Fönstret åt gården & andra noveller av Cornell Woolrich

Nummer: 10317
Titel: Fönstret åt gården & andra noveller
Författare: Cornell Woolrich
Översättare: Ingvar Skogsberg & Lars Ekegren
Förlag: Modernista
Utgivningsår: 1942/2018
ISBN: 978-91-7645-227-1
Betyg: 4 av 5

Bokens första mening:
Jag kände gaslukten redan i trappan nedanför men tänkte inte närmare på den.

Om boken:
»Fönstret åt gården«, Woolrichs mest berömda novell, och »För återstoden av livet«, något av det bästa han skrev under sina sista år, återfinns i den här volymen, tillsammans med 14 andra noveller (där flera andra för övrigt också har filmatiserats som »Momentum«, av Hitchcock, och »Fönstret«, av Ted Tetzlaff ).

Min åsikt:
Briljanta, starka & välskrivna!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Olivia för alltid av Julia Wickholm

Nummer: 10316
Titel: Olivia för alltid
Författare: Julia Wickholm
Förlag: Förlaget
Utgivningsår: 2019
ISBN: 978-952-333-198-3
Betyg: 4 av 5

Bokens första mening:
Det tar tio minuter att promenera från vår trappa till skolans ytterdörr, och under den tiden tänker jag på mina föräldrar som jag aldrig träffat.

Om boken:
När Olivia var baby hittades hon övergiven på en sjukhustrappa. Nu, sexton år senare, får hon en chans att ta reda på vad det egentligen var som hände, varför hennes föräldrar övergav henne. Med sin katt och en väska ger sig Olivia ut för att få svaren hon sökt i hela sitt liv.

Men det går inte som hon tänkt sig. Polisen letar efter henne, hon har tappat sin mobil och har ingenstans att ta vägen. Tills hon träffar Fenix. Fenix med det röda håret och sneda leendet, som får Olivia att känna något hon aldrig känt förut. Hon flyttar in på kollektivet Solrosgården, en oas för ungdomar som hamnat lite utanför, som inte riktigt hör hemma någonstans.

Men tanken på hennes föräldrar finns kvar i bakhuvudet. Vill Olivia ens veta sanningen om sitt ursprung? Tänk om den är värre än hon kunnat föreställa sig?

Ålder 12-15 år.

Min åsikt:
Fin, gripande & stark!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Små bitar av lycka av Anne Østby

Nummer: 10315
Titel: Små bitar av lycka
Originalets titel: Biter av lykke
Författare: Anne Østby
Översättare: Carla Wiberg
Förlag: Printz publishing
Utgivningsår: 2016/2018
ISBN: 978-91-7771-062-2
Betyg: 4 av 5

Bokens första mening:
Kära goda vän – får jag fortfarande kalla dig det?

Om boken:
Jag har planterat mina fötter djupt i jorden här på Fiji, och jag tänker stanna här till min sista solnedgång. Kom och håll mig sällskap? Lämna allt som inte fungerade bakom er!

När Sina, Maya, Ingrid och Lisbeth får varsitt brev med samma fråga, är svaret självklart. Deras gamla gymnasievän Kat Kat, den äventyrliga, Kat som flydde till Söderhavet så snart de tagit examen har skickat en inbjudan som man bara får en gång i livet: kom och bo hos mig på min kakaoplantage på Fiji. Kom och tillbringa dagarna med att äta choklad och pladdra som tonåringar igen, fria från män, bekymmer och kyla. Kom och bli gammal i paradiset, tillsammans, som systrar. Vem kan säga nej till det?

Nu i sextioårsåldern har vännerna accepterat den lott de blivit tilldelade i livet. Sina är ensam förälder med pengabekymmer, försiktiga Maya känner hur hon håller på att tappa greppet om världen, Ingrid är den eviga ensamvargen, Lisbeth har det på ytan perfekta livet och så Kat, som nyligen blivit änka. Kvinnorna försöker anpassa sig till sitt nya liv tillsammans, och över dem vakar Ateca, Kats hushållerska, som ofta känner kvinnorna bättre än de känner sig själva.

Omgivna av en azurblå ocean, kakaoträd och en lokal kultur som är fascinerande och underbart främmande, börjar vännerna hitta en ny mening i tillvaron: de ska starta chokladtillverkning: bitterljuva små bitar av lycka.

Min åsikt:
Varm, underhållande & charmig!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Vi som älskade av Renée Carlino

Nummer: 10314
Titel: Vi som älskade
Originalets titel: Before we were strangers
Författare: Renée Carlino
Översättare: Christina Mansicka
Förlag: Lovereads
Utgivningsår: 2015/2018
ISBN: 978-91-984097-0-3
Betyg: 4 av 5

Bokens första mening:
Livet gick mig förbi i hög fart medan jag satt tillbakalutad med upplagda fötter, avfärdade förändring, ignorerade omvärlden, skakade av mig allt som hotade ha någon mening eller betydelse.

Om boken:
Matt och Grace träffas på New York University när de blir grannar i en studentkorridor. I en dimma av korridorsfester, för sena nätter och för lite pengar finner de varandra och blir förälskade. Han fotograferar henne och hon spelar cello för honom. De blir oskiljaktiga. Ända tills Matt accepterar en praktikplats på national Geographic och drar iväg till Sydamerika. När han kommer tillbaka är Grace borta.

Femton år senare möts de igen, av en slump: Hon står på perrongen i tunnelbanan och han är på det tåg som just börjat rulla. Matt, som alltid undrat vad som egentligen hände med Grace, efterlyser henne via en annons på Craigslist. Ett helt liv har gått, men ändå är det som att tiden stått still.

Min åsikt:
Gripande, charmig & stark!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Sammanbrott av B. A. Paris

Nummer: 10313
Titel: Sammanbrott
Originalets titel: The Breakdown
Författare: B. A. Paris
Översättare: Ylva Spångberg
Förlag: Jentas
Utgivningsår: 2017/2018
ISBN: 978-91-85247-80-6
Betyg: 3 av 5

Bokens första mening:
Det börjar åska när vi säger adjö och skiljs åt inför sommarsemestern.

Om boken:
Cass har det svårt efter kvällen när hon, mitt under ett skyfall, på en vindlande liten skogsväg såg bilen i skogen och kvinnan som satt i bilen kvinnan som blev dödad. Hon har försökt slå bort tankarna på brottet, för vad kunde hon egentligen ha gjort? Det är farligt att vara på där under ett oväder. Hennes man skulle bli ursinnig om han fick veta att hon bröt sitt löfte att inte ta den genvägen hem. Och hon skulle antagligen själv ha blivit skadad om hon hade stannat.

Men sedan dess har hon glömt så många saker: var hon ställde bilen, om hon har tagit sina tabletter, koden till larmet i huset, varför hon beställde en barnvagn när hon inte har något barn.

Det enda hon inte kan glömma är kvinnan, kvinnan som hon kanske kunde ha räddat, och de fruktansvärda, tärande skuldkänslorna.

Eller telefonsamtalen där ingen säger något eller känslan av att någon iakttar henne…

Min åsikt:
Spännande, mörk & fängslande!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Snödrev av Helene Tursten

Nummer: 10312
Titel: Snödrev
Författare: Helene Tursten
Förlag: Massolit
Utgivningsår: 2018
ISBN: 978-91-7679-580-4
Betyg: 3 av 5

Bokens första mening:
Ytterdörren öppnades sakta på glänt.

Om boken:
Kriminalinspektör Embla Nyström är på semester i norra Dalsland när hon får ett samtal från sin släkting Harald. En död man har hittats i en av stugorna han hyr ut, och när Embla kommer dit upptäcker hon att det rör sig om en regelrätt avrättning. Den döde mannen är en av de största ledarna inom organiserad brottslighet i Sverige. Han är också en av dem som ligger bakom försvinnandet av Emblas barndomskompis Louise. Ett femton år gammalt brott som aldrig blivit löst. Kort efter upptäckten i stugan hittas flera personer i gangsterbossens innersta krets döda. Utredningen av morden leder Embla från Ulvsjön hela vägen till Split i Kroatien. Kan jakten på de skyldiga ge henne svar på vad som hände för alla år sedan? Finns det en chans att hennes vän fortfarande lever?

Snödrev är den tredje fristående delen i serien om Embla Nyström.

Min åsikt om tidigare böcker i serien:
Jaktmark (del 1) & Sandgrav (del 2).

Min åsikt:
Spännande, gripande & fängslande!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Brottsligt av Sofia Rågenklint

Nummer: 10311
Titel: Brottsligt
Författare: Sofia Rågenklint
Förlag: Rabén & Sjögren
Utgivningsår: 2018
ISBN: 978-91-29-70840-0
Betyg: 3 av 5

Bokens första mening:
När jag var liten sjöng min pappa i ett band.

