Tivolit av Jenny Runesson

Nummer: 11840
Titel: Tivolit
Författare: Jenny Runesson
Förlag: Ordberoende
Utgivningsår: 2021
ISBN: 978-91-89363-10-6
Betyg: 4 av 5

Recensionsexemplar från Ordberoende förlag.

Bokens första mening:
Elsa förstod omedelbart att något hade hänt.

Om boken:
Det är en het dag i slutet av sommaren och det årliga tivolit har anlänt till Luxemburg. Nöjesfältet vimlar av besökare och i folkmassan lämnar den rebelliska tonårsflickan Astrid sina två väninnor och slår följe med en äldre kille. Astrid kommer inte tillbaka och flickorna börjar förtvivlat leta efter henne. Den svenska tolken Elsa, mamman till en av flickorna, dras in i ett till synes hopplöst sökande efter Astrid.

Min åsikt:
Spännande, gripande & skickligt skriven!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon

Ska det kännas så här? (och andra svåra frågor) av Reyhaneh Ahangaran & Annika Lundholm Moberg

Nummer: 11839
Titel: Ska det kännas så här? (och andra svåra frågor)
Författare: Reyhaneh Ahangaran
Illustratör: Annika Lundholm Moberg
Förlag: B Wahlströms
Utgivningsår: 2021
ISBN: 978-91-32-21401-1
Betyg: 4 av 5

Recensionsexemplar från B Wahlströms.

Bokens första mening:
För det mesta tänker vi inte så mycket på meningen med livet.

Om boken:
Vad är meningen med livet? Varför får inte jag bestämma över allt själv? Vad händer i framtiden?

En del frågor är lätta att svara på, som ett mattetal eller vilken favoritfärg man har. Men så finns de där riktigt kluriga frågorna. De som inte alltid har något svar. Om allt från varför kompisar sviker till vad som händer när man dör. Och det är just sådana frågor som den här boken handlar om. Ibland är det svårt att prata om känslor, man kanske tror att ingen förstår en. Men oftast är det precis tvärtom. Man är inte alls ensam och väldigt många funderar på exakt samma saker.

Ålder 6-9 år

Min åsikt:
Tänkvärd, viktig & skickligt illustrerad!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon

Älskar att hata dig av Lovisa Wistrand

Nummer: 11838
Titel: Älskar att hata dig
Författare: Lovisa Wistrand
Förlag: Ordberoende
Utgivningsår: 2021
ISBN: 978-91-89363-06-9
Betyg: 3 av 5

Recensionsexemplar från Ordberoende förlag.

Bokens första mening:
Adam Drake gick rakryggad genom kontoret och njöt av blickarna han fock från både kvinnor och män som tittade upp från sina skärmar.

Om boken:
Bianca kämpar för miljön och Adam slänger skräp omkring sig, hon är kattallergisk och han har katt, hon har en universitetsutbildning och han hatar att plugga. Och det värsta av allt: hon föredrar förhållanden och han engångsligg. Det enda de har gemensamt är att de båda vill bli vd på mobiloperatören Future, men innan ledningen bestämmer sig måste Bianca, som söker externt, jobba ett halvår på kundservice med Adam som chef. Han i sin tur måste driva upp teamets försäljningssiffror och sluta dejta kvinnor på kontoret, vilket är ungefär lika hemskt som tvingas gå i kloster. Enligt Adam, alltså.

De avskyr varandra från första stund, men gränsen mellan hat och kärlek är inte alltid tydlig …

Min åsikt:
Härlig, underhållande & gripande!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon

Hennes ord: värk I-III av Tove Folkesson

Nummer: 11837
Titel: Hennes ord: värk I-III
Författare: Tove Folkesson
Förlag: Albert Bonniers
Utgivningsår: 2019
ISBN: 978-91-0-018045-4
Betyg: 5 av 5

Bokens första mening:
Min mormor var historieberättare, en sådan vars ord klingar som en mistlur, skär genom dimman, som humlors surrande i en fönsterkarm – den typen av ljud som bara hörs medan man befinner sig i deras närhet.

Om boken:
Mormor har alltid funnits där, och snart finns hon inte. Hennes ord bär den släkt som vuxit fram på den öländska gården.
Tove återvänder dit gång på gång, för att rädda språk och minnen. Bli en fortsättning.
Så kommer hon och hennes fru fram i kön på Reproduktionsmedicin Huddinge sjukhus. De har längtat och är nära nu, tror hon, och träder in i en splitter ny värld av donationsregister, frysåterföringar och kuratorssamtal.
Men döden ligger där ute på trappen. Och i gårdens vårdträd rasslar frökapslarna, gula redan. Det är sommar.
När blir ett barn till?

Hennes ord är första delen i en berättelse om den naturliga döden och födandets stora mysterium. En gren håller på att knäckas, och en kärlek måste tas tillvara.

Min åsikt:
Briljant, vackert & smärtsamt!

Vald till månadens bok i oktober 2021.

