I tiden av Lyra Ekström Lindbäck

I tidenNummer: 6337
Titel: I tiden
Författare: Lyra Ekström Lindbäck
Förlag: Modernista
Utgivningsår: 2016
ISBN: 978-91-7645-850-1
Betyg: 5 av 5

Bokens första mening:
Ingen kommer att tro mig, tänker Christoffer, ingen kommer ens att vilja lyssna.

Om boken:
»Mailboxen är ett segt och iskallt kärr, han blinkar en stund framför Gmails välbekanta design innan han vadar ut i det . Scrollar ner och plockar upp saker som har legat så länge i det slammiga bottensedimentet av reklam, inbjudningar och frågor att de känns som sönderruttnade fiskkroppar. Han stjärnmarkerar mail efter mail. Magsyran stiger i halsen och lite triumferande tänker han: jag kanske verkligen är utbränd. Jag kanske borde sluta göra det här.«

Christoffers liv är en prestigefylld röra av arbete och fritid. Han är modeskribent för en av Sveriges största tidskrifter och fyller snart trettio. Allt han drömde om när han var yngre har han lyckats förverkliga, ändå känns tillvaron ihålig. En desperat trötthet har börjat gnaga sönder dagarna. Först när allting rasar växer ett sökande fram ur hans förtvivlan. Finns det något annat sätt att umgås än genom jobb och fester? Vad ska man göra med sina drömmar? Och vad är egentligen skönhet?

Min åsikt:
Väldigt stark, fängslande & fantastiskt bra skriven!!!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Om du vill av Helle Helle

Om du villNummer: 6336
Titel: Om du vill
Originalets titel: Hvis det er
Författare: Helle Helle
Översättare: Ninni Holmqvist
Förlag: Norstedts
Utgivningsår: 2014/2016
ISBN: 978-91-1-306855-8
Betyg: 4 av 5

Bokens första mening:
Det är inte jag.

Om boken:
Roar, 48 år, är ute på sin första joggingrunda i skogen när han springer vilse. Där möter han en annan löpare, en kvinna, som också försöker hitta ut ur skogen. De är helt avskurna omvärlden, det finns ingen mobiltäckning. Snart kommer kvällsmörkret och kylan och de tvingas söka skydd. På ett trevande sätt börjar de att dela med sig av sina livsöden. Roar som hela livet levt i ensamhet finner sig plötsligt fascinerad av kvinnans berättelse och hur den letar sig in i honom. Eller är det bara inbillning? Talar de som två moderna människor egentligen bara förbi varandra? Kanske är inget som det är. Fast det beror förstås på, om det är.

Min åsikt:
Stark, intressant & fängslande!!!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Tomasfilmerna av Marie Norin

TomasfilmernaNummer: 6335
Titel: Tomasfilmerna
Författare: Marie Norin
Förlag: Norstedts
Utgivningsår: 2016
ISBN: 978-91-1-307071-1
Betyg: 4 av 5

Bokens första mening:
Tomas har så små händer.

Om boken:
Det var efter det som vi kom på att vi skulle kunna gräva ner mor i dalen.

En flicka börjar spela handboll, men borde inte det. En man får inte loss en bit kött ur tänderna. En kvinna går vilse på kontoret och undrar var stolen har tagit vägen. En flicka anar något snett bakom sig och en annan kvinna står död i frysrummet. En man kan inte riktigt se sin son, om han befinner sig till höger osv.

Min åsikt:
Starka, fängslande & välskrivna!!!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Den ihåliga vålnaden av Jonathan Stroud

Den ihåliga vålnadenNummer: 6334
Titel: Den ihåliga vålnaden
Originalets titel: Lockwood & co: The Hollow Boy
Författare: Jonathan Stroud
Översättare: Carina Jansson
Förlag: B Wahlström
Utgivningsår: 2015/2016
ISBN: 978-91-32-16733-1
Betyg: 3 av 5

Bokens första mening:
Det var nog inte förrän i slutet av vårt uppdrag på Lavender Lodge, när vi slogs för livet på det där förfärliga pensionatet, som jag såg Lockwood och kompani samarbeta felfritt för första gången.

