Vi var skapta för lycka av Véronique Olmi

Vi var skapta för lyckaNummer: 4665
Titel: Vi var skapta för lycka
Originalets titel: Nous étions faits pour etre heureux
Författare: Véronique Olmi
Översättare: Marianne Tufvesson
Förlag: Sekwa
Utgivningsår: 2012/2014
ISBN: 978-91-87648-20-5
Betyg: 5 av 5

Bokens första mening:
Han står där, framför mig, på Place des Abbesses.

Om boken:
”Det är underligt hur lite som krävs för att ett liv ska bli ostämt, för att vår så unika och värdefulla tillvaro ska mista sitt värde och sin harmoni.”

Vid sextio års ålder har Serge allt han någonsin drömt om: ett välbetalt jobb, två välartade barn och en vacker och betydligt yngre fru. Så när den jämnåriga Suzanne kommer till huset i Montmartre för att stämma sonens piano, är Serge helt oförberedd på den omtumlande påverkan hon kommer att ha på hans liv. Hur kan en rätt alldaglig och dessutom redan upptagen kvinna i hans egen ålder väcka så starka känslor hos Serge? Och hur kommer det sig att det är för Suzanne han kommer att berätta det som han hela sitt liv hållit hemligt, till och med för sin egen familj?

Min åsikt:
Mycket bra & stark!

Köp boken:
Boken finns bland annat på Bokus, Adlibris & Glansholms.

Tiden second hand av Svetlana Aleksijvitj

Tiden second handNummer: 4664
Titel: Tiden second hand
Originalets titel: Bpemr second hand
Författare: Svetlana Aleksijvitj
Översättare: Kajsa Öberg Lindsten
Förlag: Ersatz
Utgivningsår: 2013
ISBN: 978-91-86437-39-8
Betyg: 3 av 5

Bokens första mening:
Vi håller på att ta avsked av sovjettiden.

Om boken:
Sovjetunionen. Det började med drömmar om en ny människa, som skulle formas av de kommunistiska idéerna. I stället kom hon att präglas av krig, läger och umbäranden, men också av höga ideal och »vardagens socialism«. Hon levde i ett mäktigt imperium, älskat och fruktat världen över, men en dag bröt det samman och kvar blev sovjetmänniskan, som kastades ut i en osäker och obegriplig tillvaro där ett fåtal blev ofattbart rika och de flesta fattigare än någonsin.

I över tjugo år har Svetlana Aleksijevitj rest runt i de forna sovjetrepublikerna och sökt upp kvinnor och män med olika bakgrunder och erfarenheter. Hon har pratat med förlorarna – gästarbetare, barnhemsbarn, anhöriga till självmördare och många, många fler. Av dessa tusentals röster har hon skapat ett körverk om livet i den socialistiska utopin, om kaoset som följde och om det tilltagande politiska förtrycket av i dag.

Min åsikt:
Bra & intressant.

Köp boken:
Boken finns bland annat på Bokus, Adlibris & Glansholms.

Ers majestäts olycklige Kurt av Lena Ebervall & Per E Samuelson

Ers majestäts olycklige KurtNummer: 4663
Titel: Ers majestäts olycklige Kurt
Författare: Lena Ebervall & Per E Samuelson
Förlag: Piratförlaget
Utgivningsår: 2008
ISBN: 978-91-642-0271-0
Betyg: 3 av 5

Bokens första mening:
Döden hade redan anlänt till Sturehof.

Om boken:
Året är 1938. Genom ett grönskande landskap susar en amerikansk lyxbil fram i hög fart. Bakom ratten sitter restaurangdirektör Kurt Haijby, på väg mot sin senaste investering, slottet Trystorp i Närke. Han gläder sig åt att äntligen kunna förverkliga sina drömmar; allt har blivit möjligt tack vare de generösa utbetalningarna från hovet.

Vad ingen vet är att Kurt har ett förbjudet förhållande med kungen, Gustaf V, och att det är denna relation som tillåter honom att leva i lyx. Och inte ens Kurt själv förstår vilket ont blod hela historien väcker i maktens korridorer. Rädslan för att den fruktansvärda hemligheten skall läcka ut är stor. Sin värsta fiende har Kurt Haijby i den mäktige överståthållaren, vars intrigspel efter ett par decennier slutligen får honom på fall: på 1950-talet åtalas Haijby för utpressning och hans öde är därmed beseglat.

Vem var då denne Kurt Haijby, som fått ge namn åt en av de största skandalerna i Sverige på 1900-talet? Han var en enkel Söderkis som dock var förutbestämd att leva ett dramatiskt och äventyrligt liv, med de mest högtflygande mål och med en förunderlig förmåga att dupera alla, inte minst sig själv. Han lyckades charma sig in i de allra förnämaste kretsarna och fick för en tid leva ett förtrollat liv. Allt skulle bli honom givet. Och allt skulle tagas från honom igen.

