Om våren av Karl Ove Knausgård

Nummer: 7987
Titel: Om våren
Originalets titel: Om våren
Författare: Karl Ove Knausgård
Översättare: Staffan Söderblom
Förlag: Norstedts
Utgivningsår: 2016/2017
ISBN: 978-91-1-307201-2
Betyg: 4 av 5

Bokens första mening:
Du vet inte vad luft är, ändå andas du.

Om boken:
”April befinner sig mellan den stora sömnen och det stora språnget. April är längtan efter något annat, där det andra ännu är okänt.”

I romanen Om våren får vi följa en far och hans tre månader gamla dotter under en dag i april, från det att solen går upp tills den går ner. Tillsammans ska de genomföra en resa i ett vårvaknande Skåne för att besöka dotterns mor som ligger på sjukhus, vilket i sin tur väcker frågor för fadern att besvara, frågor om landskapet som sträcker ut sig, frågor om honom själv och hans sätt att handskas med livets stora och små frågor. Han berättar om sig själv och om kärleken, den kravlösa som glöder svagt genom hela livet, den kärlek som han nu vill ska låta omsluta dottern.

Min åsikt:
Stark & gripande med vackert språk!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, AdlibrisCdon.

Osynlig makt av J.F Hansson

Nummer: 7986
Titel: Osynlig makt
Författare: J.F Hansson
Förlag: Kräm kommunikation
Utgivningsår: 2016
ISBN: 978-91-983145-0-2
Betyg: 3 av 5

Bokens första mening:
En ärrad hand öppnade varsamt dörren till skriptorium.

Om boken:
Marcus Eriksson – f.d. elitsoldat i Afghanistan och kriminalpolis i Malmö – lider av posttraumatiska stressyndrom. Hans liv har hittills varit ett rent helvete. När det äntligen ljusnar får han ett makabert hotbrev, som leder till att hans vänner och tidigare poliskollegor, Peter och Sara, startar en privat utredning. Medan de gräver i Marcus förflutna upptäcker de att allt inte är vad det först ser ut att vara. Snart framträder en bild av en maktkonstellation med en agenda och historik som är långt mer skrämmande än vad de kunnat ana. De inser att de inte kan lita på någon, att fienden finns mitt bland dem.

Del 1 i Blodsbandskrönikan.

Min åsikt:
Spännande, fängslande & intressant!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Visdomskoden: Den felande länken av Suzanne Divinsky

Nummer: 7985
Titel: Visdomskoden: Den felande länken
Författare: Suzanne Divinsky
Förlag: Ninova
Utgivningsår: 2015
ISBN: 978-91-982413-0-3
Betyg: 3 av 5

Bokens första mening:
I slutet av Dagarna skall Domens Dag anlända.

Om boken:
Visdomskoden är en annorlunda spänningsroman som handlar om människans dolda historia, maktelitens agenda; uråldrig visdom, mystiska gamla sällskap, synkroniciteter, helig geometri; magiska kraftplatser och alkemi.

Antropologen och alkemisten Sharon Westling leds via en mystisk artefakt in på en resa utan motstycke i människans historia. Genom sitt samröre med ledaren för ett av världens hemligaste sällskap blir hon serverad djupa insikter i hur konstitutiv magi fungerar. Dessutom får hon unika chanser att besöka några av världens kraftfullaste kult- och energiplatser, både ovan och under jord. Efter en serie omvälvande händelser blir hon ombedd att söka efter det urgamla Isistemplet som ska finnas i Paris, eller Par-Isis… När sedan Frihetsgudinnan sprängs i New York, och maktens ledare bestämmer sig för att oskadliggöra den ende som verkligen kan hota deras agenda, förändras Sharons liv i grunden. Vid sin sida har hon en avsatt svensk biskop och sin kusin, den skarpsynte arkeologen Carlos, som bor i ett gammalt tempelriddarslott i Marseille. Tillsammans lägger de ett gigantiskt pussel av upphittade bitar som varit utspridda och bortglömda i årtusenden.

Visdomskoden I – Den felande länken är första delen i en trilogi.

Min åsikt:
Spännande & fängslande!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Diabetes typ 1: handbok för nybörjare av Eva Ludvigsen

Nummer: 7984
Titel: Diabetes typ 1: handbok för nybörjare
Författare: Eva Ludvigsen
Förlag: Ordberoende
Utgivningsår: 2016
ISBN: 978-91-87595240
Betyg: 3 av 5

Bokens första mening:
Anledningen till att just du bläddrar igenom den här handboken kan vara att du precis kommit hem från sjukhuset med diagnosen typ 1 diabetes i bagaget.

