När man är ung av Phan Thi Vang Anh

När man är ungNummer: 4139
Titel: När man är ung
Originalets titel: Khi ngoui ta tre
Författare: Phan Thi Vang Anh
Översättare: Karin Lidén
Förlag: Tranan
Utgivningsår: 1995/2006
ISBN: 91-85133-56-6
Betyg: 4 av 5


Bokens första mening:
För att göra det enkelt kan vi säga att de är sju personer i bussen, chauffören oräknad.

Om boken:
Phan Thi Vang Anh skriver från 1990-talets Vietnam. Hon hör till den generation som blev vuxen samtidigt som landet började se framåt efter decennier av krig och ekonomisk ruin. Hennes unga hjältinnor kör Honda i Saigon, de träffar killar, utbildar sig, åker på sommarlov, sitter på kafé, pratar och flamsar. Hemma hjälper de lydigt till, medan de betraktar de äldres regler och traditioner med trött överseende.
Så här kan alltså tillvaron vara i Vietnam i slutet av 1990-talet: bekymmersfri, fridfull, aningslös. Hos Phan Thi Vang Anh är det dock bara på ytan som livet är en barnslig idyll. I själva verket pågår hela tiden något annat.

Min åsikt:
Mycket bra & intressanta noveller!

Köp boken:
Boken finns bland annat på Bokus, Adlibris & Fritz Ståhl.

Vi tänker på det imorgon av Britt-Marie Carlbom

Vi tänker på det imorgonNummer: 4138
Titel: Vi tänker på det imorgon
Författare: Britt-Marie Carlbom
Förlag: Vulkan
Utgivningsår: 2013
ISBN: 978-91-637-3311-6
Betyg: 3 av 5


Bokens första mening:
Rut gifte sig med Axel Lundin som var femton år äldre än hon.

Om boken:
Ingrid föds på femtiotalet in i en familj med en ointresserad mor och en psykiskt skör far. Familjen bor i dränghuset på Svedjegården utanför Huskvarna i Småland, där hennes farmor driver Lundins Akeri. Efter faderns död blir hon utsatt för övergrepp av mammas nya man. Overgreppen kommer att prägla hennes fortsatta liv. Efter en incident i tonåren vårdas hon en tid på mentalsjukhus. Ingrid sluter sig och stannar hemma på gården, blir folkskygg. Hon flyttar till stora huset där farmor bor och driver företaget. Hushållerskan Frida och förmannen på åkeriet, Gösta, blir Ingrids trygghet. Steg för steg växer hon in i åkeriets verksamhet. Företaget blir hennes livsuppgift. Berättelsen om Ingrid är också berättelsen om hennes familj. Farmor Rut som med järnhand driver åkeriet, sedan hennes man slagits ihjäl. Gösta och Frida, hennes älskade halvbror Lasse och lilla och Karin, hennes kusin, som mist sin mor och flyttat till Svedjegården där Ingrid blir hennes nya mamma och får nytt innehåll i sitt liv.

Min åsikt:

Bra & intressant läsning.

Köp boken:
Boken finns bland annat på Bokus & Adlibris.

Ett halv ark papper av August Strindberg

Ett halvt ark papperNummer: 4137
Titel: Ett halvt ark papper
Författare: August Strindberg
Förlag: Bakhåll
Utgivningsår: 2013
ISBN: 978-91-7742-253-2
Betyg: 3 av 5


Bokens första mening:
Sista flyttlasset hade gått; hyresgästen, en ung man med sorgflor på hatten vandrade ännu en gång genom våningen för att se om han glömt något.

