Hopp: Doaas flykt till Sverige av Melissa Fleming

Nummer: 9037
Titel: Hopp: Doaas flykt till Sverige
Originalets titel: A hope more powerful than the sea
Författare: Melissa Fleming
Översättare: Alice E. Olsson
Förlag: Polaris
Utgivningsår: 2017
ISBN: 978-91-88647-13-9
Betyg: 4 av 5

Bokens första mening:
Andra gången Doaa var nära att drunkna drev hon vind för våg mitt ute på ett fientligt hav som just slukat mannen hon älskade.

Om boken:
Doaa Al Zamel och hennes familj lämnar det krigsdrabbade Syrien för Egypten. Men även där blir det politiskt instabilt och allt farligare att vistas. Hon möter och förälskar sig i Bassem, en före detta frihetskämpe, och tillsammans bestämmer de sig för att lämna de trakasserier de möter i Egypten att fly till Europa. Doaa och Bassem blir två av de tusentals flyktingar som gör den livsfarliga resan över Medelhavet på överfulla och nedgångna båtar.

Efter fyra dagar till havs sänks deras båt av en annan, fylld med arga män som hotar och skriker förolämpningar. Basseem drunknar. Utan land i sikte, knappt simkunnig och omgiven av uppsvällda lik håller sig Doaa flytande med en simring runt midjan, medan två små flickor klamrar sig fast vid hennes hals. Doaa måste överleva för dem. Hon får inte förlora styrka. Hon får inte förlora hoppet.

Melissa Fleming beskriver Doaa Al Zamels skakande resa, från krigets Syrien till Sverige.

Min åsikt:
Stark, gripande & viktig!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Genomskinliga ting av Vladimir Nabokov

Nummer: 9036
Titel: Genomskinliga ting
Originalets titel: Transparent Things
Författare: Vladimir Nabokov
Översättare: Aris Fioretos
Förlag: Modernista
Utgivningsår: 1972/2017
ISBN: 978-91-7701-593-2
Betyg: 4 av 5

Bokens första mening:
Här är den person jag vill ha.

Om boken:
Den melankoliske Hugh Person har ett komplext förhållande till såväl nuet som minnet – och till landet Schweiz. Vid ett första besök i ungdomen dör hans far i en provhytt med ena benet i en sommarbyxa. När Hugh som 32-årig förläggare återvänder förälskar han sig ödesdigert i den egensinniga Armande. Ett antal år senare – efter en period av mord, galenskap och fängelsestraff – gör Hugh en sentimental resa tillbaka för att både försöka återuppleva och göra upp med sitt förflutna.

Min åsikt:
Stark & skickligt skriven!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Klockan klämtar för dig av Ernest Hemingway

Nummer: 9035
Titel: Klockan klämtar för dig
Originalets titel: For Whom The Bells Tolls
Författare: Ernest Hemingway
Översättare: Andreas Vesterlund
Förlag: Bakhåll
Utgivningsår: 1940/2015
ISBN: 978-91-7742-430-7
Betyg: 4 av 5

Bokens första mening:
Han låg framstupa på den bruna, barrtäckta skogsbacken, med hakan stödd mot armarna, och högt där ovanför blåste vinden i talltopparna.

Om boken:
For Whom The Bell Tolls – Klockan klämtar för dig – är Hemingways största mästerverk. Det är romanen framför alla andra om det spanska inbördeskriget. Om hur det var, om hur det kändes för partisanerna som stred på liv och död för sin frihet mot general Francos tungt rustade Hitler- och Mussolinistödda arméer.

Huvudpersonen Robert Jordan är amerikan. Han har tagit tjänstledigt från sitt jobb som lektor vid University of Montana och gått med som frivillig för att hjälpa det spanska folket i deras kamp. Romanen utspelas under tre dygn i slutet av maj 1937 medan krigets utgång fortfarande är i högsta grad oviss. Jordan har fått sin order. Han ska ta sig in genom fiendens linjer och ansluta till en grupp partisaner för att med deras hjälp spränga en strategisk bro över en flod. Det är Jordan som är sprängämnesexperten.

Det sägs att Hemingway delvis baserade romanens partisangrupp på en verklig grupp. Det är tänkbart och kan vara intressant att diskutera – men frågan om i vilken mån bokens gestalter har verkliga förebilder är inte viktig. Det viktiga är att författaren med en sådan fantastisk närvarokänsla har lyckats återge stämningen, villkoren, den splittrade tillvaron i detta bittra inbördeskrig, de desperata striderna mot alla odds.