Min åsikt:
Bra & intressant!!!

Köp boken:
Boken finns bland annat på Bokus, Adlibris & Glansholms.

Lotus blues av Kristina Ohlsson

Lotus bluesNummer: 4662
Titel: Lotus blues
Författare: Kristina Ohlsson
Förlag: Piratförlaget
Utgivningsår: 2014
ISBN: 978-91-642-0437-0
Betyg: 3 av 5

Bokens första mening:
Transkribering av intervju med Martin Benner (MB) Intervjuare: Fredrik Ohlander (FO), frilansjournalist Mötesplats: Rum 714 på Grand Hotel, Stockholm.

Om boken:
Dagen då allt går åt helvete regnar det. En desperat man kommer till advokat Martin Benners kontor och berättar att hans syster behöver hjälp. Det är bara det att systern är död.
Innan hon tog sitt liv erkände hon fem mord. I tidningarna kallades hon seriemördare och gavs namnet Sara Texas. Nu vill brodern ge henne upprättelse och samtidigt hitta hennes försvunne son Mio.
Martin Benner har det mesta. Karriär, kvinnor, ett litet barn. Men han har också svagheter. Framför allt är han svag för utmaningar. Och han gör en fasansfull felbedömning i jakten på sanningen. Snabbt förvandlas han från advokat till bricka i ett spel med så höga insatser att han till sist tvingas göra det mest ofattbara av val.

Detta är första delen av två.

Min åsikt:
Bra & spännande.

Köp boken:
Boken finns bland annat på Bokus, Adlibris & Glansholms.

Kunskapens frukt av Liv Strömquist

Kunskapens fruktNummer: 4661
Titel: Kunskapens frukt
Författare: Liv Strömquist
Förlag: Galago
Utgivningsår: 2014
ISBN: 978-91-7037-804-1
Betyg: 5 av 5

Bokens första mening:
Nej men hej!

Om boken:
Liv Strömquists nya seriealbum Kunskapens frukt handlar om det som brukar kallas för det kvinnliga könsorganet. Vad är det för något? Och varför har mänskligheten ett så extremt osoft, bordelineartat love-or-hate-relationship med just denna mänskliga kroppsdel?

I en brokig mosaik bestående av gamla greker, stenålderskvinnor, Sigmund Freud, Magnus Uggla, prinsessan Törnrosa, hinduistiska gudinnor, Dogge Doggelito, biologiböcker och Stig Larsson försöker Liv Strömquist knåpa ihop en bild av det organ som Gustave Coubert kallade Världens ursprung.

Albumet innehåller också den fullständiga, 40 sidor långa mens-serien Blood Mountain, som var utgångspunkt för Liv Strömquists Sommarprogram i P1.

Min åsikt:
Mycket bra, intressant & viktig!

Köp boken:
Boken finns bland annat på Bokus, Adlibris & Glansholms.

Krönika om ett förebådat dödsfall av Gabriel Garcia Márquez

Krönika om ett förebådat dödsfallNummer: 4660
Titel: Krönika om ett förebådat dödsfall
Originalets titel: Crónica de una muerte anunciada
Författare: Gabriel Garcia Márquez
Översättare: Peter Landelius
Förlag: Wahlström & Widstrand
Utgivningsår: 1981/1982
ISBN: 91-46-14082-4
Betyg: 3 av 5

Bokens första mening:
Den dag då de skulle döda honom steg Santiago Nasar upp halv sex på morgonen för att gå och möta fartyget som biskopen skulle komma med.

Om boken:
Miljön är samma lilla by på Colombias kust mot Karibiska havet som vi känner från Hundra år av ensamhet: en by där tiden står stilla, där det förflutna är lika påtagligt som det nuvarande. Där är ett brokigt myller av butiksägare, hantverkare, tonåringar, nunnor och prostituerade; där är en präst som fuskar i kirurgi, en spiritistiskt sinnad borgmästare, en grandios general från inbördeskriget och en gudsförnekande byläkare.

Min åsikt:
Bra, intressant & lättläst!

Köp boken:
Boken finns bland annat på Bokus, Adlibris & Glansholms.

Margaretha Krook: drottning av skrattet och gråten av Astrid Hasselrot

bok4659Nummer: 4659
Titel: Margaretha Krook: drottning av skrattet och gråten
Författare: Astrid Hasselrot
Förlag: Atlantis
Utgivningsår: 2014
ISBN: 978-91-7353-703-2
Betyg: 3 av 5

Bokens första mening:
Vem var Margaretha Krook?