Om boken:
Till Bakhålls urvalsvolym har vi valt ut nio sådana texter:
Ett halvt ark papper – en ung man går ett sista varv genom en lägenhet som har tömts på allt innehåll och upptäcker ett papper med telefonnummer som sitter fastnubbat på väggen i hallen. Medan hans blick löper över siffrorna minns han de gångna åren, hur han träffade sin hustru, den första lyckliga tiden, allt de gjorde tillsammans, problemen som tillstötte – och så katastrofen. Novellen är kort men innehåller oerhört mycket, ett helt livsdrama infångat på två sidor.
Fotografi och filosofi – ett av Strindbergs favoritteman: det eviga tjatiga tjafsandet individer emellan. Det ska bråkas om allt, det den ene uppfattar som vitt envisas den andre med att kalla svart.
Brist på förståelse – en kort text med mycket Strindberg i. Strindberg hade alltid tillspetsade åsikter och gillade att fäktas. Samtidigt menade han att diskussioner ytterst sällan leder någon vart.
Scen från Helvetet – Strindbergs samtliga tre äktenskap havererade och som så ofta sker kom barnen i kläm, barnen ”som ingen skuld ägde”, vilket plågade honom oerhört.
I vindskontoret – den frånskilde mannen rotar bland undanställda prylar på vinden och tänker tillbaka på äktenskapet som gick i kras trots att de älskade varandra.
Måste – om en inbiten ungkarl som efter många år av enformig ensamhet på hyresrum och måltider ”på källare” hittar kärleken.
Skräddarns skulle ha dans – om ett byoriginal till skräddare, en tärd och eländig krumelur, puckelryggig, ändå levnadsglad och fullifan.
En begravning – om en kontorist med orimlig försörjningsbörda, lönen räckte förstås dåligt, han måste ständigt jobba över, han arbetade tills det brast – en hel romanhandling inpressad i en kort novell.
Jubal utan Jag – om vintapparen som blir operasångare men saknar den ”järnstång i ryggen som håller människan upprätt att hon icke faller ner på de fyra” – även här en hel romanhandling inpressad i en novell.


Min åsikt:

En samling bra & intressanta noveller!

Köp boken:
Boken finns bland annat på Bokus & Adlibris.

Det elfte budet av Annika Lantz

Det elfte budetNummer: 4136
Titel: Det elfte budet
Författare: Annika Lantz
Förlag: Wahlström & Widstrand
Utgivningsår: 2014
ISBN: 978-91-46-22463-1
Betyg: 4 av 5

Recensionsexemplar från Wahlström & Widstrand!


Bokens första mening:
Det händer fortfarande att folk känner igen mig.

Om boken:
Må kvinnan styra!

Arkeologistipendiaten Mlissa Krauss snubblar över en stentavla under en utgrävning i Jordanien. Tavlan visar sig bära på ett mycket tydligt budskap: MÅ KVINNAN STYRA – en uppmaning som bokens ystra persongalleri tar med olika grader av fattning.
Mlissa Krauss, den förtjusande lilla varelsen, njuter mindre av budskapet innebörd än av att hon genom fyndet lyfts in i det mediala finrummet. Statsminister Peder Wacker, med hjärtat fullt av ledarskapskärlek och självgodhet, håller tummarna för att det hela ska blåsa över. Slentrianfeministen och radioprofilen Kristina Poppel gläds åt ny näring i ett söndertjatat ämne och konfronterar landets partiledare med olika vinklar på det nya budordet. Feministpariet KUUK, sånär uttråkat till döds av det flegmatiska svenska jämställdhetsarbetet, ser sin chans till ökat väljarstöd och blir därför dubbelt frustrerat när inte ens historiens vingslag verkar få fart på det könspolitiska samtalet.
Resultatet blir en strejk som ingen någonsin sett maken till och som äntligen väcker statsministern ur hans manschauvinistiska slummer. Tillsammans med sin regering försöker han förstå ursprunget till den kris som med fruktansvärd hastighet sprider sig över världen. Det han kommer fram till är att någon måste offras, och att denna någon inte är han.
Det här är en berättelse om hur världens i stort sett mest jämställda land, ett år före val, ställs inför ett budskap som hade kunnat förändra i stort sett allt.
Det här är en historia om en ung kvinna som blir galjonsfigur för en feministisk rörelse som snarare hade behövt någon vid rodret.
Det här är bok som inte ger några svar.
Kan det bli mer lockande än så?

Min åsikt:
Mycket bra, underhållande & stark!

Köp boken:
Boken finns bland annat på Bokus, Adlibris & Fritz Ståhl.

Sätt mig i brand! av Tahereh Mafi

Sätt mig i brand!Nummer: 4135
Titel: Sätt mig i brand!
Originalets titel: Ignite Me
Författare: Tahereh Mafi
Översättare: Carina Jansson
Förlag: B Wahlströms
Utgivningsår: 2014
ISBN: 978-91-32-16198-8
Betyg: 3 av 5


Bokens första mening:
Jag är ett timglas.