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon

Räkna hjärtslag av Katarina Widholm

Nummer: 11836
Titel: Räkna hjärtslag
Författare: Katarina Widholm
Förlag: Historiska Media
Utgivningsår: 2021
ISBN: 978-91-7789-689-0
Betyg: 5 av 5

Recensionsexemplar från Historiska Media.

Bokens första mening:
”Ta plats! Stäng dörrarna!”

Om boken:
Året är 1937. Betty längtar intensivt ut i världen och efter att få läsa böcker. Då hon är uppväxt under enkla förhållanden är det förstås omöjligt att studera, men hon reser till Stockholm för att ta plats som hembiträde. Redan i första kapitlet träffar hon på tåget en fin herre, Martin Fischer som visar sig undervisa i litteraturvetenskap i Uppsala. Betty frågar blygt om bibliotek i Stockholm och han ber henne förtjust berätta om sin litterära passion. Innan de skiljs åt ger Fischer henne en bok och ett visitkort och ber henne skriva och berätta vad hon tycker om boken.

Framme i Stockholm slungas vi genast in i vardagslivet hos doktorsparet där Betty ska tjänstgöra. Betty får det kämpigt. Hennes goda hushållskunskaper hemifrån räcker inte till i doktorinnans ögon som tar alla tillfällen i akt att klaga och vara vass mot Betty. Doktorn behandlar dock Betty kamratligt och uppmärksamt och i hans närvaro känner Betty sig sedd och, ska det visa sig, också uppvaktad. I grannhuset arbetar Viola som hembiträde. Hon är glad och frimodig och hjälper Betty att reda ut tillvaron, hon tar med henne ut på nöjen under ledig tid och får Betty att trivas trots doktorinnans bitande kommentarer. I kamratkretsen blir Betty god vän med Birger som blir förtjust i henne.

På fritiden slukar hon böcker. När hon läst ut boken hon fick på tåget skriver hon ett entusiastiskt brev till Fischer. Detta brev blir sedan upprinnelsen till att de möts och inleder en kärleksrelation.

Med tiden blir Betty mer självsäker och förstår sitt värde. Hon och Viola möter representanter från den gryende hembiträdesrörelsen under ledning av Hanna Grönvall.

Samtidigt blir Betty medveten om att doktorn, trots sitt vänliga sätt, är nazist. Betty förstår av sina vänner att detta varit välkänt för de flesta. Efter julen möter hon i smyg Fischer i hans lägenhet i Uppsala och de förlovar sig. Betty är förälskad och förvirrande lycklig. Han berättar att han lever ensam med sin yngre bror och att de har judiskt påbrå. Fischer förklarar att deras förlovning skall bli officiell efter det att han rest till Köpenhamn några dagar för att reda ut affärer.

Men tiden går och det kommer inget livstecken från Martin och Betty blir allt mer förtvivlad. En plötlig upptäckt förändrar abrupt hennes nya liv i Stockholm.

Detta är första boken i serien om Betty.

Min åsikt:
Fantastisk, gripande & skickligt skriven!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon

Tiden väntar inte på någon av Jodi Taylor

Nummer: 11835
Titel: Tiden väntar inte på någon
Originalets titel: Just One Damned Thing After Another
Författare: Jodi Taylor
Översättare: Lena Kamhed
Förlag: Lind & co
Utgivningsår: 2013/2021
ISBN: 978-91-8018-143-3
Betyg: 3 av 5

Recensionsexemplar från Lind & co.

Bokens första mening:
Jag har upplevt två tillfällen då livet helt och hållet ändrat riktning.

Om boken:
När Max erbjuds en tjänst på det mystiska St Mary’s historiska forskningsinstitut förstår hon snabbt att det inte handlar om ett vanligt jobb på en mossig forskningsfakultet. Bakom St Mary’s ståtliga fasad döljer sig en ovanlig historieforskning. Där studerar de inte bara historien – de besöker den.

Det som börjar som en akademisk kartläggning över betydelsefulla historiska händelser blir snart till ett mörkt och farligt äventyr. Och snart förstår historikerna på St Mary s att det inte bara är historien som jobbar mot dem

De te-indränkta olyckskorparna på St Mary’s besöker alltifrån dinosaurierna under kritaperioden till branden i biblioteket i Alexandria. Det enda som är säkert är att var i tiden historikerna än hamnar kommer deras närvaro att leda till kaos!

Min åsikt:
Fascinerande, rolig & spännande!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon

Välgöraren av Caroline Engvall

Nummer: 11834
Titel: Välgöraren
Författare: Caroline Engvall
Inläsare: Disa Östrand
Förlag: Southside stories
Utgivningsår: 2021
ISBN: 978-91-89318298
Betyg: 4 av 5

Bokens första mening:
Jag ligger naken i den breda hotellsängen och väntar på honom.

Om boken:
En ung kvinna hittas död på ett hotellrum mitt i centrala Stockholm.

