Black Ice av Becca Fitzpatrick

Black IceNummer: 5044
Titel: Black Ice
Originalets titel: Black Ice
Författare: Becca Fitzpatrick
Översättare: Carina Jansson
Förlag: B Wahlströms
Utgivningsår: 2014/2015
ISBN:
978-91-32-16522-1
Betyg:
4 av 5

Bokens första mening:
Den rostiga cheva-pickupen stannade med ett ryck, och Lauren Huntsman vaknade av att hennes huvud dunsade mot passagerarrutan.

Om boken:
Ibland lägger man inte märke till faran förrän det är för sent …

Sjuttonåriga Britt Pfeiffer har hårdtränat inför en vandring i Klippiga bergen tillsammans med en tjejkompis. Men hon är helt oförberedd på att hennes ex plötsligt vill möta upp dem. Innan Britt hinner reda ut sina känslor, tvingar en snöstorm tjejerna att söka skydd i en ensligt belägen stuga. Där gömmer sig två snygga killar som visar sig vara på flykt undan polisen och det dröjer inte länge förrän semestern förvandlas till ett gisslandrama. Fast den ene kidnapparen Mason har en enorm dragningskraft och Britt blir förvirrad. Är han verkligen hennes fiende?
I utbyte mot sitt liv går Britt med på att leda kidnapparna nerför bergssluttningen. Under den livsfarliga vandringen lägger hon märke till en rad isande tecken på att en seriemördare går lös bland bergen. En upptäckt som kan leda till att hon själv blir mördarens nästa offer.

Min åsikt:
Spännande & fängslande!!!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris, Glansholms & Cdon.

Slut av Lars Hermansson

SlutNummer: 5043
Titel: Slut
Författare: Lars Hermansson
Förlag: Lejd
Utgivningsår: 2014
ISBN:
978-91-85725-27-4
Betyg:
2 av 5

Bokens första mening:
Jag sträcker mig efter glaset och tänkte: hade tävlingscyklisterna när jag var barn över huvud taget några hjälmar, och nu plötsligt denna fittformade historia som slutar i något som liknar en avklippt ondulerad hästsvans över cyklistens nackkotor, aerodynamiskt utprovad utan tvekan, men löjeveckande, herre gud.

Om boken:
Författaren Lars Hermansson förföljs av syner som förebådar katastrofer. Han förväxlar sin egen död med jordens undergång. Men kanske är han inte galen? Marken skakar och duvor faller döda ner i denna sorglustiga berättelse från en verklighet aningen för nära vår egen.

Min åsikt:
Intressant men blev inte riktigt klok på den.

Köp boken:
Boken finns bland annat här Adlibris & Cdon.

En enkel till Paris av Elena Balzamo

En enkel till ParisNummer: 5042
Titel: En enkel till Paris
Originalets titel: Un aller simple pour Paris
Författare: Elena Balzamo
Översättare: Peter Landelius
Förlag: Lind & co
Utgivningsår: 2012/2014
ISBN:
978-91-7461-255-4
Betyg:
4 av 5

Bokens första mening:
Jag sade adjö till mina föräldrar och klev upp i vagnen tillsammans med farbror Sasja, och så satte sig tåget i rörelse.

Om boken:
Två teman flätas samman i denna berättelse, vars författare är född och uppväxt i Sovjetryssland.
Det ena är rädslan. Den genomsyrar livet under tre generationer. Farmor blir stämplad som ”folkets fiende” – fängelse och förvisning avlöser varandra. Far växer upp som son till ”folkets fiende”, men lyckas trots allt bli en framstående vetenskapsman. Även han lever med en djuprotad rädsla och kommer så småningom till insikt om regimens sanna karaktär. Författarens egen till synes lyckliga uppväxt i Moskva är långt ifrån bekymmersfri: det politiska systemets oerhörda tryck känns överallt, det alstrar rädslan – men även begäret att veta mer, att förstå …

Berättelsens andra tema är språket. Farmoderns tidiga kosmopolitiska erfarenhet, följd av regimens påtvungna enspråkighet, ger upphov till sondotterns alltmer växande språkintresse. Att läsa förbjudna böcker, komma i kontakt med andra människor och förstå vad som finns på andra sidan järnridån är lockande. Helt nya, oanade världar öppnar sig. Sakta följer författaren den stig som så småningom leder till studier av nordiska språk och litteratur. Det som började som flykt från den hopplösa verkligheten förvandlar sig till en livsuppgift.

Min åsikt:
Stark & intressant!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris, Glansholms & Cdon.