Om boken:
Juliette överlevde en pistolkula i bröstkorgen. När hon vaknar efter att ha svävat mellan liv och död vet hon varken om rebellerna är besegrade eller om Adam eller ens någon av hennes vänner fortfarande lever. Warner har räddat Juliettes liv. Warner, överbefälhavaren. Warner, som hon hatade, men som blev hennes älskare. Warner, Adams bror. Juliettes och Warners kärlek är förbjuden, men omöjlig att kämpa emot. Nu vill Warner slåss vid hennes sida mot Återetablissemanget, och krossa skräckväldet. Men är det verkligen det enda han vill med henne?

Sätt mig i brand! är den sista delen om Juliette!

Min åsikt:
Bra & spännande!

Köp boken:
Boken finns bland annat på Bokus, Adlibris & Fritz Ståhl.

Och sedan kom hösten av Jodi Lynn Anderson

Och sedan kom höstenNummer: 4134
Titel: Och sedan kom hösten
Originalets titel: The Secret of Peaches
Författare: Jodi Lynn Anderson
Översättare: Lena Schultz
Förlag: B Wahlströms
Utgivningsår: 2007/2008
ISBN: 978-91-32-15290-0
Betyg: 3 av 5


Bokens första mening:
Sommaren hade varit så alldeles speciell.

Om boken:
Sommaren hade varit så alldeles speciell. De hade badat nakna i sjön och legat i gräset med plaskvått hår. De hade karvat sina initialer i magnoliaträdet. Sommaren lång hade Darlingtons persikoodling vaggat dem i sin famn grön som en ädelsten, mjuk som sammet. Det hade känts som om allting skulle vara för evigt.
Men redan den femte september drog ett nytt slags vind genom trädkronorna och lade sig mellan stammarna som dimma. Doften av persikor försvann. Den nya doften var främmande som av kanel och kajennpeppar, som från någonstans långt borta. Det luktade mörker.

Murphy slits mellan sina drömmar om ett liv i New York och sin kärlek till pojkvännen Rex som redan hittat sitt i småstaden Bridgewater.
Leeda är nominerad till en lokal skönhetstävling och får äntligen sin mammas fulla uppmärksamhet – tills storasyster kommer hem igen.
Birdie är lycklig med sin pojkvän Enrico. Hon vill bara att tiden ska stå stilla, men förändringar kommer vare sig man vill eller inte.

De tre tjejerna som fann varandra i Persikosommar har ett tufft år framför sig. Och medan de alla är upptagna med sina egna problem riskerar de att glömma vänskapen som gav dem styrka.

Och sedan kom hösten är andra boken i en trilogi.

Min åsikt:
Bra, fin & lättläst!

Köp boken:
Boken finns bland annat på Bokus, Adlibris & Fritz Ståhl.

Rörgast av Johan Theorin

RörgastNummer: 4133
Titel: Rörgast
Författare: Johan Theorin
Förlag: Wahlström & Widstrand
Utgivningsår: 2013
ISBN: 978-91-46-22156-2
Betyg: 5 av 5


Bokens första mening:
Spökskeppet kom glidande ur mörkret, fram över sundets svarta vatten, och väjde inte för något eller någon.

Om boken:
Den gamle skepparen Gerlof Davidsson väcks mitt i natten av en pojke som bultar på hans dörr. Pojken stapplar in från stranden och berättar om ett skepp fyllt av döda och döende sjömän, och en galen man med yxa.
Det är i början av en tryckande högsäsong på norra Öland, när tiotusentals turister anländer för att fira midsommar. Men en av besökarna har vänt hemåt från ett annat land för att kräva betalning för en mycket gammal skuld, och han lämnar död och skräck efter sig i sommarnatten.
I myllret av människor är det bara Gerlof som börjar ana vem hemvändaren är, och varför hans mål är att hämnas på en hel släkt. Det är bara han som har mött mannen förut, i ungdomen, när de båda stod på kyrkogården och plötsligt hörde knackande ljud från en nygrävd grav …

Min åsikt:
Mycket starkt, spännande & fängslande!

Köp boken:
Boken finns bland annat på Bokus, Adlibris & Fritz Ståhl.

