Maestro av Geir Tangen

Nummer: 9175
Titel: Maestro
Originalets titel: Maestro
Författare: Geir Tangen
Översättare: Helena Sjöstrand Svenn & Gösta Svenn
Förlag: Forum
Utgivningsår: 2016/2018
ISBN: 978-91-37-14988-2
Betyg: 4 av 5

Recensionsexemplar från Forum!

Bokens första mening:
Den här morgonen, fyra dagar innan ljuset släcktes, stod journalisten Viljar Ravn Gudmundsson bredbent i sammanträdesrummet och njöt av atmosfären omkring sig.

Om boken:
Journalisten Viljar Ravn Gudmundssons karriär är på väg utför. Förr var han den stora stjärnan på lokaltidningen i den norska småstaden Haugesund, och hade fullt sjå med att stå emot anbuden från Oslotidningarna. Men efter ett ödesdigert misstag går Viljar från stjärna till iskall på redaktionen. Samtidigt kämpar han privat med att ta hand om sin ADHD-diagnostiserade son, och inte minst med att hantera sina egna ångestattacker.

När Viljar en dag får ett mejl av någon som påstår sig vilja straffa människor som undkommit rättvisan, skickar han det bara förstrött vidare till polisen. Nästa dag hittas en kvinna mördad. Och snart trillar ännu ett kryptiskt mejl ner i Viljars inkorg …

Lotte Skeisvoll leder polisutredningen. Många rynkar på näsan åt att hon 32 år ung blivit utnämnd till kriminalkommissarie, men Lotte själv – paragrafryttare och närmast tvångsmässigt överambitiös – tycker att hon borde ha fått chansen betydligt tidigare. Men nu möts hon av en gärningsman som ständigt verkar ligga steget före. Först när det framkommer att morden tycks spegla scener ur populära kriminalromaner står hon inför ett genombrott.

Maestro är första boken i en serie om journalisten Viljar Gudmundsson och kriminalkommissarie Lotte Skeisvoll.

Min åsikt:
Spännande, underhållande & stark!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Primam lapidem mittat av Annika Rosendahl

Nummer: 9174
Titel: Primam lapidem mittat
Författare: Annika Rosendahl
Förlag: Recito
Utgivningsår: 2017
ISBN: 978-91-7765-163-5
Betyg: 4 av 5

Recensionsexemplar från Annika Rosendahl!

Bokens första mening:
Leyah öppnade sakta ögonen och plötsligt var allt som det en gång hade varit.

Om boken:
Hon räckte honom papperet.
«Det är på arniakska. Varför skulle någon ge mig ett brev på arniakska?»
Så du orsakar hellre oskyldiga människors liv än du berättar för världen vad Kendu har gjort? Tro inte att du kommer undan. Snart kommer världen att veta. Det finns ingen återvändo Leyah Londo. Du är förlorad.
Silaz såg upp med hopdragna ögon.
«Leyah», sa han långsamt. «Vad har du gjort?»

Romanen tar oss tillbaka till Ingelrike och Arniak; två länder med ett problematiskt förflutet och en komplicerad nutid. Gisslan-dramat som riskerade journalisten Leyah Londos liv och förändrade allt hon trodde på är över. Men faran för hennes liv är kvar. Kommer hotet från Ingelrike eller Arniak? Eller kanske från henne själv?

Primam Lapidem Mittat är uppföljaren till Qui sine peccato est.

Min åsikt:
Gripande, spännande & stark!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris, Cdon & hos författaren.

Min kvart med Arne Tammer av Benjamin Thorén

Nummer: 9173
Titel: Min kvart med Arne Tammer
Författare: Benjamin Thorén
Förlag: Vulkan
Utgivningsår: 2017
ISBN: 978-91-639-5432-0
Betyg: 3 av 5

Recensionsexemplar från Benjamin Thorén!

Bokens första mening:
Det är typiskt.

Om boken:
De sex vännerna lärde känna varandra på det lokala fiket. Nu har Igor, 69, bjudit de övriga på en bilsemester i sin inte alltför splitternya bil.
Med på resan följer söderbönan Ingrid, 89+, diversearbetaren Bertil, 57, journalisten Filippa R och fastighetsmäklaren Joakim, bägge 32, samt truliga Anna, 19, vars morsa rymt hemifrån och som bor någonstans i Kanadas inland.
Vart färden går vet bara Igor. De övriga gillar läget och får vara med om ett och annat på den udda resan.
På ett hörn finns även en viss N P Möller samt några andra filurer.
Berättelsen är efter enligt Arne Tammers devis: ”Ge mig en kvart om dagen” skriven under en kvart om dagen i ett års tid.