Om boken:
Varför begås brott och vad har det för konsekvenser? Brottsligt är barnens egna bok om brottslighet. Här får du veta vad man får och inte får göra, hur polisen och rättsväsendet arbetar med att lösa brott, vad man kan göra om man blir utsatt för brott, vilken typ av straff som väntar den som begår ett brott och även hur en brottsling själv tänker och känner. Dessutom får vi följa med och se hur olika typer av poliser arbetar.

Ålder: 9-12 år

Min åsikt:
Lärorik och lättläst!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Sam & Ilsa’s Last Hurrah av Rachel Cohn & David Levithan

Nummer: 10310
Titel: Sam & Ilsa’s Last Hurrah
Författare: Rachel Cohn & David Levithan
Förlag: Alfred A. Knopf
Utgivningsår: 2018
ISBN: 978-0-399-55384-4
Betyg: 2 av 5

Bokens första mening:
My brother is way too obsessed with our grandma’s sex life.

Om boken:
Siblings Sam and Ilsa Kehlmann have spent most of their high school years throwing parties for their friends–and now they’ve prepared their final blowout, just before graduation.

The rules are simple: each twin gets to invite three guests, and the other twin doesn’t know who’s coming until the partiers show up at the door. With Sam and Ilsa, the sibling revelry is always tempered with a large dose of sibling rivalry, and tonight is no exception.

One night. One apartment. Eight people. What could possibly go wrong? Oh, we all know the answer is plenty. But plenty also goes right, as well…in rather surprising ways.

Min åsikt:
Bitvis underhållande!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Livet på landet enligt Sophie Manie av Linda Netsman

Nummer: 10309
Titel: Livet på landet enligt Sophie Manie
Författare: Linda Netsman
Förlag: Bladh by Bladh
Utgivningsår: 2019
ISBN: 978-91-88429-66-7
Betyg: 4 av 5

Recensionsexemplar från Linda Netsman.

Bokens första mening:
Redan när jag svänger in längs den igenvuxna infarten och skymtar huset känner jag det.

Om boken:
I den första, fristående boken, Livet enligt Sophie Manie mötte vi en fartfylld och till synes ostoppbar Sophie i Stockholm. I den nya boken har livet blivit aningen mer komplicerat …
Med trasig rygg, tappad gnista, och fallna relationer lämnar Sophie storstaden och sitt gamla jag och spontanköper sitt drömhus sedan barnsben.
I Hembyn. Mitt emot sina föräldrar …
Där. Tre timmar norr om Stockholm, bland skogar, älvar och sjöar, skall hon återfinna sig själv, lugnet och meningen.
Men är inte huset något mer förfallet och eftersatt än hon mindes det? Och varför verkar Anne plötsligt inte lika positiv till köpet som hon?
Ett hus på landet är väl allas dröm … eller?

Min åsikt:
Lysande, härlig & rolig!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Flickan från andra sidan av Anna Helgesson

Nummer: 10308
Titel: Flickan från andra sidan
Författare: Anna Helgesson
Förlag: Ordalaget
Utgivningsår: 2019
ISBN: 978-91-7469-262-4
Betyg: 4 av 5

Recensionsexemplar från Ordalaget.

Bokens första mening:
Det är faktiskt en god nyhet, trots allt.

Om boken:
Maja, tretton år, ska spendera sommarlovet i ett torp vid en sjö med sin pappa, och som det visar sig, till Majas besvikelse, hans nya flickvän. Majasmamma dog i cancer när hon var nio och hon vill helst ha pappan för sig själv. Hon har nästan inga vänner och musiken från 1980-talet är hennes livlina. Den påminner henne om mamman.

Så möter Maja Johanna, en flicka som bor i huset på andra sidan skogen. Johanna är en annorlunda flicka, men hon och Maja blir snabbt vänner – till och med musiken har de gemensamt. Men det är något mystiskt med Johanna. Ibland kan hon dyka upp från ingenstans. Eller vara borta helt plötsligt när andra personer är i närheten. Vad bär hon på för hemlighet? Och vem är Luffar-Bo som stryker omkring i skogen. Vad vill han Maja?

Ålder 9-12 år.

Min åsikt:
Stark, spännande & varm!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.