I maktens skugga av Viveca Sten

I maktens skuggaNummer: 4132
Titel: I maktens skugga
Författare: Viveca Sten
Förlag: Forum
Utgivningsår: 2014
ISBN: 978-91-37-14187-9
Betyg: 4 av 5


Bokens första mening:
Fetto, fetto, fetto.

Om boken:
Det har gått nästan tjugo år sedan Thomas Andreasson började som polis och han känner sig alltmer ansatt av tvivel – orkar han fortsätta i polisyrket? Hans bästa vän Nora Linde, som nu arbetar på Ekobrottsmyndigheten, har semester på Sandhamn tillsammans med sambon Jonas och deras fyraåriga dotter Julia. Men sommaridyllen störs av den nya sommargästen Carsten Jonsson, en riskkapitalist som gett sig in i vidlyftiga affärer i Ryssland. Jonsson har köpt den långa fina stranden på öns södra sida och det lyxiga hus som han låtit uppföra retar gallfeber på öborna.

Märkliga olyckor har inträffat under byggets gång. Är det rena tillfälligheter eller handlar det om sabotage? När Carsten Jonsson bjuder in till invigningsfest slutar det med en katastrof. Har händelserna att göra med husbygget eller finns det någon annan orsak? Vem kan man lita på när man har gjort sig till ovän med alla?

I maktens skugga är den sjunde boken om Morden i Sandhamn.

Min åsikt:
Mycket bra & spännande, dock lite seg i början.

Köp boken:
Boken finns bland annat på Bokus, Adlibris & Fritz Ståhl.

Gilead av Marilynne Robinson

GileadNummer: 4131
Titel: Gilead
Originalets titel: Gilead
Författare: Marilynne Robinson
Översättare: Niclas Nilsson
Förlag: Bazar
Utgivningsår: 2004/2007
ISBN: 978-91-7028-118-1
Betyg: 2 av 5


Bokens första mening:
I går kväll sade jag till dig att jag en dag kanske skulle försvinna och du sade: Vart, och jag sade: Till vår Herre, och du sade: Varför, och jag sade: För att jag är gammal, och du sa: Jag tycker inte att du är gammal.

Om boken:
Året är 1956 när den åldrade prästen John Ames bestämmer sig för att skriva ett brev till sin unge son. I brevet berättar han för pojken om sin egen uppväxt och erfarenhet i livets stora frågor.

I den sömniga staden Gilead i Iowa har John Ames levt ett tryggt liv med sin hustru och son. Men nu är han gammal och plågas av en allvarlig hjärtsjukdom. För att hans sjuårige son ska få lära känna sin far, tillägnar John honom ett långt brev. I det delar han med sig av minnen från sin barndom, reflektioner och insikter i frågor om gott och ont, rätt och fel, ideal och verklighet, gudstro och tvivel.

Min åsikt:
Ok, men förvirrande och svårläst.

Köp boken:
Boken finns bland annat på Bokus, Adlibris & Fritz Ståhl.

Björndansen av Roslund & Thunberg

BjörndansenNummer: 4130
Titel: Björndansen
Författare: Roslund & Thunberg
Förlag: Piratförlaget
Utgivningsår: 2014
ISBN: 978-91-642-0431-8
Betyg: 3 av 5

Recensionsexemplar från Piratförlaget!


Bokens första mening:
Han sitter i en gul Volkswagenbuss som luktar svett och färg och något annat han inte är riktigt säker på.

Om boken:
Allt är inövat. Sekund för sekund. Varje rörelse på plats. Det kommer inte finnas ett enda vittne som kan återge vad som hände. Inte en enda polis kommer hitta spår som leder till gärningsmännen. Efteråt är det berusning och lättnad. En stor guldfiskskål fylld med pengar.
Många år tidigare, tre bröder som svetsas samman medan familjen går sönder. En pappa som lär dem att alltid slå tillbaka, en mamma som vill bryta sig loss.
Björndansen är en roman om den mest hänsynslösa och samtidigt mest uppfinningsrika liga vi sett. Om bankrånarna som kom från ingenstans. Men också om en familj, om broderskärlek som är starkare än allt, om fäder och söner. Om verklighet som blir dikt. Leo, Felix och Vincent- du kommer aldrig att glömma dem.

Min åsikt:
Inte en bok som faller mig i smaken men starka & intressanta tillbakablickar (dåtid).

Köp boken:
Boken finns bland annat på Bokus, Adlibris & Fritz Ståhl.