Det visar sig vara Thea Bergman, en lovande artist på Starsome records dit Lovisa Ling just har headhuntats efter sin utbrändhet. Lovisa kämpar för att leva upp till sina egna och andras krav samtidigt som hennes partner Ulrika Stenhammar, utredare vid Stockholmspolisens avdelning för grova brott, inte vill annat än att börja jobba igen efter sin föräldraledighet

Mordet på Thea drar in Lovisa i en farlig värld av hemligheter och jakt på stjärnstatus, medan hon glider allt längre från Ulrika – som bestämmer sig för att agera efter vad hennes hjärta anser vara rätt.

Välgöraren är en kriminalroman som handlar om bekräftelse men också om rädsla för det okända. Det är den femte delen i serien om Ulrika Stenhammar och Lovisa Ling.

Ljudbok inläst av Disa Östrand.

Min åsikt:
Spännande, gripande & välskriven!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus & Adlibris.

Meter i sekunden av Stine Pilgaard

Nummer: 11833
Titel: Meter i sekunden
Originalets titel: Meter i sekundet
Författare: Stine Pilgaard
Översättare: Helena Hansson & Djordje Zarkovic
Förlag: Modernista
Utgivningsår: 2020/2021
ISBN: 978-91-8023-102-2
Betyg: 5 av 5

Recensionsexemplar från Modernista.

Bokens första mening:
Ännu är vi nya bland åkrarna och går förvirrade omkring med vår barnvagn, som två osaliga landstrykare.

Om boken:
En ung kvinna flyttar till Västjylland och frågorna hopar sig. Hur småpratar man med den lokala mathandlaren? Kan man stoppa världens dårskap med en frågespalt? Vad tänker västjyllänningarna på i pauserna mellan sina meningar? Varför är folkhögskoleeleverna så glada, och hur fäller man ihop en barnvagn i ett stycke?
Meter i sekunden är en humoristisk och kärleksfull roman om en ung kvinna som flyttar till Västjylland och ska hitta en väg genom folkhögskolelivet och den västjylländska samtalsformen, och samtidigt komma in i rollen som nybliven förälder och orakel i lokaltidningens frågespalt.

Min åsikt:
Lysande, rolig & välskriven!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon

Kyrkan av Caroline Engvall

Nummer: 11832
Titel: Kyrkan
Författare: Caroline Engvall
Inläsare: Disa Östrand
Förlag: Southside stories
Utgivningsår: 2020
ISBN: 978-91-88725554
Betyg: 4 av 5

Bokens första mening:
Rakt över Riddarfjärden skiftade himlen från nattmörker till blekt gryningsljus.

Om boken:
En man begår ett spektakulärt självmord på Västerbron. Hans död följs av flera märkliga händelser, som vid första anblicken inte ser ut att höra ihop.

Ulrika Stenhammar, utredare vid Stockholmspolisens avdelning för grova brott, längtar efter att gå på föräldraledighet, men tvingas ta tag i de misstänkta brotten där män med vitt skilda bakgrunder råkar ut för grym utpressning.

Samtidigt härjas hennes sambo Lovisa Ling av utmattning och minnen från tidigare relationer spöken ur det förflutna som i högsta grad blir avgörande för parets framtid.

Kyrkan är den fristående fjärde delen i deckarserien om Ulrika Stenhammar och Lovisa Ling.

Ljudbok inläst av Disa Östrand.

Min åsikt:
Spännande, rapp & gripande!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon

Lyster av Raven Leilani

Nummer: 11831
Titel: Lyster
Originalets titel: Luster
Författare: Raven Leilani
Översättare: Djordje Zarkovic
Förlag: Modernista
Utgivningsår: 2020/2021
ISBN: 978-91-8023-100-8
Betyg: 5 av 5

Recensionsexemplar från Modernista.

Bokens första mening:
Första gången vi har sex är vi båda två fullt påklädda och sitter vid var sitt skrivbord under arbetstid och badar i blått datorsken.

Om boken:
Edie kämpar sig igenom tjugoårsåldern – hon delar en sunkig lägenhet i Bushwick, New York, stämplar in och ut på sitt trista, administrativa jobb, och har utöver det ett vidlyftigt sexliv. Efter att ha legat med representanter från i stort sett varje avdelning på företaget vänder hon sig till en dejtingapp, där hon träffar Eric; en medelålders, gift, vit arkivarie med en öppen relation.
När Edie förlorar jobbet tvingas hon flytta in i gästrummet hos Eric och hans fru Rebecca. Hon blir snabbt en förebild för parets svarta, adopterade tonårsdotter Akila. Edie blir en hjälpande hand för Akila, hittills fullständigt ensam i ett ogenomträngligt vitt sammanhang. Lyster är en sexuellt laddad roman om en ung svart kvinna som försöker få utlopp för livets hunger, för sin längtan och ilska, under en tumultartad era.

Min åsikt:
Briljant, underhållande & välskriven!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon