Min nattbror av Joanna Hellgren

Min nattbrorNummer: 4251
Titel: Min nattbror
Originalets titel: Mon frère nocturne
Författare: Joanna Hellgren
Förlag: Galago
Utgivningsår: 2014
ISBN: 978-91-70377815
Betyg: 5 av 5


Bokens första mening:
Inatt var han här igen.

Om boken:
Jakob bor i en lägenhet tillsammans med sin mamma och ska snart fylla tio år. Ju närmare födelsedagen kommer, desto märkligare beter sig den annars så lydige Jakob han skolkar från skolan, övar inte på pianoläxan och ger sig ut på långa upptäcksfärder med sin nyblivna vän Miranda, som är den enda som får veta hans hemlighet.
För det är så att Jakob haft en bror, som också hette Jakob. Som dog i en tragisk olycka nio månader innan Jakob föddes. På sin tioårsdag.
Nu har han blivit en nattbror, som besöker Jakob i drömmen och får honom att undra var den andre Jakob slutar och var han själv börjar. Och om även han kommer att möta sitt öde den dagen, om bara ett par veckor, då han ska fylla tio år.

Min åsikt:
Mycket bra & fin!

Köp boken:
Boken finns bland annat på Bokus, Adlibris & Glansholms.

Redan död av Charlie Huston

Redan dödNummer: 4250
Titel: Redan död
Originalets titel: Already Dead
Författare: Charlie Huston
Översättare: John-Henri Holmberg
Förlag: Voltaire publishing
Utgivningsår: 2005/2010
ISBN: 978-91-978064-5-9
Betyg: 3 av 5


Bokens första mening:
Jag känner lukten av dem innan jag ser dem.

Om boken:
De där historierna man hör? Om de där som bara visar sig på natten? Som livnär sig på blod vårt blod? Så här ligger de till: de historierna är sanna. Det är bara inte som i filmerna eller i Bram Stokers gamla klassiker. Det är värre. Speciellt om man råkar vara en av dem. Fråga Joe Pitt.

En hasare går lös på stan. En idiot som lyckats smitta ner sig själv med en köttätande bakterie och smyger omkring och glufsar i sig folks hjärnor. Joe hatar hasare, men det är ändå han som måste ta hand om dem. Så ser hans liv ut, eller snarare hans liv som död.

Från Battery i söder till Bronx i norr Manhattan kryllar av vampyrer. Joe är en av dem, men det är inget han trivs med. Visst, han är starkare och snabbare än oss, och han dödar hänsynslöst och utan nåd. Men att tillbringa nätterna med att få ihop en halvliter blod till vyruset som käkar upp honom inifrån, är inte det liv han drömt om. Att gå sin egen väg och vägra att alliera sig med klanerna som styr de vandödas undre värld det är inte lätt. Och värre blir det när han stöter ihop med Koalitionen stans mäktigaste klan och tvingas leta reda en stackars överklassunge som försvunnit i Alphabet City.

Nu flåsar Koalitionen och flickans föräldrar honom i nacken, anakistiska vampyrer hotar och misshandlar honom och en galen vampyrsekt förföljer honom. Men det hjälper inte att klaga: Han måsta hitta flicka och döda hasaren innan tiden är ute innan solen går upp.

Redan död är första boken om Joe Pitt.

Min åsikt:
Bra & spännande!

Våga! av Hillevi Wahl

Våga!Nummer: 4249
Titel: Våga!
Författare: Hillevi Wahl
Förlag: Bullet point publishing
Utgivningsår: 2014
ISBN: 978-91-87049-59-0
Betyg: 3 av 5


Bokens första mening:
För ett tag sedan gick jag till ett viktväktarmöte.

Om boken:
Välkommen på en orienteringskurs i förändring! Hillevi Wahl är författare, krönikör, trebarnsmamma, alkisbarn, före detta matmissbrukare, numera militärträningstokig och orienteringstävlande och mästare i förändring.

Hon bjuder på fartfyllda berättelser och ger handfasta råd om konsten att orientera smart genom livets berg- och dalbanor. Med rätt karta och kompass kan du överleva stora svårigheter, bryta ett destruktivt mönster, få din familj att byta socker mot äventyr och hitta glädjen i både träningen och på jobbet.

Det gäller att tänka lite som en orienterare. Vet var du kommer ifrån, använd karta och kompass, gör rätt vägval och fokusera din kraft då kan du ta alla kontroller och nå dina drömmars mål. För en sak har jag lärt mig: Förändring är möjlig!

Min åsikt:
Bra & intressant!

Köp boken:
Boken finns bland annat på Bokus, Adlibris & Glansholms.

