När mammor dör av Alexandra Rydholm, Tiffany Pettersson, Annika Duckmark, Måne Beate Sjödahl, Jenny Persson, Ing-Marie Bergh, Malin Tyberg, Lotta Berg Eklundh, Marie Niljung, Marica Maarkkula, Monika Chanovian, Ebba Dagsdotter, Malin Tuvesson, Emelie Hill Dittmer, Anne-Marie Körling, Kristin Göransson, Mia Möller, Sandra Norrbin, Ingbritt Wik, Titti Bäckman, Ellinor Målaredotter, Maria Danielsson, Carina S, Jenny Johansen, Susanne Nilsson, Elisabeth Magnusson Rune, Jenny Wickberg, Ann-Britt Ryd Pettersson, Kim Widén, Signe Landin, Catherine Risling, Lotta Polfeldt, Charlotte Sirc

Nummer: 11525
Titel: När mammor dör – berättelser samlade av Charlotte Sirc
Förlag:: Ordberoende
Utgivningsår: 2020
ISBN: 978-91-88867-71-1
Betyg: 4 av 5

Recensionsexemplar från Ordberoende förlag.

Bokens första mening:
Att förlora en mor.

Om boken:
Charlotte Sirc har samlat ihop 31 berättelser från kvinnor som har mist sin mor. Boken kommer ut den 25 september 2020. När hon hastigt förlorade sin mamma som femtonåring saknade hon berättelser om flickor och kvinnor som varit med om samma sak. Här berättar 31 kvinnor mellan 18 och 77 år om erfarenheten av att mista sin mamma.

Ärligt och nära beskriver de hur mammas död har påverkat dem som flickor, kvinnor, döttrar och mammor. Berättelserna beskriver den djupaste sorgen efter en saknad mamma men också lättnaden då en gammal och sjuk mamma får gå bort.

Trots att ensamheten i sorgen är ett gemensamt drag i berättelserna kan sorgen även ge styrka och kraft att gå vidare. I efterordet beskriver socionom och leg psykoterapeut Lotta Polfeldt olika teorier, begrepp och perspektiv kring sorg och ger exempel på hur mammas död kan påverka på kort och lång sikt.

Boken är framförallt riktad till döttrar med samma upplevelser men kan likaväl läsas av söner utan mödrar, anhöriga och professionella som möter sörjande i sitt arbete. Syftet är att lyfta in döden i livet och att ge styrka och kraft att prata om döden.

Författare: Alexandra Rydholm, Tiffany Pettersson, Annika Duckmark, Måne Beate Sjödahl, Jenny Persson, Ing-Marie Bergh, Malin Tyberg, Lotta Berg Eklundh, Marie Niljung, Marica Maarkkula, Monika Chanovian, Ebba Dagsdotter, Malin Tuvesson, Emelie Hill Dittmer, Anne-Marie Körling, Kristin Göransson, Mia Möller, Sandra Norrbin, Ingbritt Wik, Titti Bäckman, Ellinor Målaredotter, Maria Danielsson, Carina S, Jenny Johansen, Susanne Nilsson, Elisabeth Magnusson Rune, Jenny Wickberg, Ann-Britt Ryd Pettersson, Kim Widén, Signe Landin, Catherine Risling, Lotta Polfeldt
Charlotte Sirc.

Min åsikt:
Fantastisk, gripande & fin!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon

Mio, min Mio av Astrid Lindgren & Johan Egerkrans

Nummer: 11524
Titel: Mio, min Mio
Författare: Astrid Lindgren
Illustratör: Johan Egerkrans
Förlag:: Rabén & Sjögren
Utgivningsår: 2020
ISBN: 978-91-29-71721-1
Betyg: 5 av 5

Recensionsexemplar från Rabén & Sjögren.

Bokens första mening:
Var det någon som hörde på radion den femtonde oktober förra året?

Om boken:
Var det någon som hörde på radion den femtonde oktober förra året? Var det någon som hörde att de frågade efter den försvunne Bo Vilhelm Olsson? Han var borta, och ingen fick någonsin veta vart han tog vägen …

Historien om Bo Vilhelm Olsson, som blir Mio och hamnar i Landet i fjärran där han får i uppdrag att bekämpa den onda riddar Kato, är en av Astrid Lindgrens mest älskade berättelser. En storslagen, vacker och poetisk saga som väcker tankar om livet och döden, gott och ont, och kärlekens makt.

Astrid Lindgren berättade att hon fick idén till boken när hon promenerade genom Tegnérlunden i Stockholm och gick förbi en ensam pojke på en bänk. Det var en mörk höstkväll och han såg så ensam och ledsen ut. Och hon lät honom bo på Upplandsgatan 13 eftersom hon såg honom försvinna in i den porten.

Ålder 6-9 år

Min åsikt:
Lysande, spännande & snyggt illustrerad!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon

Berit ljuger av Annica Hedin & Per Gustavsson

Nummer: 11523
Titel: Berit ljuger
Författare: Annica Hedin
Illustratör: Per Gustavsson
Förlag:: Rabén & Sjögren
Utgivningsår: 2020
ISBN: 978-91-29-72462-2
Betyg: 4 av 5

Recensionsexemplar från Rabén & Sjögren.

Bokens första mening:
Jag älskar Mona.

Om boken:
Får man verkligen aldrig ljuga? Kanske om man är riktigt riktigt kär? Berit tycker att Mona är så fin, när hon tittar på henne blir hon alldeles varm i magen. Men Mona älskar mest marsvin. Hon ritar marsvin, hittar på marsvinsnamn och vill bara prata om marsvinsgrejer som gurka och sågspån. Hur ska Berit få Mona att tänka lite på Berit istället? Och plötsligt bara händer det: munnen ljuger, den säger till Mona att Berit ska få ett eget marsvin. Idag faktiskt.

Berit ljuger är andra boken om Berit. En egensinnig och bestämd tjej med ett stort hjärta. Böckerna om Berit hanterar sånt som ibland kan vara svårt att prata om: kärlek, lögner och att ta saker som egentligen inte är ens egna. Och hur gör man om man har ljugit för någon man gillar? Kan man nånsin bli vänner igen?

Ålder 3-6 år

Min åsikt om tidigare böcker i serien:
Berit älskar russin (1)

Min åsikt:
Underbar, fin & vackert illustrerad!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon

Lättklätt i tryckkammaren av Karin Brunk Holmqvist

Nummer: 11522
Titel: Lättklätt i tryckkammaren
Författare: Karin Brunk Holmqvist
Förlag:: Bokfabriken
Utgivningsår: 2020
ISBN: 978-91-78355-16-7
Betyg: 4 av 5

Recensionsexemplar från Bokfabriken.

Bokens första mening:
Det låg ett sjok av dimma över den smala vägen.

Om boken:
Det lilla huset i Ljunglyckorna på Österlen passar perfekt för pensionärerna Agnes och Adolf. De trivdes aldrig i lägenheten inne i samhället. Agnes tänker påta i trädgården och så ska hon äntligen skaffa katt. Adolfs plan är mer stillasittande och han förstår inte vad de ska med ett kattskrälle till, men snart nog får han annat att tänka på. För i husen omkring sker det saker!

Grannparet Rut och Herman blir snabbt deras vänner, och herrarna tar för vana att försvinna in i Hermans bod på kvällarna. Där vankas det starka drycker och lättklädda damer

Annat är det hos Lutz, grannen på andra sidan. Från hans tomt hörs ett fasligt väsen och vad det än är han bygger så är skapelsen både stor och hemlig. Är det Frankensteins monster som döljer sig under presenningen, oroar sig Adolf.

Ja, märkliga ting sker i bygden. Det viskas om osaliga andar, och någon kör omkring i en gammal likbil med en amerikansk flagga vajande från antennen. Ljunglyckorna kommer aldrig bli sig likt igen.

Min åsikt:
Underbar, rolig & gripande!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon

Gojan av Klara Persson

Nummer: 11521
Titel: Gojan
Författare: Klara Persson
Förlag:: Rabén & Sjögren
Utgivningsår: 2020
ISBN: 978-91-29-72373-1
Betyg: 4 av 5

Recensionsexemplar från Rabén & Sjögren.

Bokens första mening:
Hej! Kan ni kalla mig för Gojan?

Om boken:
Möt Gojan! Gojan äääälskar papegojor. Hon älskar dem så mycket att hon har papegojor på skorna, pyjamasen och strumporna. Ja, hon har faktiskt papegojor överallt! Det finns bara en enda sak hon älskar mer än papegojor, sin lilla unge, Gojan Junior. Men vänta nu! Vad älskar egentligen Junior?

Ålder 3-6 år

Min åsikt:
Rolig, charmig & fint illustrerad!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon

Monica Magnus 1966 av Ulrika Ewerman

Nummer: 11520
Titel: Monica Magnus 1966
Författare: Ulrika Ewerman
Förlag:: Bookmark
Utgivningsår: 2020
ISBN: 978-91-89007-98-7
Betyg: 5 av 5

Recensionsexemplar från Bookmark

Bokens första mening:
Vad menar du med att du inte minns nånting?

Om boken:
Året är 1965. Det är lördag och i lägenheten ovanför Arvidssons rör i Uppsala är det fest. I köket står Monica och önskar att alla kunde gå hem. Hon är fjorton år gammal och redan trött på allt sin pojkvän Janne som har samma fest varje helg, sina omogna klasskamrater och sin mamma som inte låter henne växa upp. När den åtta år äldre Magnus plötsligt står i dörröppningen och ber henne följa med honom får allt en ny början.

Hemma på Lindsbergsgatan sitter Anna-Britt och väntar på sin dotter. Hon är rädd att Monica ska göra samma misstag som hon själv. Det enda hon vill är att se sin dotter bli självständig och oberoende. Bo i en villa i Kåbo och välja en man som avgudar henne. Kanske till och med bli lycklig.

Monica Magnus 1966 är en sann berättelse om två personer som inte kan hålla sig flytande utan varandra och om den såriga relationen mellan mor och dotter. Det är en roman om den stora kärleken och hur den kan riskera att bränna sönder allt i sin väg.

Min åsikt:
Lysande, vacker & imponerande debut!

Vald till månadens bok i oktober 2020.

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon

Försoning av Jessica Gunnarsson

Nummer: 11519
Titel: Försoning
Författare: Jessica Gunnarsson
Utgivningsår: 2018
ISBN: 978-91-639-6311-7
Betyg: 3 av 5

Recensionsexemplar från Jessica Gunnarsson.

Bokens första mening:
Skulle vilja stanna tiden här.

Om boken:
Jag trycker bort samtalet och lägger ifrån mig telefonen. Vad vill han? Vad vill jag? Minnesbilder av en förlorad barndom spelas upp i ultrarapid framför mina ögon och jag låter mig svepas med tillbaka. Till mörkret. Smärtan och den stora ensamheten. Vill svära mig fri ifrån det som en gång varit men den lilla flickan som sitter rädd upptryckt i sängen med tårarna rinnande ner för sina kinder är mig ständigt hack i häl.

Kommer jag någonsin bli fri ifrån min barndom?

Försoning skildrar ett vuxet barns helandeprocess, Ett själsligt uppvaknande, en efterlängtad upprättelse men inte minst bekräftelsen av en hel barndoms bortträngda känslor.

Min åsikt:
Tänkvärd, gripande & stark!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon

Jag händer jämt av Emma Rävås

Nummer: 11518
Titel: Jag händer jämt
Författare: Emma Rävås
Förlag: Rabén & Sjögren
Utgivningsår: 2020
ISBN: 978-91-29-72675-6
Betyg: 4 av 5

Recensionsexemplar från Rabén & Sjögren.

Bokens första mening:
Det var länge sedan jag cyklade fort.

Om boken:
”Andrea? Har något hänt?”

Nej, fina syster, inget har hänt. Jag har hänt. Jag händer jämt och det kan du inte förstå. Förlåt, fina syster. Jag går ut. Går, springer, cyklar. Fort. Maklig takt är för folk som kan andas.

När sextonåriga Andrea träffar den tre år äldre Hedvig slår förälskelsen till bortom all kontroll. Hedvig är rolig, snygg och bekräftar Andrea på alla vis, och det finns ingen Andrea hellre vill vara med. Med Hedvig är det lätt att skolka från skolan för en pizzadag i sängen, att inte höra av sig till sin bästa vän och supa sig redlös. Andrea och Hedvig är för alltid. Det gäller bara att hålla Hedvig på gott humör och parera allt som kan trigga hennes misstänksamhet …

Ålder: Unga vuxna

Min åsikt:
Fantastisk, gripande & stark debut!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon

Måndagsmonstret av Linn Bursell & Elin Fahlstedt

Nummer: 11517
Titel: Måndagsmonstret
Författare: Linn Bursell
Illustratör: Elin Fahlstedt
Förlag: Rabén & Sjögren
Utgivningsår: 2020
ISBN: 978-91-29-72599-5
Betyg: 4 av 5

Recensionsexemplar från Rabén & Sjögren.

Bokens första mening:
Det är natt och Dalia ligger prick stilla i sin säng.

Om boken:
Dalia kan inte sluta tänka på sin gamla förskola med alla kompisarna och sin gamla lägenhet. Det är så dumt att hon och pappa flyttade därifrån! Tänk om nåt kunde hända så hon slapp gå till förskolan imorgon. Och Dalias önskan slår in, för på måndagen står plötsligt ett monster nedanför hennes hus när hon vaknar. Folk flyr i panik nere på gatan, men Dalia vet att det är Måndagsmonstret. Nu måste pappa och Dalia skrämma bort det om de nånsin skall komma till förskolan och jobbet. På tisdagen lägger sig ett dammigt, slemmigt Tisdagstrassel över Dalias rum, ja över hela stan. Nu måste pappa och Dalia fixa tisdagstrasslet.

Ålder 3-6 år.

Min åsikt:
Underbar, rolig & fin!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon

De som vandrar i mörkret av Peter Larsson

Nummer: 11516
Titel: De som vandrar i mörkret
Författare: Peter Larsson
Förlag: Ekström & Garay
Utgivningsår: 2020
ISBN: 978-91-89217-37-9
Betyg: 4 av 5

Recensionsexemplar från Ekström & Garay.

Bokens första mening:
Volvon studsar fram, in i rondellen, smiter förbi en gammal folka som är på väg åt ett annat håll.

Om boken:
Den harmynte pojken Francesco är på flykt med sin familj, ut ur Neapel och in i en skog där han kommer att bo tillsammans med stadens hittebarn. Själv är han mest intresserad av vad som döljer sig i de hemligheter hans bror har blivit undervisad i av deras mor. Föga vet han att hemligheterna till slut kommer att uppenbaras för honom på det mest brutala sätt.

I De som vandrar i mörkret får läsaren följa Francesco och hans bror Giotto genom liv och död, tvärs igenom dåtidens uppdelade Italien. Historien är klädd i en 1600-tals skrud, där ett stort krig tar fart i bakgrunden. I det fördolda lurar dödsrikena hela tiden med sina hemligheter.

Min åsikt:
Fascinerande, gripande & välskriven!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon