Okänt hot av Dror Mishani

Okänt hotNummer: 4925
Titel: Okänt hot
Originalets titel: Efsharut shel Alimut
Författare: Dror Mishani
Översättare: Nils Larsson
Förlag: Brombergs
Utgivningsår: 2013/2014
ISBN: 978-91-7337-619-8
Betyg: 5 av 5

Bokens första mening:
Under den långa, intensiva sommaren som de tillbringade tillsammans i Bryssel kom ett ögonblick då lyckan och lugnet som omgav dem rämnade, och en osäkerhet sakta började sprida sig mellan dem.

Om boken:
En sprängladdning hittas i en väska nära ett daghem i en förort till tel Aviv. Några timmar senare mottar polisen ett hot. Det visar sig bara vara början på något mycket större och mer skrämmande.

Kriminalkommissarie Avraham Avraham får uppdraget att leda utredningsarbetet, men han plågas av skuldkänslor från ett tidigare fall där ett barn var inblandat. Han är fast besluten att inte göra om samma misstag.

Men hur gärna Avraham än vill gottgöra sitt misslyckande är det kanske inte möjligt, inte nu när han står inför något som är mer komplicerat, förrädiskt undflyende och avskyvärdare än vad han någonsin tidigare upplevt.

Okänt hot är den andra boken om kommissarie Avraham.

Min åsikt:
Mycket bra & fängslande med starkt språk!

Köp boken:
Boken finns bland annat på Bokus, Adlibris, Glansholms & Cdon.

Allt brinner! av Jesper Waldersten

Allt brinner!Nummer: 4924
Titel: Allt brinner!
Författare: Jesper Waldersten
Förlag: Kartago
Utgivningsår: 2014
ISBN: 978-91-75150-72-7
Betyg: 3 av 5

Om boken:
Jesper Waldersten använder sig av bilder som dyker upp, till synes, var som helst. Det kan vara en buss som kommer försent, en svart skalbagge, en xylografi från en bok från 1800-talet, en kotte som inte ligger under ett träd eller ett bläckstänk på ett papper. Han tillåter allt att bli till en bild och beskriver sig själv som ett hus som står öppet med korsdrag. Och det blåser åt alla håll. Det går fort och han nyttjar flera tekniker för att nå sitt mål: skrivmaskiner, bläck, olja, collage och gärna papper från gamla böcker.
Jesper Waldersten använder ord som kliar och pockar på att komma ut. Det kan vara vad som helst, det kan se ut som samhällskritik, men är aldrig dagsaktuellt. Om det händer är det en slump. Bilderna och orden är alltid själsligt aktuella. Bilderna är som vore de byggda i flera våningar, om man skrapar av ett lager, dyker ett nytt lager upp, likt en övermålad bild. Tills man står där i källaren och bara det urspungliga finns kvar. Sig själv. Det ser enkelt ut, men är komplext.

Min åsikt:
Intressant & underhållande.

Köp boken:
Boken finns bland annat på Bokus, Adlibris, Glansholms & Cdon.

Nära till aldrig av J.A. Redmerski

Nära till aldrigNummer: 4923
Titel: Nära till aldrig
Originalets titel: The edge of never
Författare: J.A. Redmerski
Översättare: Carina Jansson
Förlag: Lind & co
Utgivningsår: 2012/2014
ISBN: 978-91-7461-274-5
Betyg: 3 av 5

Bokens första mening:
Nathalie har snurrat på samma hårslinga i tio minuter nu och det håller på att driva mig till vansinne.

Om boken:
Tjugoåriga Camryn har alltid gått sin egen väg och försökt göra det mesta av livet, och fram tills nu har hon lyckats ganska bra. Men så rämnar hennes hela tillvaro.
Camryn förlorar sin stora kärlek i en bilolycka, hennes bror döms till fängelse, föräldrarna ska skiljas och när hennes bästa väninnas pojkvän gör sexuella närmanden lägger väninnan skulden på henne och vänskapen tar slut. Camryn behöver börja om, behöver undersöka om livet är värt att leva trots allt. Utan att närmare tänka sig för vart hon ska hoppar hon på en Greyhoundbuss. Ombord möter hon den fem år äldre Andrew. De blir kompisar, smågrälar och provocerar varandra, ovilliga att erkänna att det finns en stark erotisk laddning mellan dem.
Men Andrew bär på en mörk hemlighet. Han ömsom lockar Camryn, ömsom stöter bort henne och hon förstår inte vad det är som kommer emellan dem, som hindrar honom när de åtrår varandra som mest.

Min åsikt:
Bra & stark!

Köp boken:
Boken finns bland annat på Bokus, Adlibris, Glansholms & Cdon.

Tiebreak av Álvaro Enrigue

TiebreakNummer: 4922
Titel: Tiebreak
Originalets titel: Muerte súbita
Författare: Álvaro Enrigue
Översättare: Annakarin Thorburn
Förlag: Natur & kultur
Utgivningsår: 2013/2014
ISBN: 978-91-27-14057-8
Betyg: 2 av 5

Bokens första mening:
Den äldsta skriften där ordet ”tennis” nämns handlar inte om skor som är anpassade till aktiviteten, utan om själva sporten.

Om boken:
Rom, 1599. Den italienske konstnären Michelangelo Merisi da Caravaggio och den spanske poeten Francisco de Quevedo ska snart spela en tennismatch på Piazza Nouva. Ingen av dem tycks riktig veta vad de har gett sig in på.

Första set, gem ett. En boll gjord av mänskligt hår susar över nätet och plötsligt befinner sig läsaren i Frankrike tillsammans med Anne Boleyns bödel. Första set, gem två. En glimt av ett skimrande smycke runt Quevedos hals blir början på berättelsen om Hernan Cortes och katolska kyrkans brutala erövring av Mexico.

Allt eftersom berättandet pendlar mellan tennisbanan och världen bortom den, nystar Enrigue upp en besynnerlig historia om barockens Europa, koloniseringen av den nya världen, våld och modernitetens framfart.

Min åsikt:
Ok men svårläst.

Köp boken:
Boken finns bland annat på Bokus, Adlibris, Glansholms & Cdon.

Arkitekt av Merethe Lindström

ArkitektNummer: 4921
Titel: Arkitekt
Originalets titel: Arkitekt
Författare: Merethe Lindström
Översättare: Urban Andersson
Förlag: Weyler
Utgivningsår: 2014
ISBN: 978-91-87347-50-4
Betyg: 5 av 5

Bokens första mening:
En halvtimme tidigare åkte vi förbi ett matställe som var öppet.

Om boken:
I sex noveller gestaltar Merethe Lindström sina favorit teman: språk och språklöshet, sammanhållning och hot om sönderfall.

Min åsikt:
Mycket bra & starka!

Köp boken:
Boken finns bland annat på Bokus, Adlibris, Glansholms & Cdon.

Kan jag vara Frank med dig? av Richard Ford

Kan jag vara Frank med dig?Nummer: 4920
Titel: Kan jag vara Frank med dig?
Originalets titel: Let Me Be Frank With You
Författare: Richard Ford
Översättare: Nille Lindgren & Inger Johansson
Förlag: Brombergs
Utgivningsår: 2014
ISBN: 978-91-7337-613-6
Betyg: 4 av 5

Bokens första mening:
Säregna dofter bärs fram med den byiga, vintriga vinden vid The Shore denna morgon, två veckor före jul.

Om boken:
Antihjälten Frank Bascombe är tillbaka.

Det är en åldrad Frank Bascombe vi får möta i nya boken Kan jag vara Frank med dig?. Han är nu sextiosju år gammal och är tillbaka i Haddam, New Jersey. I fyra berättelser skildrar Richard Ford med orkanen Sandy som fond hur livet kan te sig i ett samhälle som ödelagts av en katastrof.

Min åsikt:
Mycket bra, lättlästa och intressanta!!!

Köp boken:
Boken finns bland annat på Bokus, Adlibris, Glansholms & Cdon.

Jobbmonstret av Terese Ekman

JobbmonstretNummer: 4919
Titel: Jobbmonstret
Författare: Terese Ekman
Förlag: Nomen
Utgivningsår: 2014
ISBN: 978-91-7465-781-4
Betyg: 3 av 5

Bokens första mening:
Texten är uppbyggd kring rubriker och teman.

Om boken:
”Det var tre år innan jag fick min autismdiagnos. Jag minns hur svårt det var att sätta namn på min arbetsproblematik, hur många ord och omskrivningar som krävdes. Mitt eviga tillstånd för arbetsförmedlingens handläggare var ospecificerad. De hade ingen bransch att matcha mig mot. Deras datasystem strejkade varje gång vi skulle skriva in mig under rätt rubrik, det var helt enkelt för fyrkantigt. Det slutade alltid med att de fick skriva in en förklarande notering, manuellt. Eller så fick jag ideligen byta handläggare för att den nuvarande tyckte att jag hade lagts inom fel bransch.”

”Jobbsökande kan liknas vid att springa med en sele kopplad till ett tjockt gummiband som sträcktes ut innan jag nådde fram. Jag samlade mig på nytt och tog sats, med ännu mer mjölksyra i benen. Efter många försök sinade orken och visionerna. Gummibandet vann alltid. Att krångla sig ur selen är detsamma som att ställa sig utanför arbetsmarknadens förfogande och rättighet till försörjning. Det är en stor sorg att inte hitta en hållbar självförsörjning. Jag har klarat av flera utbildningar, men aldrig nått ända fram till ett långsiktigt, fungerande jobb.”

