Simmaren av Joakim Zander

SimmarenNummer: 3586
Titel: Simmaren
Författare: Joakim Zander
Förlag: Wahlström & Widstrand
Utgivningsår: 2013
ISBN: 978-91-46-22413-6
Betyg: 5 av 5

 

Bokens första mening:
Varje gång jag håller dig är sista gången jag håller dig.

Om boken:
En feberhet natt i det tidiga åttiotalets Damaskus lämnar en amerikansk spion sitt nyfödda barn till ett osäkert öde. Det är ett svek han aldrig kan försonas med och han inleder en flykt undan sitt förflutna som kommer att ta honom till Beirut, Afghanistan och Irak. Vart som helst där faran och stressen låter honom tillfälligt glömma.

Trettio år senare kommer den svenska juristen Klara Walldéen och hennes före detta pojkvän Mahmoud Shammosh av misstag över information som gör att de plötsligt finner sig jagade genom ett vintrigt Europa där gränserna mellan länder blivit lika porösa som de mellan vän och fiende, sanning och lögn, nutid och historia. För att överleva måste de hålla sig i rörelse, samtidigt som de konfronterar sitt eget förhållande.

Under tiden i Bryssel förbereder sig den arrogante lobbyisten George Lööw för att representera en obehaglig klient med en dunkel agenda. En klient som hans chefer verkar ovanligt måna om att han ska vara till lags. Långsamt sugs George djupare in i ett dödligt spel där både regler och motspelare är diffusa.

Trådarna vävs samman en stormig julaftonsnatt i den östgötska skärgården där det förflutna obönhörligen kommer upp till ytan.

Min åsikt:
Spännande & mycket bra med ett starkt språk.

Köp boken:
Boken finns bland annat på Bokus & Adlibris.

Händelser ur den omedelbara overkligheten av Max Blecher

Händelser ur den omedelbara overklighetenNummer: 3585
Titel: Händelser ur den omedelbara overkligheten
Författare: Max Blecher
Översättare: Inger Johansson
Förlag: H:ström
Utgivningsår: 1934/2010
ISBN: 978-91-7327-041-0
Betyg: 4 av 5

 

Bokens första mening:
När jag under lång tid iakttar en bestämd punkt på väggen, händer det emellanåt att jag inte längre minns vem jag är eller var jag befinner mig.

Om boken:
En ung man driver runt i en rumänsk småstad under de första decennierna av 1900-talet, i en gryende modernitet där stelnade borgerliga konventioner lever kvar och det förflutna närvarar. Han rör sig på vardagliga platser som kan förvandlas när som helst, där det mest osannolika kan inträffa – och inträffar.

Det är samtidigt en märkvärdig vandring ur barndomen in i vuxenlivet.

Min åsikt:
Mycket bra & intressant.

Köp boken:
Boken finns bland annat på Bokus & Adlibris.

Siegfried – en svart idyll av Harry Mulisch

Siegfried - en svart idyllNummer: 3584
Titel: Siegfried – en svart idyll
Originalets titel: Siegfried. Ein zwarte idylle
Författare: Harry Mulisch
Översättare: Joakim Sundström
Förlag: Wahlström & Widstrand
Utgivningsår: 2001/2002
ISBN: 91-46-18284-5
Betyg: 3 av 5

 

Bokens första mening:
När landningsstället törnade mot batongen med ett dån vaknade Rudolf Herter abrupt upp ur en djup, drömlös sömn.

Om boken:
Rudolf Herter, en prisbelönt författare från Amsterdam, blir under ett besök i Wien kontaktad av ett äldre par som hört honom prata om Hitler under en TV-intervju. De säger sig ha vissa upplysningar att ge honom i ämnet, upplysningar som han fritt kan förfoga över efter deras död. De berättar att de under kriget tjänstgjorde på Berghof, Hitlers örnnäste i Alperna, där de efter en tid anförtroddes uppgiften att officiellt vara föräldrar åt Hitlers och Eva Brauns son Siegfried. Uppdraget visade sig svårare än de kunnat föreställa sig, och vartefter det gamla parets historia fortsätter greppar en alltmer skakad Rudolf Herter pennan för att påbörja sin nya stora roman om Adolf Hitler.

Min åsikt:
Bra & intressant.

Klubb Ibsen av Peter Handberg

Klubb IbsenNummer: 3583
Titel: Klubb Ibsen
Författare: Peter Handberg
Förlag: Natur & kultur
Utgivningsår: 2013
ISBN: 978-91-27-13221-4
Betyg: 2 av 5

 

Bokens första mening:
I takt med mannens ord gled jag ut i dunkla, svårbemästrade känslor och upplevde än en gång att jag var tyngdlös.

