Angivaren av Jan-Erik Fjell

Nummer: 8236
Titel: Angivaren
Originalets titel: Tysteren
Författare: Jan-Erik Fjell
Översättare: Sandra Rath
Förlag: Harper Collins Nordic
Utgivningsår: 2010/2017
ISBN: 978-91-509-2236-3
Betyg: 4 av 5

Bokens första mening:
I två dagar hade han väntat.

Om boken:
New York, 1960-tal. En ung man tas upp i den ökända maffiafamiljen Locatelli och får sitt första uppdrag: att avrätta en angivare. I nutidens Fredrikstad i Norge hittas stadens rikaste man mördad, ett dåd som vid första anblicken verkar ha ekonomiska motiv.

I centrum står Anton Brekke från kriminalpolisen som kallas in för att lösa fallet. Han är orädd och oförskämd, svag för kvinnor och har dessutom en hemlig last: poker. Med hjälp av den ivrige polisstudenten Magnus börjar han nysta i de trådar som till slut leder dem fram till den oväntade upplösningen.

Angivaren är första boken om Anton Brekke.

Min åsikt:
Spännande, fängslande & välskriven!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, AdlibrisCdon.

Efter din död av Eva Dolan

Nummer: 8235
Titel: Efter din död
Originalets titel: After You Die
Författare: Eva Dolan
Översättare: Carla Wiberg
Förlag: Modernista
Utgivningsår: 2016/2017
ISBN: 978-91-7701-569-7
Betyg: 4 av 5

Bokens första mening:
Jag är inte rädd.

Om boken:
Dawn Prentice är redan ett bekant namn för hatbrottsenheten i Peterborough. Under den gångna sommaren har hon ringt en rad samtal, där hon utförligt beskrev de trakasserier som hon och hennes gravt handikappade tonårsdotter fick utstå.
Nu är hon död. Knivhuggen till döds. Och dottern, Holly, har lämnats att svälta ihjäl på övervåningen. Kriminalinspektör Ferreira – nyligen tillbaka i tjänst efter att ha skadats allvarligt i jobbet – har träffat Dawn tidigare under sommaren. Borde hon ha tagit Dawns anklagelser på större allvar? Och visste mördaren ens att Holly befann sig på övervåningen medan mamman blödde till döds?
Medan Ferreira kämpar med sina demoner, fast besluten att visa att hon är tillbaka vid frontlinjen, dras kommissarie Zigic in i en konflikt med en regeringstjänsteman som tycks vara fast besluten att dölja sanningen.
Ska Zigic och Ferreira lyckas ta reda på vad som hänt mor och dotter, och ställa deras mördare inför rättvisan?

Efter din död är den tredje boken i serien om Zigic och Ferreira.

Min åsikt:
Spännande, gripande & fängslande!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, AdlibrisCdon.

Saker jag hade velat veta när jag var 15 av Diana Olofsson & Johanna Wester (red.)

Nummer: 8234
Titel: Saker jag hade velat veta när jag var 15
Författare: Diana Olofsson & Johanna Wester (red.)
Förlag: Norstedts
Utgivningsår: 2017
ISBN: 978-91-1-307362-0
Betyg: 4 av 5

Bokens första mening:
Samtalet började under en middag med några vänner för ett par år sedan.

Om boken:
Osunda ideal och prestationskrav orsakar stress för många unga idag. Men det finns alternativ till den ensidiga kvinnobild som ofta ges från marknaden och media. Den här antologin vill skapa en motvikt genom texter från en blandning av kvinnor – flera av Sveriges främsta kulturpersonligheter och skribenter.

Ämnena är självbild, skapande, prestation, glädje, mat, kroppen, att få ta plats, att vara sig själv, sex, könsroller, alkohol, objektifiering, skolan, drömmar. Medverkar gör: Bodil Malmsten, Lo Kauppi, Annika Norlin, Sabina Ddumba, Pernilla Andersson, Alexandra Pascalidou, Mia Skäringer, Underbara Clara, Seinabo Sey, Alice Teodorescu, Ebba Witt-Brattström, Mikaela Laurén, Suad Ali, Anna Hedenmo, Lina Axelsson Kihlblom, Seher Yilmaz & Lena Andersson. Sjutton röster som vill ge kraft och mod.

Min åsikt:
Fantastisk, tänkvärd & stark!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, AdlibrisCdon.

Hejdå tonårsångest – 35 dikter innan 35 av Louise Halvardsson

Nummer: 8233
Titel: Hejdå tonårsångest – 35 dikter innan 35
Författare: Louise Halvardsson
Förlag: Lou Ice
Utgivningsår: 2017
ISBN: 978-91-7611-897-9
Betyg: 4 av 5

Bokens första mening:
– Titta inte nu, sa John till sin fru.