Blodapelsin av Anna Vogel

BlodapelsinNummer: 5041
Titel: Blodapelsin
Författare: Anna Vogel
Förlag: Aglaktuq
Utgivningsår: 2014
ISBN:
978-91-979068-9-0
Betyg:
3 av 5

Bokens första mening:
Hon står mitt på torget.

Om boken:
”När jag syr en raksöm på maskinen och allt stämmer. När motorn smattrar sitt jämna ljud. Då kan jag känna en ilning i mig. Som om jag hade en rytm där. Jag undrar om den rytmen kan komma ut. Upp i huvudet, ut i händerna, ner i fötterna. Så att den är med mig i uppehållsrummet och i matsalen. Och när jag träffar Nina igen.”

Emma ska snart sluta nian i en skånsk småstad under mitten av 80-talet. Hon är trött på sina vanliga vänner och på att stå och vänta utanför diskoteket på fredagskvällarna. Då möter hon den svartklädda Nina, som verkar fri och annorlunda. Men vänskapen visar sig bli komplicerad.

Min åsikt:
Bra & intressant.

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris.

Käpprätt åt helvete av Charlie Mill

Käpprätt åt helvete: en serniorskröna i NässjöNummer: 5040
Titel: Käpprätt åt helvete: en serniorskröna i Nässjö
Författare: Charlie Mill (Hanna Falkenland, Alexzandra Andersson, Christer Källner, Johannes Widergren, Anna Larsson, Emma Rävås, Maria Nycander, Åsa L Hassel)
Utgivningsår: 2014
ISBN:
978-91-637-5777-8
Betyg:
2 av 5

Bokens första mening:
Bakom dörr nummer sju på Sjölidens äldreboende bodde Jorge Rodriges Rivera, en kort, hetlevrad och en gång stilig spansk man.

Om boken:
Det finns egentligen bara ett sätt att lämna ett svenskt ålderdomshem – iförd träfrack.
Men när Adult Systems meddelar att Sjölidens äldreboende är nedläggningshotat på grund av dålig avkastning, tar åldringarna på avdelning 3 saken i egna händer och förvandlar tillvaron på hemmet till ett liv på ålderns vår. Den enes död, den andres bröd, heter det i folkmun och när testamentet från den nyligen avlidne Åke Bengtsson avslöjas aktualiseras plötsligt uttrycket, och pensionärslivet tar en drastisk vändning ingen hade räknat med. Stödda på rollatorer tar de gamla upp kampen mot tiden i en fartfylld kapplöpning utan dess like.

Min åsikt:
Ok & underhållande!

Jag tänker på Weronica av Emma AdBåge & Malin Nilsson

Jag tänker på WeronicaNummer: 5039
Titel: Jag tänker på Weronica
Författare: Emma AdBåge & Malin Nilsson
Förlag: Kolik
Utgivningsår: 2012
ISBN:
978-91-85161-73-7
Betyg:
4 av 5

Om boken:
Malin växer upp i en svensk småstad och en dag flyttar de nya norrländska grannarna in. Mamman i familjen heter Weronica och hon är som ingen annan. Weronica är synskadad och högljudd, sjunger och tar plats. Hon är den som är mest levande av alla. Hon kommer att få en viktig plats i Malins liv – Weronica är blind, men hon kan ändå se det som ingen annan ser. Men vad händer om den som är mest levande plötsligt blir sjuk?
Jag tänker på Weronica är en sann berättelse om att hitta vänskap där man kanske inte hade väntat sig att hitta den. Om att vara barn och träffa en vuxen som kan se en som ingen annan kan.

Min åsikt:
Stark & fin!!!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

En helt ny människa av Henri Gylander

En helt ny människaNummer: 5038
Titel: En helt ny människa
Författare: Henri Gylander
Förlag: Kolik
Utgivningsår: 2012
ISBN:
978-91-85161-71-3
Betyg:
4 av 5

Om boken:
Hekka väntar och väntar men allt tar så lång tid. Hur lång tid skall det egentligen ta att få ett syskon? Det hjälper om man tänker på allt man skall göra ihop; hur man skall resa jorden runt tillsammans, hur man skall leka och ha kul och vara bästa bästa syskon. Ibland kommer man kanske behöva rädda varandra om det skulle komma ett monster. Allt sånt kan man tänka på. Det hjälper nästan.