Om boken:
En barndom i Blackeberg, en av folkhemmets mönsterförorter väster om Stockholm, på 60- och 70-talet. I centrum står det blå höghuset, kantat av det gula och det röda. På ledstängerna åker barnen kappåkning, ljuden från de olika lägenheterna framträder som en mosaik av livsöden. På takkanten genomförs livsfarliga balansövningar och nere i skyddsrummet pågår ett annat liv, till stora delar fördolt för de vuxna, som så småningom formar sig till en klubb. I moderns hemmafrisering pågår samtal, både hotfulla och svåråtkomliga, och frisörstolen på två trappor blir ett nav i det blå höghusets vardag. Så dyker en ny lärare upp på mellanstadiet. En lärare med särskilda intressen och märkliga böjelser.

Min åsikt:
Helt ok men svår.

Köp boken:
Boken finns bland annat på Bokus & Adlibris.

Americanah av Chimamanda Ngozi Adichie

AmericanahNummer: 3582
Titel: Americanah
Originalets titel: Americanah
Författare: Chimamanda Ngozi Adichie
Översättare: Ragnar Strömberg
Förlag: Albert Bonniers
Utgivningsår: 2013
ISBN: 978-91-0-013655-0
Betyg: 5 av 5

 

Bokens första mening:
Princeton luktade ingenting på sommaren och även om Ifemelu tyckte om de många trädens fridfulla grönska, de rena gatorna och de pampiga husen, de förfinat dyrbara butikerna och den tysta, beständiga atmosfären av nedärvd elegans, var det just denna avsaknad av lukt som tilltalade henne allra mest, kanske för att alla andra amerikanska städer hon varit i hade haft en särpräglad lukt.

Om boken:
Ifemelu och Obinze blir kära redan i tonåren i Nigeria. Hon får ett visum för att studera i USA, och meningen är att han ska följa efter. Men attacken mot World Trade Center kommer emellan. Män från afrikanska länder får ännu svårare att ta sig dit.
Det går bra för det mesta bra för Ifemelu, hon får vänner och har förhållanden, och startar en en uppmärksammad blogg om öppen och dold rasism i USA. För aldrig har hon varit så medveten om begreppen ras som där. Obinze reser till Storbritannien men kastas ut för att han saknat papper. Till slut går det bra för honom också. Väldigt bra. Han blir en rik man i det demokratiska Nigeria, gifter sig och får barn.
När Ifemelu återvänder hem är det oundvikligt att de återupptar sin förbindelse. Där ställs de inför sitt livs svåraste beslut.

Min åsikt:
Stark, intressant & gripande.

Köp boken:
Boken finns bland annat på Bokus & Adlibris.

Pappalogi av Manne Forssberg

PappalogiNummer: 3581
Titel: Pappalogi
Författare: Manne Forssberg
Förlag: Bonnier Fakta
Utgivningsår: 2013
ISBN: 978-91-7424-332-1
Betyg: 3 av 5


Bokens första mening:
I den bästa av världar skulle ett litet embryo börja gro så fort man hade enats om att man vill ha barn.

Om boken:
Pappalogi är den omistliga handboken för alla nyblivna eller blivande pappor. Här får de flesta frågor svar och här finns det praktiska, kloka och moderna råd för situationer som möter en nybliven pappa genom graviditet, förlossning och föräldraledighet. Boken innehåller personliga betraktelser kring papparollen, intervjuer med både pappor i vardagen och experter inom olika områden inom föräldraskap, samt mängder med hårda fakta, såsom graviditetskalendrar och råd från barnmorskor.
Boken tar upp den tidiga graviditetens dilemman. När berättar man? När vågar man vara glad? Och följer sedan med under de fyrtio veckorna fram till förlossningen. Här finns tips om hur man förbereder sitt hem för barnet, varningar för överilade inköp man bör avstå ifrån och andra mer besvärande faktum såsom pappors viktuppgång under graviditeten.
Under den första tiden efter barnets födelse avlivas myten om att pappan endast är en hjälpande hand som bär tunga föremål och storhandlar. Här beskrivs alla de starka känslor det tidiga föräldraskapet innebär men också handfasta och praktiska tips som gör vardagen lättare med ett spädbarn.
Under tiden fram till inskolning på förskola blir boken ett stöd i att skapa rutiner och få flyt under de ofta ganska hektiska dagarna som lite missvisande kallas föräldraledighet.

Min åsikt:
Bra & intressant.

Köp boken:
Boken finns bland annat på Bokus & Adlibris.

Amulett av Roberto Bolano

AmulettNummer: 3580
Titel: Amulett
Originalets titel: Amuleto
Författare: Roberto Bolano
Översättare: Lena E. Heyman
Förlag: Albert Bonniers
Utgivningsår: 1999/2011
ISBN: 978-91-0-012454-0
Betyg: 3 av 5

 

Bokens första mening:
Det här kommer att vara en skräckhistoria.