Partisangruppen som Jordan förenas med är en brokig skara. Ledaren Pablo har sin heroiska tid bakom sig. Nu har han blivit elak, cynisk och uppgiven. Hans kvinna Pilar är en grandios och hetlevrad matrona, orädd för alla och ful i mun som en sjöman men varm som en glödbädd i hjärtat, på många vis är hon den egentliga ledaren. Här finns den vilt svärande Agustín, den tålmodige Fernando, bröderna Primitivo och Andrés, och Pablos bror Eladio. Och här finns Maria.

Maria var under transport från ett fångläger när gruppen sprängde tåget hon färdades med. I tumultet plockades hon upp och togs med, befriades. Hon plågas av sina minnen, minnena av de hemska saker som fascisterna gjort med henne. När hon transporterades från fånglägret hade hennes huvud just rakats, sen dess har hennes vackra gyllenbruna hår börjat komma tillbaka, nu är det ”lite längre än pälsen på ett bäverskinn”.

Marias och Roberts intensiva kärlek under dessa tre dramatiska och ödesdigra dygn är romanens själva mittstråk och tillhör i sin skira hoppfullhet världslitteraturens allra vackraste kärlekssagor.

Min åsikt:
Stark & välskriven!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Irenas barn av Tilar J. Mazzeo

Nummer: 9034
Titel: Irenas barn
Originalets titel: Irena’s Children
Författare: Tilar J. Mazzeo
Översättare: Kjell Waltman
Förlag: Massolit
Utgivningsår: 2016/2017
ISBN: 978-91-87785-47-4
Betyg: 4 av 5

Bokens första mening:
Aleja Szucha.

Om boken:
Irena Sendler arbetade inom socialvården och var därigenom en av de få som fritt kunde passera genom kontrollstationerna till Warszawas getto. Det gav henne möjlighet att smuggla in livsviktig medicin och mat till den judiska befolkningen gärningar som vid upptäckt hade straffats med döden.

När hotet om deportering till koncentrationslägren växte gömde Irena tusentals barn i portföljer, i likkistor, i jutesäckar och smugglade ut dem ur gettot. Utanför murarna fick barnen nya identiteter, men Irena skrev ner deras verkliga namn och adresser på papperslappar som sedan sparades i en flaska och gömdes under ett äppelträd i en väns trädgård. Irenas förhoppning var att föräldrarna skulle kunna hitta sina barn efter kriget. Hon kunde aldrig föreställa sig att mer än nittio procent av barnens familjer skulle dö, de flesta i gaskamrarna i Treblinka.

Min åsikt:
Viktig, stark & gripande!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Ellna – Ättling av Adam Stolterman

Nummer: 9033
Titel: Ellna – Ättling
Författare: Adam Stolterman
Förlag: Epix
Utgivningsår: 2017
ISBN: 978-91-7089-572-2
Betyg: 4 av 5

Bokens första mening:
I vinternatten dånade en storm.

Om boken:
Ellna springer i vild panik genom en mörk, stormig vinterskog. Hon flyr från kvinnan med flammande röda märken i ansiktet, kvinnan som just mördat hennes mamma och rövat bort hennes lillasyster.

Hon räddas av Kirstine som bor ensam i skogen. Av henne lär hon sig att jaga med pil och båge, Och när våren äntligen kommer ger hon sig av.

Jag ska döda dom som tog henne. Och jag ska hämnas min mor.

Min åsikt:
Spännande, fängslande & skickligt tecknad!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Kan doktor Proktor rädda julen? av Jo Nesbø

Nummer: 9032
Titel: Kan doktor Proktor rädda julen?
Originalets titel: Kan doktor Proktor rede jula?
Författare: Jo Nesbø
Illustratör: Per Dybvig
Översättare: Barbro Lagergren
Förlag: Bonnier Carlsen
Utgivningsår: 2016/2017
ISBN: 978-91-638-9599-9
Betyg: 4 av 5

Bokens första mening:
Det här är en historia som börjar i eftermiddagsskymningen sista söndag i advent.

Om boken:
Den girige affärsmannen Thrane har gjort affärer med självaste kungen. Han har nämligen köpt rättigheterna till julen! Han bestämmer direkt att alla som handlat julklappar för mindre än 10 000 kronor på hans eget varuhus förbjuds att fira julafton. Men hur ska det gå för alla de som inte har råd?