Hjärtlös av Petrus Dahlin

HjärtlösNummer: 4248
Titel: Hjärtlös
Författare: Petrus Dahlin
Förlag: Rabén & Sjögren
Utgivningsår: 2014
ISBN: 978-91-29-69086-6
Betyg: 4 av 5


Bokens första mening:
Jag heter Maria.

Om boken:
Maia flyttar tillsammans med sin amerikanska pappa och svenska mamma från Sverige tillbaka till New York där hon en gång föddes. Föräldrarna har fullt upp med sina nya karriärer och Maia blir ensam på dagarna i väntan på att få börja skolan. Fast hon är inte helt ensam, visar det sig …

Det finns en anledning till att föräldrarna en gång lämnade den stora lägenheten som de ärvt av Maias farfar. Grannen i våningen under drömmer underliga drömmar och Maia börjar höra en röst i sitt huvud – på ett märkligt sätt påminner den om hennes egen. Och när familjens husdjur försvinner ett efter ett blir det till slut omöjligt att inte öppna dörren till det låsta hörnrummet. Men det är inte bara dörren till ett rum hon öppnar.

Min åsikt:
Mycket bra & spännande!

Köp boken:
Boken finns bland annat på Bokus, Adlibris & Glansholms.

Hjärta av damm av Ingelin Angerborn

Hjärta av dammNummer: 4247
Titel: Hjärta av damm
Författare: Ingelin Angerborn
Förlag: Rabén & Sjögren
Utgivningsår: 2014
ISBN: 978-91-29-69010-1
Betyg: 4 av 5


Bokens första mening:
Teatern var ett vackert hus, ljusrosa med vita krusiduller runt fönstren och svarta gammaldags ljuslyktor på var sida om ingången.

Om boken:
Bella går en teaterkurs på Gamla Ekmanska Teatern på höstlovet. En anrik teater med knarrande golvtiljor och tjocka, röda sammetsridåer. Ryktet säger att det spökar där, men det är så klart bara skrock. Eller? Snart slocknar ljuset utan anledning, mystiska bankningar hörs på dörren och under avslappningsövningen bryts den lugna musiken av … ja, av vadå?

Vem skriver underliga saker på spegeln till tjejtoaletten? Varför lyser det uppe på vinden dit de inte får gå? Och varför säger Nelli, som också går på kursen, att hon har sett döden?

Min åsikt:
Mycket bra & spännande.

Köp boken:
Boken finns bland annat på Bokus, Adlibris & Glansholms.

Onsdag kväll strax före sju av Mats Berggren

Onsdag kväll strax före sjuNummer: 4246
Titel: Onsdag kväll strax före sju
Författare: Mats Berggren
Förlag: Opal
Utgivningsår: 2014
ISBN: 978-91-7299-647-2
Betyg: 3 av 5


Bokens första mening:
Enligt polisens förundersökning hade pojken som låg på gångvägen stuckits i hjärtat med ett vasst föremål.

Om boken:
Enligt polisens förundersökning hade pojken som låg på gångvägen stuckits i hjärtat med ett vasst föremål.
Pojkens liv gick inte att rädda.
Han var femton år.

Daniel och Ville rånar folk i centrum. Abdi vill inte hänga med längre utan satsar på musiken. Bästa vännerna Rakel och Jamila pluggar hårt och vill komma in på ett bra gymnasium om bara Jamila får för sin pappa. Nalin är kär i Ville och märker att käns-lorna är besvarade.
Sex ungdomar med olika bakgrund, i samma förort och samma skola, med sina vardagliga problem och mitt i allt händer det otänkbara.

Min åsikt:
Bra, intressant & lättläst!

Köp boken:
Boken finns bland annat på Bokus, Adlibris & Glansholms.

Genom elden av Rosamund Lupton

Genom eldenNummer: 4245
Titel: Genom elden
Originalets titel: Afterwards
Författare: Rosamund Lupton
Översättare: Karin Andrae
Förlag: Norstedt
Utgivningsår: 2011/2014
ISBN: 978-91-1-305274-8
Betyg: 5 av 5


Bokens första mening:
Jag kunde inte röra mig, inte ens lillfingret, inte ens ögats skälvning.

Om boken:
Svart, tjock rök fyller den blå sommarhimlen. En skola brinner. Grace ser röken och springer. Hon vet att hennes tonåriga dotter Jenny är där inne. Hon springer in i den brinnande byggnaden för att rädda henne.

Efteråt måste Grace hitta vem som ligger bakom branden och skydda sin familj från den person som försöker förgöra dem. Efteråt måste hon kämpa för allt hon håller kärt och upptäcka hur långt hennes kärlek kan driva henne.

