Svekens tid av Leif Selander

Svekens tidNummer: 1757
Titel: Svekens tid
Författare: Leif Selander
Förlag: Type & Tell
Utgivningsår: 2016
ISBN: 978-91-7683-792-4
Betyg: 3 av 5

Recensionsexemplar från Leif Selander!

Bokens första mening:
Svärdsklingan svepte oroväckande nära hans huvud.

Om boken:
Året är 979 e.Kr när den sjuttonåriga Markus tar värvning till viking på Björkö. Ett liv han sett fram emot sedan han kom till denna gudsförgätna ö två år tidigare tillsammans med sin far och syster. Förvåningen att bli utsedd till styrman förbyts till tvivel om sig själv. Den höga positionen leder till avundsjuka och missnöje bland de äldre och mer ärrade krigarna i vikingaföljet. Under den äldre och mer rutinerade hövdingen Grim får Markus möjligheten att bevisa vad han går för.

Under fursten Vladimir, tronpretendent över Gårdarike, påbörjas resan över Varjagernas hav för att slåss om makten mot Jaropolk, Vladimirs äldre bror. Under färden utses Markus och Grim att leda ett flertal hemliga uppdrag som sätter deras liv på spel.

Detta är berättelsen om färden som blev inledningen till bildandet av det mytomspunna Väringagardet. Den Romerska kejsarens personliga livvakt och elitgarde.

Min åsikt:
Fängslande & spännande!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Liemannen – tre berättelser om döden av Martin Falkman

Liemannen - tre berättelser om dödenNummer: 7156
Titel: Liemannen – tre berättelser om döden
Författare: Martin Falkman
Förlag: Type & Tell
Utgivningsår: 2016
ISBN: 978-91-7739-012-1
Betyg: 5 av 5

Recensionsexemplar från Martin Falkman!

Bokens första mening:
Jag knarkar bekräftelse.

Om boken:
Vi ska alla möta Liemannen. Vi ska alla möta honom på olika sätt; en del av oss kommer att känna smärta, andra vrede. Några kommer inte att känna något alls.

Liemannen är tre korta noveller. Tre personer – tre olika sorters död. Vad innebär det egentligen att dö – och finns det människor som förtjänar att möta en våldsam död?

Min åsikt:
Starka, fängslande & välskrivna!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus & Adlibris.

I mjölnarens spår av Stina Nilsson Bassell

I mjölnarens spårNummer: 7155
Titel: I mjölnarens spår
Författare: Stina Nilsson Bassell
Förlag: Ebes
Utgivningsår: 2015
ISBN: 978-91-88187-00-0
Betyg: 3 av 5

Recensionsexemplar från Stina Nilsson Bassell!

Bokens första mening:
Hon stirrar ut genom fönstret, bara stirrar.

Om boken:
”I mjölnarens spår” är en historisk roman som handlar om ett kvinnoöde. Året är 1936 och i ett fönster tittar en förskrämd kvinna ut. Hon klamrar sig fast vid minnen om en lycklig tid, en tid när hon fortfarande kunde andas.

Emma Klasdotter, 22 år gifter sig med den dubbelt så gamla storbonden Niklas Nilsson. Året är 1895 och den olycka hon känner den dagen hon går till Havdellska gården blir bara värre och värre.

Vi befinner oss på en gård i Östergötland, utanför Åtvidaberg. Boken rör sig mellan lycka och olycka. En saknad av kärleken leker sig kvar mellan husen på Havdellska gården, men där finns ondskan i varje steg som pockar på uppmärksamhet.

Vart tog människan Emma vägen? Och varför har Niklas och senare sonen Axel ett hat mot Emma? Hur kunde Emmas far förkasta sin starka faderskärlek till henne?

Vi får följa en kvinnas tid när hon blommar ut och när hon redan som 22-åring falnar och dör. Där vistas vi i både mörker och ljus, ett mörker som mynnar ut i ett svagt, flämtande sken från fotogenlampan.

Min åsikt:
Fängslande & gripande!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Frö: när Frö försvann av Hanna Frost

Frö: när Frö försvannNummer: 7154
Titel: Frö: när Frö försvann
Författare: Hanna Frost
Förlag: Peregrin Press
Utgivningsår: 2014
ISBN: 978-91-982144-0-6
Betyg: 5 av 5

Bokens första mening:
Vi har fått en liten pojke.