Min åsikt:
Underhållande, annorlunda & charmig!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Qui sine peccato est av Annika Rosendahl

Nummer: 9172
Titel: Qui sine peccato est
Författare: Annika Rosendahl
Förlag: Recito
Utgivningsår: 2016
ISBN: 978-91-7517-986-5
Betyg: 4 av 5

Recensionsexemplar från Annika Rosendahl!

Bokens första mening:
Det sved i Silaz ögon.

Om boken:
Hon springer genom eldregnet, springer med sina slagna skrapade ben, sina armar med brännmärken efter repet, sin kropp nedsmutsad, slagen och besudlad av hårda, klämmande händer, sin sönderslagna läpp. Hon springer med en själ som gör tiofalt mer ont.
Om du har ljugit om det här, vad har du då ljugit mer om?
Om du inte är den man jag alltid har trott, vem är du då?
Plötsligt tar det slut. Regnet, blixtarna, hennes ork. Hennes springande ben blir stumma trädstammar. Precis när hon sjunker ner på knä står de där bredvid henne. De sandgula benen med gråsvarta hovar. Ryttarens hand sträcks mot henne.

Två länder. En organisation som ses som frihetskämpar av det ena landet, som terrorister av det andra. Journalisten Leyah Londo som hamnar mitt i och får kämpa inte bara för sitt liv utan också för att behålla sitt förstånd, när hon får veta mer än hon vill veta om de två ländernas problematiska förflutna och hennes mans del i det som händer omkring henne.

Min åsikt:
Spännande, stark & fängslande!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris, Cdon & hos författaren.

De sju goda åren av Etgar Keret

Nummer: 9171
Titel: De sju goda åren
Originalets titel: The Seven Good Years
Författare: Etgar Keret
Översättare: Kristian Wikström
Förlag: Brombergs
Utgivningsår: 2015/2018
ISBN: 978-91-7337-896-3
Betyg: 4 av 5

Bokens första mening:
”Jag hatar verkligen terrorattentat”, säger den spinkiga sjuksköterskan till den äldre.

Om boken:
De sju goda åren utspelar sig under de sju år som går mellan författarens sons födelse och hans fars död. Även om det är sju goda år, ryms här ett stort mörker. Sonen Lev föds under en terroristattack, Etgars far, som överlevde Förintelsen, drabbas av cancer, och det konstanta krigshotet påverkar deras dagliga liv i Israel.

Min åsikt:
Gripande, rolig & mörk!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Natt bland hästar av Djuna Barnes

Nummer: 9170
Titel: Natt bland hästar
Författare: Djuna Barnes
Översättare: Reidar Ekner & Meta Ottosson
Förlag: Modernista
Utgivningsår: 2018
ISBN: 978-91-7645-383-4
Betyg: 4 av 5

Bokens första mening:
Framåt skymningen, då sommaren stod i sitt flor, kröp en man i högtidsdräkt, käpp och hög hatt genom buskvegetationen som omgav betesmarkerna till Bucklers egendom.

Om boken:
Djuna Barnes, en av modernismens stora ikoner, var en mästare i novellgenren. Ändå var hon sparsam med att återpublicera novellerna. Nar hon väl gjorde det så reviderade hon dem ofta sa mycket att det blev nya texter. Så skedde med det svenska urvalet Natt bland hästar, som därigenom kom att bli ett unikt Djuna Barnes -verk. Tio noveller, av vilka ett flertal hör till hennes mest klassiska, däribland titelnovellen (Natt bland hästar), Utsläpp, Läkarna och Kaninen, som författaren skickade till Sverige i grundligt omarbetade versioner.
Reidar Ekners eminenta svenska översattningar av Djuna Barnes -noveller, Natt bland hastar, utgör en sann litterär skatt. Lite drygt ett halvt sekel senare blir de nu tillgängliga på nytt, tillsammans med Meta Ottossons nyöversattning av novellen Aller et retour.
Med ett nyskrivet förord av litteraturkritikern Jonas Thente.

