Världens alla färger av Giovanni Montanaro

Världens alla färgerNummer: 4046
Titel: Världens alla färger
Originalets titel: Tutti i colori del mondo
Författare: Giovanni Montanaro
Översättare: Louise Kahan
Förlag: Albert Bonniers
Utgivningsår: 2012/2014
ISBN: 978-91-0-013492-1
Betyg: 4 av 5


Bokens första mening:
Käre herr van Gogh, jag är inte säker på att ni någonsin kommer att läsa det här brevet.

Om boken:
Berättelsen om Teresa utspelar sig i den lilla staden Gheel i Belgien under slutet av 1800-talet, en stad då mest känd för sin mentalsjukvård.

Världens alla färger är en kort intensiv och poetiskt berättad brevroman, brev som Teresa behöver skriva men som hon aldrig kommer att posta. Målande och innerligt berättar Teresa först om sin mamma som ansågs galen och dog när hon födde Teresa och sedan om sitt möte med kärleken och sin längtan efter att bli en vuxen kvinna. Men snart tar berättelsen en annan vändning. Man anar en kraftfullhet i breven en intensitet bakom Teresas ord, att hon måste berätta sin historia, kräver att få berätta om sitt liv som först var så oskyldigt, skört och hoppfullt men som sedan tvingades till förändring för att passa in i en mall som omgivningen bestämt. När det upptäcks att Teresa är tvåkönad, en hermafrodit, beordras hon av läkarna att uppträda och presentera sig som man. Breven hon skriver är adresserade till Vincent van Gogh som hon mötte i staden då han tillfälligt var inackorderad i samma familj som hon. Hos honom upplevde hon en samhörighet som sedan växer till en platonisk förälskelse.


Min åsikt:

Mycket stark & gripande!

Köp boken:
Boken finns bland annat på Bokus & Adlibris.

Stopptid av Juli Zeh

StopptidNummer: 4045
Titel: Stopptid
Originalets titel: Nullzeit
Författare: Juli Zeh
Översättare: Christine Bredenkamp
Förlag: Weyler
Utgivningsår: 2012/2014
ISBN: 978-91-87347368
Betyg: 3 av 5


Bokens första mening:
Vi talade om vindriktning och sjögång och spekulerade i hur november skulle bli.

Om boken:
Sven har tröttnat på sitt arbete som jurist, ja på Tyskland över huvud taget, och yttat till Lanzarote där han livnär sig på att lära rika tyskar dyka. Tillsammans med Antje, mer kollega än ickvän kanske, driver han sin exklusiva verksamhet avsides på lavaön.

Dit kommer Jola och Theodor, hon en ung och vacker skådespelerska som drömmer om att lämna TV-såporna för storlmer, han en författare med lång skrivpaus bakom sig och osäker framtid. De är beredda att betala väldigt mycket för nya, starka upplevelser. Och Sven levererar.


Min åsikt:

Bra & spännande!

Köp boken:
Boken finns bland annat på Bokus & Adlibris.

Orange is the new black: mitt år i ett kvinnofängelse av Piper Kerman

Orange is the new black: mitt år i ett kvinnofängelseNummer: 4044
Titel: Orange is the new black: mitt år i ett kvinnofängelse
Originalets titel: Orange is the new black: my year in a woman’s prison
Författare: Piper Kerman
Översättare: Jan Hultman & Annika H. Löfvendahl
Förlag: Norstedts
Utgivningsår: 2010/2014
ISBN: 978-91-1-305829-0
Betyg: 4 av 5


Bokens första mening:
Utlämningshallen för internationellt bagage på Bryssels flygplats var stor och luftig, med flera bagagekaruseller som snurrade oavbrutet.

Om boken:
Piper Kerman lever ett lyckligt hipsterliv i Brooklyn. Hon njuter av sin tillvaro som creative director och är förlovad med en tidskriftsredaktör. Hon har ganska lite gemensamt med den tjej hon var tio år tidigare, då hon under sina ”vilda år efter college” hjälpte sin (dåvarande) flickvän att smuggla drogpengar till Europa. Men hennes förflutna hinner ikapp henne. Hon döms till ett femton månader långt straff på Club Fed”, ett ökänt kvinnofängelse i Danbury.

I Orange Is the New Black skildrar Piper Kerman livet innanför murarna med djup medkänsla och många gånger stor komik. Vi får möta stenhårda affärsuppgörelser, raffinerat maktspel och drömmar som gått i kras. Men även en oväntad mänsklighet hos en grupp kvinnor som alla tagits ur sitt sammanhang. Vid mikrovågsugnarna samsas fredsaktivister med den ryska maffian, Yoga Janet erbjuder en stunds inre frid och den kreativa syjuntan börjar sticka dildos. När Piper åkte in var hon inte beredd på de nära relationer hon så småningom knyter med sina medfångar och inte heller på hur oerhört mycket hon har att lära av dem.


Min åsikt:

Mycket bra & intressant!

Köp boken:
Boken finns bland annat på Bokus & Adlibris.

Drömberättelse av Arthur Schnitzler

DrömberättelseNummer: 4043
Titel: Drömberättelse
Originalets titel: Traumnovelle
Författare: Arthur Schnitzler
Översättare: Ulrika Wallenström
Förlag: Albert Bonniers
Utgivningsår: 1926/1999
ISBN: 91-0-056820-1
Betyg: 2 av 5


Bokens första mening:
Tjugofyra bruna slavar rodde den ståtliga galären som skulle föra prins Amgiad till kalifens palats.

Om boken:Natt i Wien. Den tid då de som drömmer är vakna och då de vakna drömmer. Maskeradbalens tid, med dess förföriska lekar. De slutna sällskapens hemliga, erotiskt laddade tillställningar. En läkare som blir kallad till en dödsbädd, men som får uppleva en natt fylld av lidelsefulla äventyr. Alltmedan hans hustru drömmer om lockelserna på sommarens badort. Men var går egentligen gränsen mellan det imaginära och verkligheten i denna skugglikt undanglidande berättelse om undertryckta begär, svartsjuka och sexuell besatthet.


Min åsikt:

Helt ok men fick inte riktigt grepp om den.

Den tjeckiske tangodansörens otroliga liv av Jean-Michel Guenassia

Den tjeckiske tangodansörens otroliga livNummer: 4042
Titel: Den tjeckiske tangodansörens otroliga liv
Originalets titel: La vie rêvée d’Ernesto G.
Författare: Jean-Michel Guenassia
Översättare: Johanna Hedenberg
Förlag: Norstedts
Utgivningsår: 2012/2014
ISBN: 978-91-1-305739-2
Betyg: 5 av 5

Recensionsexemplar från Norstedts förlag!


Bokens första mening:
I familjen Kaplan från Prag hade läkaryrket gått i arv på manssidan i ungefär tio generationer.

Om boken:
Möt Josef Kaplan, den tjeckiske läkaren som lämnar Prag för ett liv fyllt av tango och äventyr, i ett Europa och Nord­afrika sönderslitna av krig och konflikter.

Spanska inbördeskriget, Vichyregimen, det koloniala Nord­afrikas misär – Josef och hans älskade Christine flyr genom länderna och hamnar till slut åter i Prag, ur askan i elden – efter Slànskÿrättegångarna kan vem som helst anklagas för vad som helst. Josef misstänks för spionage och drar sig tillbaka till sitt sanatorium. Åren går, och en dag dyker det upp en ny patient, en mystisk kubansk frihetshjälte som kallas Ramón.

Den tjeckiske tangodansörens otroliga liv är upp­följare till den mustiga och hyllade De obotliga optimisternas klubb.


Min åsikt:

Mycket bra, intressant & fängslande till sista sidan!!!

Köp boken:
Boken finns bland annat på Bokus & Adlibris.

Gökens rop av Robert Galbraith

Gökens ropNummer: 4041
Titel: Gökens rop
Originalets titel: The cuckoo’s calling
Författare: Robert Galbraith
Översättare: Charlotte Hjukström
Förlag: Wahlström & Widstrand
Utgivningsår: 2013/2014
ISBN: 978-91-46-22577-5
Betyg: 3 av 5


Bokens första mening:
Sorlet på gatan lät som surrande flugor.

Om boken:
När en både firad och skandalomsusad fotomodell faller mot sin död från en balkong i Mayfair, London tror man är det är självmord. Det är bara hennes adoptivbror som misstänker att ett brott har begåtts och han kontaktar därför privatdetektiv Cormoran Strike. Den enbente Afghanistanveteranen Cormorans liv är i spillror och hans enda glädje på senare tid är den nya ovanligt driftiga och pigga assistenten Robin. Tyvärr finns det inte pengar att behålla henne. Fotomodellen Lolas tragiska död blir räddningen för Strikes neddekade detektivbyrå. Men ju mer Cormoran och Robin gräver i den unga modellens komplicerade värld med kändisar, nerknarkade pojkvänner och udda familjemedlemmar desto mörkare blir det.

Gökens rop är den första boken om Cormoran Strike.


Min åsikt:

Bra & spännande!

Köp boken:
Boken finns bland annat på Bokus & Adlibris.

Veterinären av Gertrud Hellbrand

VeterinärenNummer: 4040
Titel: Veterinären
Författare: Gertrud Hellbrand
Förlag: Albert Bonniers
Utgivningsår: 2014
ISBN: 978-91-0-013352-8
Betyg: 3 av 5


Bokens första mening:
I leran omkring den igenfyllda gropen fanns hjulspår.

Om boken:
Kristin återvänder till sin barndomstrakt för att göra ett radioreportage. Den ensliga hästgården i Östergötland är fortfarande ”hemma”, fast hon bott i Stockholm länge. Huset på kullen är sig likt, liksom stallet och skogen, betesvallarna och fälten, den skiftande grönskan och leråkrarna.

Men stämningen på gården är spänd. Familjens avelssto ska begravas under ceremoniella former, och den destruktiva ryttartalangen Carro är försvunnen. Kristin börjar tvivla på sitt uppdrag. Vad var det som fick henne att en gång lämna Småsjöbygden? Vad förväntas hon egentligen att skildra? Kan man fly från sitt förflutna?


Min åsikt:

Bra & intressant!

Köp boken:
Boken finns bland annat på Bokus & Adlibris.

Det finns ingenting att vara rädd för av Johan Heltne

Det finns ingenting att vara rädd förNummer: 4039
Titel: Det finns ingenting att vara rädd för
Författare: Johan Heltne
Förlag: Natur & Kultur
Utgivningsår: 2014
ISBN: 978-91-27-13836-0
Betyg: 5 av 5


Bokens första mening:
Soldaten höll kvar handen på min axel och såg på mig med rynkade ögonbryn.

Om boken:
Uppsala, tidigt 90-tal. 16-årige Jonatan står på tröskeln till vuxenvärlden. Livets Ord dominerar hans värld, i tanken och i vardagen. Han är starkt troende, mönsterelev, duktig i fotboll. Livet borde vara enkelt. Men han plågas av skamkänslor kring sin sexualitet och får epileptiska anfall. Läkarna hittar ingen medicinsk förklaring och skickar honom till en psykolog som börjar ifrågasätta hans sanning.

Under en skolresa till Israel förälskar sig Jonatan i Nina och de inleder en trevande kärleksrelation som för honom kantas av en djup ångest, blandat med tonårsförälskelsens krav på absolut närvaro. De ljuger för sina föräldrar och reser iväg. I Ninas stuga, långt från församlingens dömande blickar, kan deäntligen vara tillsammans. Men vågar Jonatan? Kommer anfallen att bli värre nu när han släpper taget? Och vad händer om någon får reda på vad de gjort?
Hela tiden pågår en strid mellan änglar och demoner och Jonatan måste välja sida.