Om boken:
Auxilio Lacouture, modersgestalt för de mexikanska poeterna, sitter gömd på en toalett på den filosofiska och litterära institutionen i ett av Mexiko citys universitet, som är ockuperat av armén. Hon sitter där i tolv dagar 1968 och minns sitt liv i en medvetandeström som går mellan dröm och vaka.

Min åsikt:
Bra men lite svår.

Köp boken:
Boken finns bland annat på Bokus & Adlibris.

Flyt som en fjäril, stick som ett bi av Elin Nilsson

Flyt som en fjäril, stick som ett biNummer: 3579
Titel: Flyt som en fjäril, stick som ett bi
Författare: Elin Nilsson
Förlag: Alfabeta
Utgivningsår: 2013
ISBN: 978-91-501-1552-9
Betyg: 3 av 5

 

Bokens första mening:
När jag dyker ner i vattnet så känns det såhär: Vattnet består av väte syre och klor.

Om boken:
Miranda är en tävlingsmänniska, hon är fixerad av att kämpa och vara stark. Hemma går föräldrarnas tid och kraft åt att hjälpa hennes storebror, tv-spelsamöban Elias, komma ur sitt beroende. Miranda söker därför uppmärksamhet och bekräftelse hos simtränarna istället. Hon tränar nio gånger i veckan, tar i så att det känns som hon ska sprängas och lassar i sig enorma mängder av skolbespisningens pasta med skinksås. Medan hennes bästa kompis Johanna, som driver en blogg med mottot fake it til you make it, bara bryr sig om sin kille.

Min åsikt:
Bra & intressant.

Köp boken:
Boken finns bland annat på Bokus & Adlibris.

Snöbarnet av Eowyn Ivey

SnöbarnetNummer: 3578
Titel: Snöbarnet
Originalets titel: The Snowchild
Författare: Eowyn Ivey
Översättare: Klara Lindell
Förlag: Bazar
Utgivningsår: 2012/2013
ISBN: 978-91-7028-366-1
Betyg: 4 av 5


Bokens första mening:
Mabel hade varit beredd på tystnaden.

Om boken:
Alaska, 1920. Mabel och Jack, ett medelålders äkta par, har slagit sig ned i Alaska. Där tänker de börja ett nytt och annorlunda liv. Men livet i ödemarken är hårt, och samtidigt tyngs de av saknaden efter det barn de aldrig fick. På årets första vinterdag grips de plötsligt av sprudlande livsglädje och bygger ett litet barn av snö. Nästa dag är snöbarnet borta … men de får en glimt av en ljushårig liten flicka som springer iväg mellan träden.
Den lilla flickan kallar sig Faina. Hon lyckas oförklarligt överleva i den ogästvänliga naturen. Sakta, sakta vinner Mabel och Jack hennes förtroende, och så småningom börjar de betrakta henne som sin egen dotter. I tysthet föreställer sig Mabel att Faina fötts ur snö och is och kommit till dem som svar på deras önskan och längtan. Inte ens när hon tvingats inse att Fainas bakgrund är mycket mer jordnära och smärtsam kan hon släppa tanken på snöbarnet som kom till jorden på årets första vinternatt. Men ingenting är riktigt vad det verkar vara. Sanningen om Faina förändrar Jacks och Mabels liv för alltid …

Min åsikt:
Spännande & fängslande.

Köp boken:
Boken finns bland annat på Bokus & Adlibris.

Illusioner av Jeff Abbott

IllusionerNummer: 3577
Titel: Illusioner
Originalets titel: Collision
Författare: Jeff Abbott
Översättare: Bo Samuelsson
Förlag: Damm
Utgivningsår: 2008/2010
ISBN: 978-91-7351-680-8
Betyg: 2 av 5


Bokens första mening:
”Slut på smekmånaden”, sa Emily.

Om boken:
Ben Forsberg är en framgångsrik affärsman som fortfarande sörjer sin hustru som mördades två år tidigare. När han plötsligt finner sig anklagad för mord och spioneri står han handfallen. Ett våldsamt möte med Pilgrim, en före detta CIA-agent som numera arbetar för en hemlig spionorganisation, gör att de båda inser att någon satt dit dem.
Ben lär sig snabbt att inget är vad det verkar vara och att han inte kan lita på någon, och trots att Pilgrim föredrar att arbeta ensam behöver han Ben för att hitta den skyldige. I en kamp mot klockan för att upptäcka vem som vill sätta dit dem och varför uppstår en märklig vänskap. Men kan de ens lita på varandra? Pilgrim har egna hemligheter som tvingar Ben att se hur suddig linjen blivit mellan god och ond, mellan vän och fiende.

Min åsikt:
Helt ok men rätt seg.

Köp boken:
Boken finns bland annat på Bokus & Adlibris.