Om boken:
Det går äntligen bra för den parapsykiska byrån Lockwood & Co. De tre medlemmarna: Anthony (den stiliga), George (den kunniga) och Lucy (den modiga), förgör spöken på löpande band. Som till exempel i fallet med de blodiga små fotspåren som varje natt uppenbarar sig i ett hus. Eller varuhuset där man hör fasansfulla oljud och ser onaturliga skepnader som rör sig ryckigt bland skuggorna.

Så bryter en fruktansvärd spökepidemi ut. Människor över hela London plågas av ovanligt många hemsökelser och polisen är förbryllad. Lockwood & Co. rycker ut. Men under ett ouppmärksamt ögonblick händer det som inte får hända på ett uppdrag Lucy är plötsligt ensam med en obeskrivligt skräckinjagande och ihålig vålnad. Det hon bevittnar kommer för alltid att finnas i hennes mardrömmar.

Den ihåliga vålnaden är den tredje delen i Lockwood & Co.

Min åsikt:
Bra, rolig & bitvis spännande.

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Stranden där fladdermössen dör av Jesper Tillberg

Stranden där fladdermössen dörNummer: 6333
Titel: Stranden där fladdermössen dör
Författare: Jesper Tillberg
Förlag: Rabén & Sjögren
Utgivningsår: 2014
ISBN: 978-91-29-69053-8
Betyg: 3 av 5

Bokens första mening:
Och där hängde vampyrerna överallt.

Om boken:
”Bilen river upp ett moln av damm när pappa kör iväg. Robin sitter kvar på farstutrappan. Det lär bli en ensam sommar det här. En ö. En pappa som inte verkar bry sig. Inte ens bandyklubban har hon med sig.”

Robin flyttar till Fårö över sommaren med sin virriga och fladdermusforskande pappa. De ska ta reda på varför ovanligt många fladdermöss har dött på ön under våren. Kan det handla om någon smittsam sjukdom? Men när Robin träffar ett gäng surfare på stranden hamnar fladdermössen i skymundan. Plötsligt vill hon lära sig surfa. Det kan väl inte vara så svårt, det påminner lite om att åka skridskor, och det kan hon ju. Och om hon får problem finns det en speciell kille som kan hjälpa henne.

Min åsikt:
Spännande, rolig & bra!!!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

I hundarnas timma av Mia Bergenheim

Nummer: 6332
Titel: I hundarnas timma
Författare: Mia Bergenheim
Förlag: Danje
Utgivningsår: 2016
ISBN: 9789188417305
Betyg: 4 av 5

Recensionsexemplar från Mia Bergenheim!

Bokens första mening:
Ibland gick de andra patienterna mig på nerverna.

Om boken:
Han gjorde saker med kniven.

Skoningslöst och utan förenklande svar ställs läsaren inför en berättelse om en flicka som lär känna sin sexualitet många år före andra i hennes ålder. Flickans farbror känner Guds kallelse i att tukta unga, oskuldsfulla flickor.

Det är en berättelse om det mörka i människans natur, men också om kärlek. Eller försöken till kärlek. I hundarnas timma handlar om en stor familj med alla dess förgreningar, från skilsmässor till nya giftermål och oväntade dödsfall. På ytan en familj lik många andra, men där smärtan går som en tät väv genom relationerna, som tysta chockvågor från trauman ingen erkänner högt.

Min åsikt:
Smärtsamt skrämmande, gripande & skickligt skriven!!!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Bokon.

Tid för avgång av Truus Matti

Tid för avgångNummer: 6331
Titel: Tid för avgång
Originalets titel: Vertrektijd
Författare: Truus Matti
Översättare: Per Holmer
Förlag: Lindskog
Utgivningsår: 2007/2015
ISBN: 978-91-85311-60-6
Betyg: 4 av 5

Bokens första mening:
Man kunde redan lukta sig till att det skulle bli regn.

Om boken:
Ett slitet hotell på en ödslig slätt: den enda tillflyktsorten för en flicka i hällregn. Inne på hotellet blir hon erbjuden en stol av en räv, och en mystisk råtta verkar ha träffat henne förut. Men hon kan inte komma ihåg någonting, inte ens sitt eget namn. Och vad är det för pappersbitar som virvlar omkring i luften? När hon fogar samman alla bitarna börjar hon förstå. Och snart minns hon även den viktigaste frågan av alla. Den som hon måste få svar på.