Om boken:
Låt flickan hållas.« Pappa majorens tilltro till Margaretha var kanske det viktigaste arvet, sedan släktförmögenheten gått upp i rök. Till en början fick Margaretha Krook spela ragata och skurtant, men med åren blev hon allt vackrare och rollerna alltmer mångfacetterade. Få kunde som hon välkomna skrattet i tragedin, och låta ana djupet i komiken. Privat hade hon minkpäls och handsydda skor, men samtidigt drogs hon envist till oavlönat arbete för utsatta grupper. Rakheten var hennes särmärke, säger vännerna. Men den journalist som ställde en personlig fråga fick ett yxskaft mellan ögonen.

Min åsikt:
Bra & intressant.

Köp boken:
Boken finns bland annat på Bokus, Adlibris & Glansholms.

Som det anstår en Wooster av P.G. Wodehouse

Som det anstår en WoosterNummer: 4658
Titel: Som det anstår en Wooster
Originalets titel: The Code of the Woosters
Författare: P.G. Wodehouse
Översättare: Birgitta Hammar
Förlag: Bonniers
Utgivningsår: 1938/1955
ISBN:
Betyg: 3 av 5

Bokens första mening:
Jag stack ut en hand över täcket och ringde på Jeeves.

Om boken:
För en man, som är villig att byta bort sin betjänt mot en äggformad chokladkanna på tre böjda ben, är det inte mer än ett steg till att kursa sin franske kökschef mot en 1700-talsgräddkanna i form av en ko. Faster Dahlia greps av panik då hon insåg sin mans planer att byta bort den underbare Anatole mot sagda kosnipan.

Min åsikt:
Bra & underhållande.

Kanske allt du behöver veta av E. Lockhart

Kanske allt du behöver vetaNummer: 4657
Titel: Kanske allt du behöver veta
Originalets titel: We were liars
Författare: E. Lockhart
Översättare: Carina Jansson
Förlag: Lavender lit
Utgivningsår: 2014
ISBN: 978-91-87879-01-2
Betyg: 5 av 5

Recensionsexemplar från Lavender Lit!

Bokens första mening:
Välkommen till den förträffliga familjen Sinclair.

Om boken:
Sjuttonåriga Cadence Sinclair Eastmans berättelse tar sin början före den femtonde sommaren. Somrarna tillbringar den förmögna familjen Sinclair på sin privatägda ö utanför kusten vid Massachusetts. Cadence älskar tillvaron på ön och framförallt älskar hon Lögnarna, som familjen kallar den sammansvetsade kvartetten bestående av Cadence, hennes kusiner Johnny och Mirren och Gat. Gat, Cadences stora kärlek.

Den femtonde sommaren händer något. Något som hon absolut inte kan minnas och som ingen vill berätta för henne. Händelsen gör sig dock ständigt påmind i form av en fruktansvärt smärtsam, kronisk huvudvärk som hon måste medicineras för. Men vad var det egentligen som hände?

Min åsikt:
En stark & fängslande historia men mycket fint språk!

Köp boken:
Boken finns bland annat på Bokus, Adlibris & Glansholms.

Jonny Liljas skuld av Olle Lönnaeus

Jonny Liljas skuldNummer: 4656
Titel: Jonny Liljas skuld
Författare: Olle Lönnaeus
Förlag: Massolit
Utgivningsår: 2014
ISBN: 978-91-87783-02-9
Betyg: 3 av 5

Bokens första mening:
Korparna kraxade om döden.

Om boken:
Jonny Lilja, knarkspanare i Malmö, har nått botten. Hans fru har lämnat honom och speldjävulen är hans enda kvarvarande följeslagare. Efter ett förlorat pokerparti med skyhöga insatser står han dessutom i skuld till den jugoslaviske maffiabossen Jokovic. En skuld Jonny betalar av på genom att svika sitt yrke och sig själv.
Efter att en kväll ha druckit ett par flaskor vin beger sig Jonny till Ravlunda skjutfält på Österlen för att göra slut på allt elände. Men när han förbereder sitt självmordsförsök får han syn på en likblek flicka som sitter lutad mot ett träd. Med död blick tycks hon titta ut över Hanöbukten. Hennes handleder är uppskurna. Den obligatoriska utredningen tar vid, men fallet avskrivs raskt som självmord och den namnlösa unga kvinnan riskerar att falla i glömska.
Ystadspolisen Eva Ström har liksom Jonny gått igenom en skärseld, men i motsats till honom har hon kommit ut helskinnad. På var sitt håll börjar Jonny och Eva ana att flickans död inte är självförvållad och att det kan finnas kopplingar till andra unga kvinnor som avlidit under oklara omständigheter.

Jonny Liljas skuld är första boken i en serie om Jonny Lilja & Eva Ström.

Min åsikt:
Bra & spännande.

Köp boken:
Boken finns bland annat på Bokus, Adlibris & Glansholms.