Om boken:
Varje dag insjuknar två barn och en vuxen i typ 1 diabetes. Totalt sett kämpar cirka 50.000 personer med sjukdomen i Sverige idag. Än fler om man räknar in föräldrar och syskon som blir indirekt drabbade.
Ändå är kunskapen begränsad, till och med obefintlig, hos omgivningen, skola, försäkringskassa och media.
Många med typ 1 diabetes får stå ut med fördomar som; då har du gett ditt barn för mycket socker, eller barndiabetes växer ju bort med tiden, eller det är ju bara en spruta.
Typ 1 diabetes är en kronisk, allvarlig sjukdom med en komplicerad egenvård som innebär ett flertal dagliga injektioner med insulin, otaliga stick i fingret för att ta reda på blodsockernivå och reglera matintag och fysisk aktivitet efter värdet.
Trots att det bedrivs intensiv forskning runt diabetes finns inget botemedel och uppkomsten till sjukdomen är okänd.
Sverige har flest typ 1 diabetesfall i världen, näst efter Finland.
I nuläget finns det alltför få böcker om typ 1 diabetes och då ofta med en klinisk utgångspunkt.
Denna bok ”Handbokför nybörjare – typ 1 diabetes” riktar sig till alla som fått diagnosen typ 1 diabetes, eller som lever tätt intill den. Den ska även passa som referenslitteratur på till exempel skolor och förskolor. Boken är tänkt som en lättläst och överskådlig genomgång av bland annat forskningsområde, insulinets historia och hjälpmedel men även hur skolan, omgivningen och försäkringskassan hanterar diabetes. En stor del av boken är vikt till flertal familjer från olika livsfaser. De berättar om hur vardagen ser ut idag blandat med konkreta tips till andra i samma situation. Kända personer inom diabetesområdet som till exempel professor Johnny Ludvigsson, professor Leif Jansson och Diabethics-grundare Hans Jönsson medverkar också i boken.

Min åsikt:
Lärorik, lättläst & intressant!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

En brasiliansk, med svans av Eva Rosengren

Nummer: 7983
Titel: En brasiliansk, med svans
Författare: Eva Rosengren
Förlag: Belletrist publishing
Utgivningsår: 2016
ISBN: 978-91-983456-0-5
Betyg: 4 av 5

Bokens första mening:
Har du eld?

Om boken:
Att livet skulle förändras förstod Marilyn första gången Anna kom fram till henne och bad om eld. Hon förstod bara inte hur mycket. Tänk om hon hade vetat vad som väntade. Att hon bit för bit skulle tvingas ut ur sin mörka djungel, ut i det vibrerande, hejdlösa, oberäkneliga livet. Att hon skulle hitta The Yellow Brick Road. Men vart leder den?

Det här är en karaktärsdriven roman för dig som tycker om att ha roligt, men som inte väjer för det svåra. Hur är det att känna sig som någon annan inuti än vad som syns utanpå? Och vad händer när någon vågar skrapa på ytan?

Min åsikt:
Gripande, härlig & stark!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Horor som mördar av Roberto Bolano

Nummer: 7982
Titel: Horor som mördar
Originalets titel: Putas asesinas
Författare: Roberto Bolano
Översättare: Lena E. Heyman
Förlag: Tranan
Utgivningsår: 2001/2016
ISBN: 978-91-87179-69-3
Betyg: 3 av 5

Bokens första mening:
Underligt hur det kan bli.

Om boken:
I tretton noveller tar Roberto Bolano oss med till några av de mörkaste utkanterna av sin litterära värld. Genom samlingen ljuder en sorgsen grundton, vare sig berättelserna utspelas på en fotbollsplan i Barcelona, i en badort i Mexiko eller i fotspåren på en exilchilenare i Berlin. Men som alltid i Bolaños energiska och oberäkneliga texter ryms även kärleken — till livet, till litteraturen och till de mer eller mindre kantstötta och vilsna människor han skriver fram.

Min åsikt:
Bra & starka noveller!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Kattguden av Ingerun Sjösvärd

Nummer: 7981
Titel: Kattguden
Författare: Ingerun Sjösvärd
Förlag: Mrs Seasword
Utgivningsår: 2016
ISBN: 978-91-7683-973-7
Betyg: 3 av 5

Bokens första mening:
Jag var bara sju år när jag blev riven av en katt första gången.

Om boken:
Katterna stirrade på mig som om de kunde se rakt in i mig. Jag hade aldrig gillat katter, men av någon anledning var de här katten värre än vanligt. Deras ögon. Sättet de tittade på mig. Den svaga lukten av rök som fanns runt dem. Och då var de ändå bara fem stycken än så länge. Det var ingenting mot hur många de skulle komma att bli sen.