Min åsikt:
Fin & gripande!!!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Tea Party av Nancy Peña

Tea PartyNummer: 5037
Titel: Tea Party
Originalets titel: Tea Party
Författare: Nancy Peña
Översättare: Oskar Sjölander
Förlag: Kolik
Utgivningsår: 2009/2012
ISBN:
978-91-86509163
Betyg:
3 av 5

Om boken:
Lord Barnes utmanar Lord mac Dalei en té-tävling där de båda har två månader på sig att hitta bästa möjliga té. Lord mac Dale överlåter uppdraget på sin cookery councelor Victor Neville. När Victor spionerar i Lord Barnes trädgård stöter han emellertid på dennes vackra dotter Alice, som blir hans medkonspiratör. Dessvärre lider Victor Neville av svår sömnsjuka och efter att ha genom- fört en lång och strapatsfylld färd till Indinen, vaknar han och upptäcker inte bara att hela resan var en dröm, utan också att han försovit sig från alla möjligheter att ta sig till Indien. Istället försöker han få tag på kinesiskt té i en opiumhåla med hjälp av ingen mindre än Scherlock Holmes. Men än är inte tävlingen avgjord och det visar sig att även Alice vill ha ett finger med i spelet.

Min åsikt:
Bra, intressant & underhållande.

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris, Glansholms & Cdon.

Sherlock Holmes: En studie i rött av Arthur Conan Doyle, Ian Edginton & I. N. J. Culbard

Sherlock Holmes: En studie i röttNummer: 5036
Titel: Sherlock Holmes: En studie i rött
Författare: Arthur Conan Doyle, bearbetad av Ian Edginton
Illustratör: I. N. J. Culbard
Översättare: Cato Vandrare
Förlag: Apart
Utgivningsår: 2010/2014
ISBN:
978-91-87877-01-8
Betyg:
3 av 5

Om boken:
Alla berättelser har en början. Så även den om Sherlock Holmes och hans gode vän dr John H Watson.

Och det är just i äventyret En studie i rött som allting inleds. Det är här de träffas för första gången. Holmes är tjugosju och Watson två år äldre – i samma ålder som författaren Arthur Conan Doyle var när han skrev denna sin debutroman.

Det som Conan Doyle ville skapa var en vetenskaplig detektiv, någon som gav sig ut till brottsplatser och detaljstuderade varenda befintlig ledtråd. En detektiv som lutade sig mot ovedersägliga bevis – samtidigt som domstolarna vid slutet av 1800-talet sällan tog hänsyn till sådant, utan behövde antingen ögonvittnen eller att brottslingar tagits på bar gärning för att kunna döma.

– – –
Ur Mattias Boströms förord till denna serieadaption av Arthur Conan Doyles klassiker En studie i rött med mäster detektiven Sherlock Holmes.

Min åsikt:
Bra, intressant & snyggt.

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris, Glansholms, Cdon & Apart förlag.

Tankar mellan hjärtslag av Neftali Milfuegos

Tankar mellan hjärtslagNummer: 5035
Titel: Tankar mellan hjärtslag
Författare: Neftali Milfuegos (pseudonym)
Förlag: Wahlström & Widstrand
Utgivningsår: 2015
ISBN:
978-91-46-22666-6
Betyg:
4 av 5

Bokens första mening:
Jag har rest länge nu.

Om boken:
Tankar mellan hjärtslag är orden från Neftali Milfuegos dagbok. Om att växa upp i Sverige i ett ”svenskt område” som en ”andra generationens invandrare”, om att vara varken eller, i ett land med växande rasism och tydliga gränser människor emellan.

”Jag hatar flaggor. Åt helvete med nationen, fak sverige, fak staten, fak alla banker, fak de världsomspännande företagen, fak politiker, fak snuten, fak patriarkatet, fak lagen å rättvisan. Hyckleriet är äckligt och ihåligheten ekar. Heteronormen förgiftar varje vrå av varat och lägger sej som en trasa dränkt i bensin över existensen, där varje blick och leende med ett gott hjärta blir den fria kärlekens våldsamma manifestation. Den totala tankens dominans och dess absoluta kontroll över det som gör människan till människa. Fak det här sättet att leva.”

Neftali har alltid vetat. Att han måste tillbaka. Färdas färden. För endast den som brinner kan återigen nå frid. Han är inget undantag. Som många andra lever han med rasande ilska och egenvåld. Världen står i lågor. Med en känsla av att allt är på väg åt helvete påbörjar han en resa genom identitet och kärlek. Hat och frågor. Men vad väntar honom på andra sidan jorden? Vad är det han alltid vetat?

Min åsikt:
Intressant, tänkvärd & berörande!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris, Glansholms & Cdon.