Om boken:
Louise Halvardsson har sysslat med olika former av poesi i 15 år: tävlat i SM i Poetry Slam, publicerat sig i antologier, varit konferencier och hållit i workshops för både ungdomar och vuxna. Hon debuterade redan som 25-åring med ungdomsromanen Punkindustriell hårdrockare med attityd, vinnare av Författarförbundets debutantpris Slangbellan. Hennes andra bok, Svenglish – en 30-årings resa genom vardagen hamnade på Selmaprisets 10 i topp-lista. Hejdå tonårsångest – 35 dikter innan 35 är hennes poetiska debut i bokform, men samtliga dikter har framförts på scen.

Min åsikt:
Underhållande, gripande & snyggt skrivna!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, AdlibrisCdon.

Fåglarna och andra noveller av Daphne du Maurier

Nummer: 8232
Titel: Fåglarna och andra noveller
Författare: Daphne du Maurier
Översättare: Gerd Lilliehöök, Lisa Rothstein & Gösta Sellin
Förlag: Modernista
Utgivningsår: 1952/2017
ISBN: 978-91-7645-576-0
Betyg: 4 av 5

Bokens första mening:
– Titta inte nu, sa John till sin fru.

Om boken:
Fåglarna är Daphne du Mauriers mästerliga skräcknovell om hur människans maktställning i naturen upphör att gälla när fåglarna går till attack. Alfred Hitchcock använde berättelsen för sin oförglömliga film, och det är inte enda gången du Mauriers visuellt suggestiva scenarion blivit klassisk skräckfilm. I detta urval med du Mauriers allra bästa noveller ingår även Titta inte nu (filmatiserad av Nicolas Roeg), samt Inte efter midnatt, De blå linserna och Äppelträdet.
Fåglarna och andra noveller samlar några av 1900-talets mest klassiska engelskspråkiga noveller.

Min åsikt:
Obehagliga, fängslande & fantastiska!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, AdlibrisCdon.

Broder av Aleksander Motturi

Nummer: 8231
Titel: Broder
Författare: Aleksander Motturi
Förlag: Norstedts
Utgivningsår: 2017
ISBN: 978-91-1-307564-8
Betyg: 3 av 5

Bokens första mening:
Jag har precis lämnat Sam på dagis, förskolan menar jag förstås, men han säger faktiskt själv dagis, jag har väl lärt honom fel ord.

Om boken:
Berättaren är författare och följer sin bror Kimo under hans sista tid i livet. Sjukhusbesöken, samtalen och de minnen deras möten väcker, ger en mångtydig bild av två bröder som vuxit upp vid klassamhällets skärningspunkter. Medan Kimo under hela sitt vuxna liv stupat ner i missbruk och kriminalitet, med olika vårdprogram och fängelsevistelser till följd, har författaren frigjort sig med akademiska studier och en lyckosam bostadskarriär.

Scener om broderskap varvas med nedtecknade sessioner på divanen, anteckningar om berättarteknik, skrivandets villkor och de ångestfyllda problem författaren har med att slutföra sin roman. Var går skiljelinjen mellan att skriva en roman och återge verkliga händelser? Vilken rätt har författaren att skildra sin egen brors uppdaterade elände? Hur går det till när ett minne blir litteratur?

Min åsikt:
Tänkvärd, gripande & stark!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, AdlibrisCdon.

Judas av Amos Oz

Nummer: 8230
Titel: Judas
Originalets titel: HaBesora al pi Jehuda Ish Kariot
Författare: Amos Oz
Översättare: Nicholas de Lange / Rose-Marie Nielsen
Förlag: Wahlström & Widstrand
Utgivningsår: 2014/2017
ISBN: 978-91-46-22672-7
Betyg: 3 av 5

Bokens första mening:
Här följer en berättelse från vinterdagarna i slutet av 1959 och börjar av 1960.

Om boken:
I det sena 1950-talets Jerusalem söker den unge bibelforskaren Shmuel nya vägar i livet efter att ha övergetts av sin flickvän och tappat lusten för studierna. Han tar anställning som assistent och samtalspartner hos Gershom Wald, en ärrad och sängliggande intellektuell som betalat ett högt pris för det han tror på. I huset finns även svärdottern Atalia, som mist sin man i självständighetskriget 1948. Atalia är lockande och avståndstagande på samma gång och Schmuel dras ohjälpligt till henne, trots att ett anställningsvillkor var att han inte skulle förälska sig. Parallellt med att hans besatthet tilltar fördjupas relationen mellan honom och Gershom och Shmuel ställs inför frågor som han måste finna svar på. Deras samtal får honom också att återuppta sina studier om förhållandet mellan Judas, förrädaren som kanske inte var en förrädare, och Jesus, som föll offer för sin egen övertygelse – och han finner i den historien ett starkt samband med vad som händer i det samtida Israel.

