarhet växer, hon fortsätter att förföra publiken med sin dova, vackra röst. Stephen uppmuntrar henne att skriva ner sina sånger, och deras vänskap resulterar i den första skivinspelningen av zigenska folksånger. Men när Stephen utan Zolis vetskap publicerar hennes dikter och sånger blir hon förskräckt. Hon anklagas av sina egna för att hon genom att låta trycka och sprida texterna har förrått zigenska hemligheter och traditioner, och i en rituell ceremoni blir hon utstött och bannlyst för all framtid.
Helt ensam ger sig Zoli nu i väg på en vandring genom ett kallt och avvisande Europa. Hon drömmer om Paris och under svåra umbäranden flyr hon genom Österrike. Här får hon lift med en italiensk bonde som hon blir förälskad i och i norra Italien påbörjar hon ett nytt liv.


Min åsikt:

Mycket bra & gripande.

Blekingegatan 32 av Lena Einhorn

Blekingegatan 32Nummer: 3360
Titel: Blekingegatan 32
Författare: Lena Einhorn
Förlag: Norstedts
Utgivningsår: 2013
ISBN: 978-91-1-305033-1
Betyg: 5 av 5

 

Bokens första mening:
”Greta! Greta!”

Om boken:
”Jag trodde jag kunde Greta Garbo.” Så inleder Lena Einhorn efterordet till sin roman Blekingegatan 32. Einhorn gjorde redan i slutet av 90-talet en tevedokumentär om Garbo, och hade då haft anledning att tillbringa många timmar med den ganska otillgängliga, självupptagna och oftast olyckliga kvinna som en gång var världens största filmstjärna.

Men så fick hon 2005 läsa de trettiotre breven från Greta Garbo till Mimi Pollak. De skrevs från början av Gretas och Mimis gemensamma tid som studenter vid Dramatens elevskola till långt efter det att Greta avslutat sin karriär. Mimi lär ha burit dessa brev i sin handväska hela livet.

Och plötsligt steg en helt annan Greta fram: en Greta som en gång hade haft andra livsval, som upplevde att hon hade nått sina drömmars mål när plötsligt den världsberömd regissören Mauritz Stiller trädde fram och förklarade för henne att hon kunde nå längre än så. Mycket, mycket längre …

Romanen Blekingegatan 32 börjar i ett fattigt hem på Södermalm 1920. Greta har nyligen förlorat sin far och har fått arbete på varuhuset PUB, men längtar bara bort, till ett annat liv. Som sjuttonåring lyckas hon komma in på Dramatens elevskola, som den yngsta av teaterskolans studenter. Vi får följa henne under denna tid, som hon senare skulle komma att kalla för sitt livs lyckligaste. En tid av välbefinnande, kamratskap och, för första gången i Gretas unga liv, en känsla av tillhörighet. En tid, också, av passionerad kärlek.

Men så inträder en total scenförändring i samma stund som mästerregissören Mauritz Stiller gör entré i hennes liv. Han både lägger världen för hennes fötter och rycker samtidigt bort henne från den värld och de människor hon känner och älskar.

Min åsikt:
Mycket bra & intressant.

Köp boken:
Boken finns bland annat på Bokus & Adlibris.

Valsångaren av Zakes Mda

Nummer: 3359
ValsångarenTitel: Valsångaren
Originalets titel: The Whale Caller
Författare: Zakes Mda
Översättare: Anita Theorell
Förlag: Leopard
Utgivningsår: 2007
ISBN: 978-91-7343-123-1
Betyg: 2 av 5

 

Bokens första mening:
Havet färgas blodrött av Sharishas sår.

Om boken:
Saluni Valsångaren Sharisha. Ett triangeldrama mellan en kvinna, en man och en val.
I en liten stad på Sydafrikas västkust dit valarna vandrar varje år sitter en man och väntar på sin älskade. När alla utländska turister, med sin grälla skjortor och dyrbara kikare har vänt hem, drar Valsångaren omkring på stranden och uppvaktar valen Sharisha med sitt kelphorn. Men ett år kommer hon tillsammans med de andra valarna och Valsångaren väntar kärlekskrankt.
Den förälskade Saluni, tillika stans suput, har med sin sidenklänning och stilettklackar förgäves försökt fånga Valsångarens blickar. Nu får hon äntligen sin chans och efter mycket möda blir dessa två olycksbarn ett kärlekspar.
Men Valsångaren och Saluni är dåligt rustade för kärleksrelationer, nyckfulla och vilsna som de är. Som så många andra har de tappat fotfästet i ett Sydafrika efter apartheid och lever från en dag till nästa.

Min åsikt:
Ok, men seg.

Köp boken:
Boken finns bland annat på Bokus & Adlibris.

Jenniesboklista 9 år! – Tävling! (AVSLUTAD!)

Hipp hipp hurra idag fyller Jenniesboklista 9 år och det firar jag med en avslutande tävling denna månad.

Tävlingen pågår 29/9 00.01 – 30/9 00.01.. Vinnare utses 30/9. AVSLUTAD!

Första vinstpaketet innehåller den inbundna boken Gatukatten Bob av James Bowen. – Grattis Vargnatts bokhylla!
Andra vinstpaketet innehåller två av de senaste novellixerna: Gnister av Linda Skugge & Författarnas himmel av P C Jersild. – Grattis Meliha Djuric!

För att delta skriver du en kommentar till det här inlägget och säger helt enkelt om du vill delta i utlottningen om båda paketen eller bara ett av dem. Jag drar vinnare vid tävlingens slut.

Lycka till och tack för att du besöker Jenniesboklista!

Berövad av Liz Coley

BerövadNummer: 3358
Titel: Berövad
Originalets titel: Pretty Girl-13
Författare: Liz Coley
Översättare: Carina Jansson
Förlag: B Wahlströms
Utgivningsår: 2013
ISBN: 978-91-32-16152-0
Betyg: 5 av 5

 

Bokens första mening:
Du hade glömt hur tidigt solen går upp när man är på sommarläger – och hur högt fåglarna kvittrar på morgonen.

Om boken:
Angie är tretton när hon försvinner från ett scoutläger. I nästa ögonblick står hon framför dörren till sitt hem, hon har varit borta i tre år. Hon minns ingenting men de fula, röda ärren som slingrar sig kring hennes handleder och anklar vittnar om händelserna.

Min åsikt:
Skrämmande, stark & gripande!

Köp boken:
Boken finns bland annat på Bokus & Adlibris.