Min åsikt:
Starka, fängslande & välskrivna!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Julia & Paul – en försommarberättelse av Peter Fröberg Idling

Nummer: 9169
Titel: Julia & Paul – en försommarberättelse
Författare: Peter Fröberg Idling
Förlag: Natur & Kultur
Utgivningsår: 2017
ISBN: 978-91-27-15346-2
Betyg: 4 av 5

Bokens första mening:
Det var den försommaren då utdragna men märkligt vackra skrik från en okänd fågel skar genom skymningarna och helikoptrarnas vita, bländande, strålkastare drog lågt bland skyskraporna på andra sidan vattnet.

Om boken:
Det är försommar i Sverige, som inte längre är ett kungarike. Snart är det minnesdagen av upproret i Seskarö 1917. Helikoptrarna smattrar i kvällen, och Julia är ensam med sina två barn för närvarande. Hennes man Paul är ute på havet på uppdrag, vars verkliga mål är dunkelt.
En dag får hon höra att en ny familj flyttat in i 49:an. Hon stöter ihop med kvinnan i familjen, Kata Torelius, vars man också är ute till sjöss. Och den här sommaren, då man får en känsla av att allt inte är som vanligt, att razziorna blir fler, kan man behöva någon att prata med. Kata blir vän inte bara med Julia utan med alla hon möter, och drar in några kvinnor hon träffat på biblioteket i en samtalsgrupp. Julia anar inte faran.

Min åsikt:
Stark, gripande & välskriven!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Vad jag bevarat av Wallace Stegner

Nummer: 9168
Titel: Vad jag bevarat
Originalets titel: Crossing to Safety
Författare: Wallace Stegner
Översättare: Eva Johansson
Förlag: Natur & Kultur
Utgivningsår: 1987/2017
ISBN: 978-91-27-14854-3
Betyg: 4 av 5

Bokens första mening:
Uppåt genom ett virrvarr av drömmar och minnen, glidande likt en forell genom cirklarna från tidigare uppstiganden, svävar jag mot ytan.

Om boken:
Berättarrösten tillhör Larry Morgan, en åldrad författare som tillsammans med sin hustru Sally har rest från New Mexico till ett sommarhus i Vermont. Stugan tillhör vännerna Sid och Charity; den senare är svårt sjuk och i väntan på att hon ska somna in får de två parens trettio år tillsammans nytt siktdjup. Larry och Sid träffas första gången 1938 i Wisconsin, när båda är unga universitets lärare i litteratur. De finner varandra trots sina olikheter, liksom Charity och Sally. Där Charity är en rastlös natur, besatt av framgång, liv och rörelse, är Sally en re!ekterande person som så småningom drabbas av polio och hamnar i rullstol. Det handlar om klass och strävan, förlust och försakelse, och de starka och dunkla krafter som rör sig mellan vänner och älskande under ett helt liv.

Min åsikt:
Gripande & stark med fantastiskt språk!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Equilibrium av Anna Jakobsson Lund

Nummer: 9167
Titel: Equilibrium
Författare: Anna Jakobsson Lund
Förlag: Annorlunda
Utgivningsår: 2017
ISBN: 978-91-982317-6-2
Betyg: 4 av 5

Bokens första mening:
Ingenting får folk att glömma sina bekymmer som en riktigt bra fest.

Om boken:
Midnattsklockan slår medan jag springer genom Kintoros sluttande gränder. Jag skulle ha varit på scenen nu, tagit emot de andra kemisternas applåder. Ingen hade vågat neka mig ett forskningsprojekt efter det här.

Jag borde ha stannat i bankettsalen, kontrollerat den skärande smärtan. Bröt den sig ut ur mig? Hur kunde den göra det?

Klackarna slinter mot gatstenarna och jag drar av skorna. Fötterna domnar bort, men jag stannar inte. Jag måste härifrån, måste byta om innan någon ser mig. Klänningen är kladdig av blod.

Min åsikt:
Fängslande, magisk & välskriven!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Hemman av Magnus Dahlström

Nummer: 9166
Titel: Hemman
Författare: Magnus Dahlström
Förlag: Albert Bonniers
Utgivningsår: 2018
ISBN: 978-91-0-017516-0
Betyg: 5 av 5

Bokens första mening:
Några personer hade anlänt i ett mörkt fordon som nu stod parkerat bakom den vita flaggan.

Om boken:
Några främmande personer anländer till en avlägsen trakt. Det är en sen eftermiddag. Deras fordon påträffas därefter till synes övergivet. En orolig rörelse börjar mellan de utspridda gårdarna, i vågor från långt tillbaka. Något omvälvande är på väg att ske.

Min åsikt:
Fantastisk, stark & snyggt skriven!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.