Min åsikt:
Gripande & fängslande!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, AdlibrisCdon.

Italienska nätter av Katherine Webb

Nummer: 8229
Titel: Italienska nätter
Originalets titel: The Night Falling
Författare: Katherine Webb
Översättare: Annika Sundberg
Förlag: Historiska media
Utgivningsår: 2014/2017
ISBN: 978-91-7545-440-5
Betyg: 4 av 5

Bokens första mening:
Alla är tvungna att byta tåg i Bari och perrongen fylls av lunkande människor, skrynkliga och sura som om de nyss blivit väckta.

Om boken:
Året är 1921. Unga, osäkra Clare Kingsley reser genom södra Italiens brända landskap på väg till den lilla staden Gioia del Colle. Här ska hon tillbringa sommaren med sin make, som arbetar för den nyrike markägaren Leandro Cardetta.

När Clare stiger av tåget drabbas hon genast av onda aningar. I den lilla staden råder en laddad stämning, och borton Leandros luxuösa villa har spänningen nått bristningsgränsen. Stadens fattiga arbetare söker desperat efter arbete och mat, många av dem är veteraner från första världskriget. En av dem är Ettore. Då Clares och Ettores vägar korsas försvinner hennes hemlängtan i ett slag.

Innan sommaren är slut kommer hjärtan att krossas, våldsam fiendeskap gro och omtumlande sanningar att avslöjas. Och Clare kommer att lära sig en läxa för livet…

Min åsikt:
Fantastisk, gripande & vackert skriven!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, AdlibrisCdon.

Spel av Anna Roos

Nummer: 8228
Titel: Spel
Författare: Anna Roos
Förlag: Modernista / LB
Utgivningsår: 2017
ISBN: 978-91-7701-628-1
Betyg: 5 av 5

Recensionsexemplar från Modernista!

Bokens första mening:
Han är död och inte som i någon dålig TV-serie eller på nyheterna, utan död som i mitt framför mig.

Om boken:
Sol lämnar Sverige och svär på att aldrig komma tillbaka. Men när hennes tvillingbror Gustavs kropp hittas i Årstaviken och hans död avskrivs som självmord återvänder hon motvilligt. Med ett fingerat CV får hon anställning vid Handelshögskolans bibliotek. I korridoren träffar hon Erik, eleven som är lite bättre än alla andra och har en likadan tatuering som den hon sett på sin brors döda kropp.
Sol drog nitlotten redan vid födseln. Medan Gustav växte upp på gåslever i deras pappas nya hus på Lidingö blev hon kvar i förorten med sin mentalt instabila mamma. Och om hon har haft svårt att behålla sina jobb, har hennes bror i stället haft problem med vilket han ska välja efter sin examen från Handelshögskolan.
Vad var det egentligen som hände Gustav? Jakten på svar tar Sol djupare in i hans värld. Ur sprickorna i den putsade fasaden börjar mörka sanningar sippra fram. Snart visar det sig att ännu en elev fallit offer för vad tidningarna beskriver som högskolans tuffa karriärshets.
Lek blir till allvar, och Sol dras in i ett spel där bara slumpen avgör vem som är vinnare och vem som är förlorare.

Min åsikt:
Spännande, stark & skickligt skriven!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, AdlibrisCdon.

Som om du inte fanns av Kate Eberlen

Nummer: 8227
Titel: Som om du inte fanns
Originalets titel: Miss You
Författare: Kate Eberlen
Översättare: Charlotte Hjukström
Förlag: Norstedts
Utgivningsår: 2017
ISBN: 978-91-1-307233-3
Betyg: 4 av 5

Bokens första mening:
Hemma i vårt kök fanns det en tallrik som mamma hade köpt under en resa till Teneriffa och som hade det handmålade budskapet: I dag är första dagen i resten av ditt liv.

Om boken:
Tess och Doll ber en okänd kille ta en bild av dem tillsammans på Ponte Vecchio i Florens under en tågluff. Killen heter Gus och han är i Florens tillsammans med sina föräldrar för att komma över brodern Ross död i en skidolycka. Vad Tess och Gus inte vet är att deras vägar ska korsas ett flertal gånger under de närmaste sexton åren utan att de någonsin lär känna varandra. Inte förrän många år senare, när de möts i Florens igen, förstår de vad som hänt.

Min åsikt:
Vacker, gripande & stark!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, AdlibrisCdon.