Min åsikt:
Spännande, läskig & fängslande!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Tillbaka till Berlin av Emanuel Litvinoff

Nummer: 7980
Titel: Tillbaka till Berlin
Originalets titel: The Lost Europeans
Författare: Emanuel Litvinoff
Översättare: Peter Landelius
Förlag: Lind & co
Utgivningsår: 1958/2016
ISBN: 978-91-7461-618-7
Betyg: 3 av 5

Bokens första mening:
Att komma tillbaka blev svårare, mycket svårare än Martin Stone hade väntat sig.

Om boken:
Efter andra världskrigets slut återvänder Martin Stone till sin födelsestad Berlin, som hans familj flydde från 1938. Efter uppväxten i Londons judiska getto känner han sig mer engelsk än tysk. Han är fylld av vrede, förakt och sorg över sitt forna hemland och vill få tillbaka den familjeförmögenhet som nazisterna stal.
Det är sent 1950-tal och Berlin fylls av spänningar och dekadens, lika mycket som av vitalitet och energi.
Den före detta framgångsrike teatermannen Hugo Krantz försöker även han frigöra sig från sitt hat mot tyskarna och söker efter sin ungdomskärlek, Putzi, som förrådde, svek och förnedrade honom. Putzi gjorde karriär i SS och gömmer sig nu under ny identitet. Hugos efterforskningar är förenade med livsfara Berlin kryllar av nazister som gör vad som helst för att deras tidigare brott inte ska avslöjas.
Både Martin och Hugo drivs av ilska och bitterhet, de misstänker varje tysk för nazistiska sympatier och illgärningar. Samtidigt har de sökt sig tillbaka till sitt hemland, sitt språk och sin kultur. När Martin förälskar sig i en ung tyska tilltar hans ambivalens. Han vill tro henne om gott, men är samtidigt fast i sitt hat.

Min åsikt:
Gripande & stark!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Tio lektioner i manlighet av David Qviström

Nummer: 7979
Titel: Tio lektioner i manlighet
Författare: David Qviström
Förlag: Brombergs
Utgivningsår: 2016
ISBN: 978-91-7337-800-0
Betyg: 2 av 5

Bokens första mening:
En varm, ljum vind omsluter mig när jag stiger ut på däck.

Om boken:
Ett glossigt kvinnomagasin ger en frilansande journalist uppdraget att skriva tio lektioner om hur man blir en bättre man. Själv befinner han sig mitt i livet med ett antal misslyckade relationer i bagaget. Nu står han där igen med ännu en relation på fallrepet och ett svidande självförakt inför oförmågan att leva i en djup relation. Uppdraget tvingar honom inte bara att rannsaka sig själv och sin egen trassliga relationshistoria – det tar honom också tillbaka till radhuslängorna i Österskär norr om Stockholm i slutet av 1970-talet. Där möter han sig själv som tolvåring. En förälskad pojke med tjocka lår som älskar ABBA och får lära sig allt om att bita ihop trots att det gör ont. Erfarenheterna från uppväxtåren tar han med sig in i livet som vuxen man där uppslitande förälskelser, otrohetsaffärer och krossade äktenskapsdrömmar avlöser varandra.

Min åsikt:
Bra & intressant men ostabil!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Om jag får stanna av Kajsa Gordan

Nummer: 7978
Titel: Om jag får stanna
Författare: Kajsa Gordan
Förlag: Rabén & Sjögren
Utgivningsår: 2017
ISBN: 978-91-29-70324-5
Betyg: 4 av 5

Bokens första mening:
Är det säkert att det är okej?

Om boken:
”Pappa säger att vi är fångar i ett väntrum där det aldrig blir vår tur.”

Hur är det att leva i ett land där man egentligen inte får lov att bo? Att alltid vara rädd att det ska hända familjen något. Hur är det att år efter år tränga ihop sig i ett litet rum med fördragna gardiner samtidigt som man går till skolan, spelar fotboll, har en bästa vän och är kär, som vilket annat barn som helst?

Ilona och Stella är bästisar. Det har de varit sen de började lågstadiet. Det är nästan sju år sen. Men Ilona går i skolan i hemlighet, hon får inte synas. Hon och hennes familj flydde till Sverige från sitt hemland då det blev för farligt för dem att vara kvar. De bor gömda i ett kloster tillsammans med andra familjer som också väntar på asylbesked. Barnen går i skolan, men föräldrarna kan aldrig lämna klostret, då riskerar de att tas av polisen.

Och hur är det att vara den bästa vännen, den som har en självklar rätt att bo här och som har allt? Ska man känna skuld för att man har det bra?

Min åsikt:
Stark & gripande!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, AdlibrisCdon.