Femte boken om doktor Proktor.

Min åsikt:
Rolig, fartfylld & spännande!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Du och jag mot världen av Zulmir Becevic

Nummer:9031
Titel: Du och jag mot världen
Författare: Zulmir Becevic
Förlag: Novellix
Utgivningsår: 2010/2016
ISBN: 978-91-7589-154-5
Betyg: 4 av 5

Bokens första mening:
Du stirrar på den avstängda teven.

Om boken:
Du hade bestämt dig för att plugga svenska hårdare än hårt för att inom en snar framtid bli färdig med brevet som du redan första dagen hade börjat skriva till Sveriges president. Du tänkte att ”Hej mister president” behövde kompletteras med information om pappa och dig, och om varför mamma och du hade kommit till Sverige, och kanske ett personligt löfte till presidenten om högsta betyg i alla ämnen. Det enda han behövde göra i utbyte var att få pappa att komma till dig. 

Det är sommar och han tänker att han ska skriva ett brev till Sveriges president och utlova högsta betyg i alla ämnen, bara hans pappa får komma hit. Men önskan om att vara till lags byts snart mot känslan av utanförskap.För inte så länge sedan var han bäst på fotboll och hade en tjej som han svurit trohet, men i det nya landet verkar inget han gör passa in. Och varför förstår inte omgivningen att det mörker han bär på inte kan suddas ut?

Min åsikt:
Gripande & vackert skriven!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus & Adlibris.

Kunde jag älska skulle jag älska det här av Jan Stenmark

Nummer: 9030
Titel: Kunde jag älska skulle jag älska det här
Författare: Jan Stenmark
Förlag: Kartago
Utgivningsår: 2003/2017
ISBN: 978-91-7515-247-9
Betyg: 4 av 5

Bokens första mening:
Klockan halv fem på morgonen vaknar han upp med ett ångestskri.

Om boken:
Jan Stenmark visar variationer av de bildcollage med texter som han använt för att muta in sin alldeles egna unika plats i det svenska kulturlivet. Det är bilder alla känner igen, men ingen annan kan återskapa.

Kunde jag älska skulle jag älska det här utkom första gången 2003 men kommer här i reviderad utgåva med 50 helt nya bilder.

Min åsikt:
Underhållande, mörkt & vackert!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Paris for One and other stories av Jojo Moyes

Nummer: 9029
Titel: Paris for One and other stories
Författare: Jojo Moyes
Förlag: Michael Joseph
Utgivningsår: 2017
ISBN: 978-0-718-18536-7
Betyg: 4 av 5

Bokens första mening:
Nell shifts her bag along the plastic seating in the station and checks the clock on the wall for the eighty-ninth time.

Om boken:
Nell is twenty-six and has never been to Paris. She’s never even been on a romantic weekend away – to anywhere – before. Travelling abroad isn’t really her thing. But when Nell’s boyfriend fails to show up, she has the chance to prove to everyone – including herself – that she can be independent and intrepid. Alone in Paris, Nell finds a version of herself she never knew existed…

A collection of 11 unmissable short stories.

Min åsikt:
Härliga, starka & gripande!

Köp boken:
Boken finns bland annat här
Engelska Bokus, Adlibris & Cdon.
Svenska Bokus, Adlibris & Cdon.

Geek Girl – Forever Geek av Holly Smale

Nummer: 9028
Titel: Geek Girl – Forever Geek
Författare: Holly Smale
Förlag: HarperCollins
Utgivningsår: 2017
ISBN: 978-0-00-757466-7
Betyg: 4 av 5

Bokens första mening:
My name is Harriet Manners, and Iam lucky.

Om boken:
Harriet Manners knows almost every fact there is.
Modelling isn’t a sure-fire route to popularity. Neither is making endless lists.
The people you love don’t expect you to transform into someone else.
Statistically you are more likely to not meet your Australien ex-boyfriend in Australia than bump into him there.

So on the trip of alifetime Down Under, Harriet’s to-do lists are gone and it’s Nat’s time to shine! Yetwith nearly-not-quite-boyfriend Jasper back home, Harriet is completely unprepared to see supermodel ex Nick. Is the fashion world about to turn ugly for GEEK GIRL?

It’s time for Harriet to face the future. Time to work out where her heart lies. To learn how to let go…

Book 6 in Geek Girl.

Min åsikt:
Gripande, rolig & stark!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus & Adlibris.