Om boken:
När efterlängtade lillebror Frö föds död efter en komplicerad graviditet försvinner hans kropp på det stora universitetssjukhuset. Först kan ingen säga vart den har tagit vägen.

Frö är en sorgesång och en fri berättelse, skriven på kammaren, ursprungligen aldrig ämnad för någon annan att läsa.

Frö är det som uteblev, mörkret mellan gatlyktorna, en utelämnad journalanteckning, en hemlig rad i livets bok.

Min åsikt:
Stark, gripande & vackert skriven!

Vald till månadens bok i oktober 2016.

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Det andra landet av Staffan Götestam & Louise Jacobsson

Det andra landetNummer: 7153
Titel: Det andra landet
Författare: Staffan Götestam
Illustratör: Louise Jacobsson
Förlag: Lava
Utgivningsår: 2016
ISBN: 978-91-87941-84-9
Betyg: 3 av 5

Recensionsexemplar från Lava!

Bokens första mening:
Funny rusade barfota mellan jordgubbslanden och hallonbuskarna till jordkällaren.

Om boken:
Det andra landet innehåller två berättelser.

I den första berättelsen, Det andra landet, hamnar Funny i landet Limitanien, befolkat av märkliga människor. Där förlorar hon sin magiska förmåga och förväxlas med ett odjur som kallas trolliin. Hennes enda sätt att komma hem igen är att hjälpa Limitierna att förvisa trolliinerna ur landet.

I den andra berättelsen, Chin-Wha och spåren i snön, träffar Funny den pojken Chin-Wha som har rymt från sin styvpappa. Med hjälp av Funnys magiska fingrar tar sig barnen över havet för att leta efter Chin-Whas riktiga pappa. Väl där råkar de ut för både ondska och godhet, en farlig orm och en barnslig härskare.

Första boken om Funny heter Magiska fingrar.

Min åsikt:
Spännande, magisk & fängslande!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

För att inte tala om döden av Peter M Eronson

För att inte tala om dödenNummer: 7152
Titel: För att inte tala om döden
Författare: Peter M Eronson
Förlag: Stevali
Utgivningsår: 2016
ISBN: 978-91-85701445
Betyg: 3 av 5

Recensionsexemplar från Peter M Eronson!

Bokens första mening:
Igår blev jag 65 och idag upphörde meningen med mitt liv.

Om boken:
Gösta är nybliven pensionär och önskar att han vore död. Av en händelse ser han en annons i en tidning där någon vill sätta upp pjäsen Hamlet. Gösta nappar då han vet att detta kommer göra hans fru Elsa både glad och överraskad. Elsas främsta sysselsättning är annars att resa tillbaka i tiden för att besöka sin gode vän William Shakespeare, något som gör Gösta minst sagt svartsjuk.

Hamlet är en excentrisk amatörregissör och mannen bakom annonsen. Han pratar mer med sig själv än med andra, förutom sin mor Karin. Tyvärr så pratar inte Karin med någon längre, utan enbart med sig själv. Hon bär också på en stor hemlighet som hon på något vis vill berätta för sin son.

När Gösta träffar Hamlet förstår han snabbt att allt inte står rätt till. När han även får reda på Hamlets intentioner med pjäsen så hamnar han i valet och kvalet om att gå vidare eller backa ur. För att inte tala om döden. Hur ska det bli med den?

Min åsikt:
Underhållande, gripande & annorlunda!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Tangodrottningen av Akli Tadjer

TangodrottningenNummer: 7151
Titel: Tangodrottningen
Originalets titel: La reine du tango
Författare: Akli Tadjer
Översättare: Ulla Linton
Förlag: Sekwa
Utgivningsår: 2016
ISBN: 978-91-87648-65-6
Betyg: 3 av 5

Recensionsexemplar från Sekwa!

Bokens första mening:
Tre stationer till och jag håller på att komma för sent, precis som förra veckan.

Om boken:
Suzanne har ägnat hela sitt liv åt att dansa. Hon växte upp med sin mamma, en världsberömd dansare som kallades för Tangodrottningen. Mamman dog under tragiska omständigheter när Suzanne var åtta år, och lämnade dottern ensam med bara passionen för dansen kvar. Suzanne livnär sig på att ge danslektioner och drömmer i hemlighet om att bli en lika lysande tangostjärna som sin mor. Men det är inte förrän hon möter Yan, en simpel småtjuv, som hon äntligen vågar ta klivet in i både kärleken och dansen. Tangodrottningen är en passionerad kärleksförklaring till livet och tangon.