Min åsikt:
Väldigt stark, gripande, spännande & fängslande! Rekommenderas!

Köp boken:
Boken finns bland annat på Bokus, Adlibris & Glansholms.

Sankmark av Jhumpa Lahiri

SankmarkNummer: 4244
Titel: Sankmark
Originalets titel: The Lowland
Författare: Jhumpa Lahiri
Översättare: Meta Ottosson
Förlag: Brombergs
Utgivningsår: 2008/2014
ISBN: 978-91-7337-566-5
Betyg: 4 av 5


Bokens första mening:
Öster om Tolly Club, i korsningen där Deshapran Sashmal Road delar på sig, ligger en liten moské.

Om boken:
Två bröder hopsvetsade av en tragedi. En kvinna förföljd av sitt förflutna. Ett land drabbat av revolution. En kärlek som varar även efter döden. En roman utöver det vanliga vars handling utspelas både i Indien och Amerika, skriven av en av vår tids mest lysande författare.

Bara femton månader skiljer i ålder mellan bröderna Subhash och Udayan. De är oskiljaktiga och förväxlas ofta med varandra i den förort till Calcutta där de växer upp. Men de är också varandras motsatser och deras framtid ser helt olika ut.

Det är 1960-tal. Udayan, som är karismatisk och impulsiv dras till Naxaliterörelsen, som slåss mot ojämlikheter och fattigdom. Han riskerar allt för det han tror på. Subhash, den plikttrogne, delar inte sin yngre brors politiska engagemang. Han lämnar hemmet för vetenskaplig forskning i en lugn kustort i Amerika. Men när Subhash får veta vad som hänt brodern återvänder han till Indien. Där hoppas han kunna samla ihop det som återstår av den splittrade familjen och att läka de sår Udayan har lämnat efter sig.

Min åsikt:
Mycket bra med fantastiskt språk!

Köp boken:
Boken finns bland annat på Bokus, Adlibris & Fritz Ståhl.

När jag lät dig gå av Gayle Forman

När jag lät dig gåNummer: 4243
Titel: När jag lät dig gå
Originalets titel: Where She Went
Författare: Gayle Forman
Översättare: Lena Karlin
Förlag: B Wahlströms
Utgivningsår: 2011
ISBN: 978-91-32-15970-1
Betyg: 3 av 5


Bokens första mening:
Varje morgon vaknar jag och intalar mig samma sak: Det är bara en dag, bara tjugofyra timmar till att ta sig igenom.

Om boken:
Mia är hyllad cellist och Adam har slagit igenom som rockstjärna.
Adam lever ett hårt liv i strålkastarljuset med en känd flickvän vid sin sida. Men han kan inte glömma Mia. Varför rann deras förhållande ut i sanden? Varför slutade hon höra av sig? För att han gav henne tillåtelse att lämna honom … bara hon inte släppte taget om livet… den där dagen när han vakade över henne på sjukhuset. Och hon låg i koma. Kunde hon verkligen höra honom då? Adam får ett dygn ensam i New York. Samma kväll ska Mia ge en konsert. Han smiter in och lyssnar. Efteråt blir han kallad till Mias loge …

När jag lät dig gå är fortsättningen på Om jag stannar.

Min åsikt:
Bra, fin & lättläst!

Köp boken:
Boken finns bland annat på Bokus, Adlibris & Glansholms.

Livet på Mars av Micael Dahlen

Livet på MarsNummer: 4242
Titel: Livet på Mars
Författare: Micael Dahlen
Förlag: Volante
Utgivningsår: 2014
ISBN: 978-91-87419-30-0
Betyg: 5 av 5


Bokens första mening:
Han gör en utbetalning på några hundra euros till en cateringfirma i Malaga för tapasbufféer han aldrig beställt.

Om boken:
Marty Andersson har alltid känt sig utanför och alla försök att bete sig som en människa har hittills misslyckats. Kanske är det lika bra att ge upp? Men ödet vill annorlunda en ödesdiger tangenttryckning i en internationell pengatvättshärva flyttar femtiofyra miljoner till Martys bankkonto och med dem kommer en möjlighet att hitta hem. Hem till Mars.

Men med nya pengar kommer som bekant nya vänner och nya problem. Resan hem blir därför allt annat än enkel när ryska torpeder, avdankade rymdforskare och egotrippade Hollywoodstjärnor korsar hans väg.

Min åsikt:
Väldigt rolig och mycket bra!

Köp boken:
Boken finns bland annat på Bokus, Adlibris & Fritz Ståhl.