”Tid för avgång” är en berättellse om en ung flickas fantastiska resa i två skilda plan. Flickan på hotellet och en flicka vars far är ute och reser och som vill att de ska skriva en berättelse om talande djur tillsammans. Men fickan vill inte. Hon är arg på sin far för att han inte kommer i tid till hennes födelsedag. Efter hand flätas de två planen ihop till en ändlöst vacker berättelse om skuld och sorg.

Min åsikt:
Fängslande & fascinerande!!!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Jag har ADHD av Malin Roca Ahlgren, Susanne Israelsson Stenberg & Emil Maxén

Jag har ADHDNummer: 6330
Titel: Jag har ADHD
Författare: Malin Roca Ahlgren & Susanne Israelsson Stenberg
Illustratör: Emil Maxén
Förlag: Kikkuli
Utgivningsår: 2015
ISBN: 978-91-88195-09-8
Betyg: 4 av 5

Bokens första mening:
– Det här örhänget gör ont! skriker Alice och kastar det i golvet framför Mailenes fötter.

Om boken:
Alice från boken ”Coolt med ADHD ” har nu blivit 12 år och har fått en styvpappa och en yngre styvbror. Omgivningen förstår inte alltid varför Alice gör som hon gör, och själv funderar den lite äldre Alice mer över sin diagnos. Hon vet att det finns fördelar med att ha ADHD men hon tycker ibland att det är lite väl lätt för andra att lyfta fram de positiva sidorna.

Precis som föregångaren ”Coolt med ADHD” är detta en bok som lyfter fram styrkorna i diagnosen. Denna förmedlar även att öppenhet och kunskap är viktigt. Boken är tänkt som ett stöd för barn och deras föräldrar, samt lärare i grundskolan.

Jag har ADHD är andra boken i barnboksserien om ADHD och NPF.

Min åsikt:
Mycket bra, intressant & tänkvärd!!!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Det enda rätta av Charlotte Rogan

Det enda rättaNummer: 6329
Titel: Det enda rätta
Originalets titel: Now and Again
Författare: Charlotte Rogan
Översättare: Thomas Andersson
Förlag: Bookmark
Utgivningsår: 2016
ISBN: 971-91-88-171-26-9
Betyg: 3 av 5

Recensionsexemplar från Bookmark!

Bokens första mening:
Maggie Rayburn hade just ätit födelsedagstårta i personalens lunchrum när hennes blick fångades av ett dokument som helt öppet låg på chefens skrivbord.

Om boken:
En dag råkar Maggie Rayburn, på ren impuls, stjäla ett komprometterande dokument från sin chefs skrivbord. När upptäckten leder till att fler bedrägerier uppdagas tvingas hon, av de hon trodde var sina vänner, att välja: sanningen eller dem.

Samtidigt i Irak har kapten Sinclair utfärdat en förhastad order med dödlig utgång. Men hans önskan att åtgärda misstaget verkar kunna leda till än mer katastrofala effekter.

Här möts vi av människor som strävar efter att göra det rätta men för vem?

Med avslöjande perspektivbyten undersöks sambanden mellan vitt skilda människors liv och konsekvenserna av att följa sitt eget hjärtas röst.

Min åsikt:
Annorlunda & fängslande med ett intressant ämne!!!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Det finns en stor öppen plats i Bordeaux av Hanne Ørstavik

Det finns en stor öppen plats i BordeauxNummer: 6328
Titel: Det finns en stor öppen plats i Bordeaux
Originalets titel: Det finns en stor åpen plass i Bordeaux
Författare: Hanne Ørstavik
Översättare: Lotta Eklund
Förlag: Kabusa böcker
Utgivningsår: 2013/2016
ISBN: 978-91-7659-028-7
Betyg: 3 av 5

Bokens första mening:
Det var så det började, Johannes och jag, vi två.

Om boken:
Det finns en stor öppen plats i Bordeaux där Ruth kliver ur taxin med sin resväska och funderar på om Johannes kommer att komma dit. I Bordeaux bor Abel som driver ett galleri. Hon tar med Ruth ut i natten. Under tiden går Abels dotter Lily under träden vid kanalen. Där möter hon Ralf, en ung man med ett gitarrfodral.

Min åsikt:
Bra & fint skriven!!!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.