Min åsikt:

Mycket bra, stark & intressant!!!

Köp boken:
Boken finns bland annat på Bokus & Adlibris.

De förlorade minnenas karta av Kim Fay

De förlorade minnenas kartaNummer: 4038
Titel: De förlorade minnenas karta
Originalets titel: The map of lost memories
Författare: Kim Fay
Översättare: P-O Nilsson
Förlag: Bazar
Utgivningsår: 2012/2014
ISBN: 978-91-7028-303-1
Betyg: 4 av 5


Bokens första mening:
Längst in i lägenheten vette en rad fönster med jalusier ut mot en balkong med utsikt över Shanghais svankryggiga takåsar.

Om boken:
Indokina, 1925. Det är en tid av skattjakter, äventyr och koloniala erövringar. Det är männens tid, och ingen vet det bättre än Irene Blum. Hon har just blivit av med sin åtråvärda intendenttjänst på det välkända Brooksmuseet. Skälet: hon är kvinna. Fylld av revanschlust lämnar Irene sin hemstad Seattle för att finna Asiens skatt, det mytomspunna tempel som sägs innehålla Kambodjas och khmerernas bortglömda historia.
Under sin resa genom Shanghais laglösa bakgator och Saigons opiumfält bildar Irene en pakt med en kommunistisk tempelplundrare och en fascinerande nattklubbsägare med ett komplicerat förflutet. Alla är de ute efter århundradets största arkeologiska upptäckt.
Djupt inne i Kambodjas fuktiga djungel gör de tre upptäckter som ska förändra historien …


Min åsikt:

Spännande, mycket bra & fängslande!

Köp boken:
Boken finns bland annat på Bokus & Adlibris.

Den dolda kvinnomakten: 500 år på Skarhults slott av Alexandra von Schwerin (red.)

Den dolda kvinnomakten: 500 år på Skarhults slottNummer: 4037
Titel: Den dolda kvinnomakten: 500 år på Skarhults slott
Författare: Alexandra von Schwerin (red.)
Förlag: Atlantis
Utgivningsår: 2014
ISBN: 978-91-7353-667-7
Betyg: 3 av 5


Bokens första mening:
Vad ska jag göra här? frågade jag mig förbryllat son nyinflyttad i den skånska renässansslottet Skarhult.

Om boken:
Vad gör en slottsfru? Det är, liksom stora delar av kvinnornas historia, en vit fläck i svensk historieskrivning. Det var ofta hustrun som i praktiken bestämde över hushåll och ekonomi, inte minst i herrskapskretsar. När det visade sig att maken inte var av det rätta virket fick hustrun rycka in och rädda situationen. Denna bok, med skånska Skarhults kvinnor som exempel, handlar om hur kvinnor i det förgångna utövat makt och drivit gårdar, bruk och handelshus. En rad kända historiker och författare gör här deras öden levande igen. Dick Harrison skriver om hur kvinnor var en självklar del av den politiska och ekonomiska makten fram till 1700-talets slut. Peter Ullgren berättar om Danmarks rikaste kvinna, Mette Rosenkrantz, som lät bygga Skarhult. Svante Norrhem kan visa att det var Beata von Köningsmarck och inte Pontus de la Gardie, vilket ägarlängden hävdar, som köpte Skarhult 1663. Carin Bergström guidar oss genom Stina Pipers dramatiska liv. Angela Rundquist skriver om arvtagerskan Martina Törngren och om uppasserskan Maria Kaunitz. Eva Helen Ulfros berättar om efterkrigstidens kvinnor och i sista kapitlet blickar Alexandra von Schwerin, bokens redaktör, in i framtiden och låter oss träffa åtta nu verksamma slottsfruar som berättar om familjeföretagande i godsmiljö.


Min åsikt:

En väldigt intressant bok!

Köp boken:
Boken finns bland annat på Bokus & Adlibris.