Min åsikt:
Gripande, fängslande & underhållande!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Tanja – min vän från andra sidan av Ehva Löpp

Tanja - min vän från andra sidanNummer: 7150
Titel: Tanja – min vän från andra sidan
Författare: Ehva Löpp
Förlag: Norlén & Slottner
Utgivningsår: 2016
ISBN: 978-91-87685-85-9
Betyg: 3 av 5

Recensionsexemplar från Norlén & Slottner!

Bokens första mening:
Jag kröp upp i kökssoffan hemma hos Sofie och smakade på mitt te som doftade svagt av den rivna ingefäran.

Om boken:
Modestylisten som älskar färg och form hade en hemlighet. Det tog nästan 30 år för Ehva Löpp att ”komma ut ur garderoben” med sin andliga vän och automatiska handskrift Tanja.
Detta är hennes sanna berättelse.
Boken om min andliga resa har varit otroligt spännande att skriva. Det har känts som om jag har haft huvudrollen i en deckare när jag följt alla ledtrådar och symboler. Jag har hamnat, med Tanjas oumbärliga vägledning, på de mest osannolika platser runt om i världen. Allt i min bok har hänt på riktigt, det är just det som gör min historia så otroligt speciell. Det låter som fiktion men är i högsta grad verklighet. Jag viss te inget om bokens handling i förväg, utan har helt enkelt skrivit ner alla mina upplevelser som en dagbok. Slutet på boken kom som en total överraskning även för mig.
Alla händelser och nästan alla namn i boken är identiska med verkligheten. Jag har inte ändrat på en enda miljö eller upplevelse för att rucka på trovärdigheten. Endast redaktören på nättidningen och hans familj har fingerade namn.
Under resans gång har jag levt ett vanligt liv med en stor kärlek till mina barn, mitt jobb, god mat och resor. Jag känner mig rikt förunnad att ha fått uppleva det här i mitt liv. Det är med stor glädje jag delar mina osannolika och fantastiska händelser med dig. Du får följa med på min andliga utveckling och bakom kulisserna i min värld som modestylist. Boken bjuder på djupa andliga insikter, hoppfullhet och enkla råd som Tanja har förmedlat till mig – från andra sidan – via automatisk handskrift. Följ med på min magiska resa!

Min åsikt:
Gripande, inspirerande & fängslande!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Nils och den blinkande stjärnan av Lena Forsaeus & Mia Nilsson

Nils och den blinkande stjärnanNummer: 7149
Titel: Nils och den blinkande stjärnan
Författare: Lena Forsaeus
illustratör: Mia Nilsson
Förlag: Idus
Utgivningsår: 2016
ISBN: 978-91-7577-390-2
Betyg: 4 av 5

Recensionsexemplar från Idus!

Bokens första mening:
Äntligen är den här.

Om boken:
Nils börjar förskoleklass och lär känna Alvar som gillar att bygga med lego precis som Nils gör. Och så har Nils en storasyster som heter Majken som är död. Nils vet inte var hon är nu. Det är det ingen som vet, men man får tro vad man vill. Kanske är hon en stjärna.

Min åsikt:
Gripande, vacker & fantastisk!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Det är bara jag som är så fucking dålig av Marie-Chantal Long

Det är bara jag som är så fucking dåligNummer: 7148
Titel: Det är bara jag som är så fucking dålig
Författare: Marie-Chantal Long
Förlag: Opal
Utgivningsår: 2016
ISBN: 978-91-7299-834-6
Betyg: 3 av 5

Recensionsexemplar från Opal!

Bokens första mening:
Är du inte klar snart?

Om boken:
Vladi är lite missnöjd med sin kropp och börjar tänka på vad han äter. Och så börjar han träna på gym. Ungefär vid den tiden kidnappas hans pappa, en frilansjournalist, i Syrien. Vladis mamma blir ett nervvrak och kan knappt ta hand om sig själv medan Vladi mest tänker på sin träning, kalorier och proteiner samtidigt som han får ta hand om sin mamma och sig själv.

Min åsikt:
Gripande & stark men svårläst!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.