Min åsikt:
Intressant & tänkvärd!!!

Köp boken:
Boken finns bland annat på Bokus, Adlibris & Cdon.

Poirots jul av Agatha Christie

Poirots julNummer: 4918
Titel: Poirots jul
Originalets titel: Hercule Poirot’s Christmas
Författare: Agatha Christie
Översättare: Helen Ljungmark
Förlag: Bookmark
Utgivningsår: 1938/2014
ISBN: 978-91-7547-167-9
Betyg: 4 av 5

Recensionsexemplar från Bookmark förlag!

Bokens första mening:
Stephen slog upp kragen på överrocken och gick med raska steg längs perrongen.

Om boken:
Den åldrade miljonären Simeon Lee har tre vuxna söner. Alla lika försummade som fyllda av hat mot varandra och sin far. Väl medveten om detta finner Simeon en sadistisk tillfredsställelse i att samla den dysfunktionella familjen för att fira jul tillsammans. Fast i sin rullstol ägnar han högtiden åt att utdela trakasserier och det råder ingen brist på konflikter i familjen. Men när Simeon hittas ihjälslagen går ändå ingenting ihop.

Från sitt stilla julfirande kallas Hercule Poirot till familjen Lees gods. Allt efter som han lägger ihop bitarna i mysteriet nystas fler mörka hemligheter upp än vad familjen skulle önska.

Min åsikt:
Mycket stark, fängslande & spännande!

Köp boken:
Boken finns bland annat på Bokus, Adlibris, Glansholms & Cdon.

Mirell av Malin Nilsson

MirellNummer: 4917
Titel: Mirell
Författare: Malin Nilsson
Förlag: Idus
Utgivningsår: 2014
ISBN: 978-91-7577-059-8
Betyg: 3 av 5

Recensionsexemplar från Idus förlag!

Bokens första mening:
Mirell bor med sin mamma och pappa i ett hus vid en skog.

Om boken:
Mirell är en påhittig och nyfiken tjej, som bor med sin mamma och pappa i ett hus vid en skog. Hon älskar att gå på picknick i skogen, och att hitta på roliga lekar. Ofta tillsammans med sina bästisar Bille och Lillis.

Det låter kanske vanligt, lite som vem som helst. Men det händer ibland märkliga saker runt Mirell, och hon hamnar ofta i oväntade situationer. Själv är Mirell säker på att hon är lite magisk.
Alla kan ju pussa en groda för att se om det blir en prins, men för hur många dyker det upp en pojke i grönglänsande kläder efteråt? Hur är det med roboten som Mirell har byggt bakom Det Lilla Berget vid skolgården, får den liv? Framförallt, vilka är de två underliga pojkarna som dyker upp hela tiden?
Frågorna är många, och Mirell hamnar i både mystiska, och roliga, situationer.

Min åsikt:
Bra, lättläst & rolig.

Köp boken:
Boken finns bland annat på Bokus, Adlibris, Glansholms & Cdon.

Berättelsen om Taur av Bengt Tollesson

Berättelsen om TaurNummer: 4916
Titel: Berättelsen om Taur
Författare: Bengt Tollesson
Förlag: Idus
Utgivningsår: 2014
ISBN: 978-91-7577-071-0
Betyg: 3 av 5

Recensionsexemplar från Idus förlag!

Bokens första mening:
Jag trodde att armen skulle gå av när rektorn stoppade mig, fnissade Maria och lutade sig över matteboken.

Om boken:
En dag i skolan ser Nina Karlsson ett kusligt ansikte i rektorns datorskärm. Ett ansikte, knappt skönjbart bakom en svart huva, med mordiska och iskalla ögon som inte bara stirrar på henne – de ser henne!
Nina är en helt vanlig högstadietjej i en helt vanlig skola i Göteborgsförorten Gårdsten.

Via internet har hon lärt känna en spännande kille, Viktor. Han är ursnygg, och han bor på Orust inte så långt ifrån Nina. Men vad hon inte vet är att han är en högst ovanlig tonåring. Han ser inte alls ut som på fotot han skickat till Nina. Hans verkliga namn är Taur och han är faktiskt inte ens en människa. Men har världens gulligaste örontofsar!

Det här är berättelsen om Taur och om hans kamp mot det mäktiga och hemlighetsfulla folk, som redan besegrat hans släkte och nu står redo att ta itu med människorna. Följ med in i en spännande värld fylld med flammande åskblixtar och glödheta känslostormar!

Min åsikt:
Bra & spännande!!!

Köp boken:
Boken finns bland annat på Bokus, Adlibris, Glansholms & Cdon.