Giftpilen av Peter Lindström

Nummer: 11952
Titel: Giftpilen
Författare: Peter Lindström
Förlag: Rabén & Sjögren
Utgivningsår: 2022
ISBN: 978-91-29-73667-0
Betyg: 4 av 5

Recensionsexemplar från Rabén & Sjögren.

Bokens första mening:
Ester tog den svarta slitna läderhandsken, rullade ihop den till en liten boll och kastade iväg den.

Om boken:
Sigge är förkrossad! Giftpilen, hans nya fina cykel, har blivit stulen. I Södermalmsnytt står det om flera liknande fall. Kan det vara samma personer som ligger bakom?

Stadens gator står i lysande höstskrud när Ester, Harry och Sigge ger sig ut på spaning. En mystisk, vit lastbil har skymtats i gränderna och jakten leder dem vidare till Slakthusområdet. Bland övergivna industrilokaler, rivningshus och byggnadsställningar blir det med ens farligt på riktigt.

Giftpilen är tredje boken om Södermalmsdeckarna De tre tigrarna.

Ålder 9-12 år.

Min åsikt:
Spännande, rolig & fängslande!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon

Någon annans patient av Catharina Ståhlgren

Nummer: 11951
Titel: Någon annans patient
Författare: Catharina Ståhlgren
Förlag: Lava
Utgivningsår: 2022
ISBN: 978-91-89261-96-9
Betyg: 3 av 5

Recensionsexemplar från Lava förlag.

Bokens första mening:
Det var en fredag, den nittonde maj 2000.

Om boken:
Någon annans patient är en berättelse om att vara sjuk, hamna fel i vården och inte bli tagen på allvar. Om hur man gradvis bryts ner i en värld som framstår som alltmer absurd och om hur svårt det är att samtidigt vara mamma, hur det drabbar hela familjen. I Catharinas fall är det en svår migränsjukdom. I någon annans fall något annat. Men mönstret är detsamma. Det blir att skulden läggs på patienten och som kvinna finns också risken att få en hysteristämpel i pannan. Och faller du mellan stolarna när det gäller somatik och psykiatri, då är du riktigt illa ute. För då har du verkligen beträtt Ingenmansland och är Ingens Patient.

Min åsikt:
Viktig, gripande & igenkännande!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon

Att fejka en bestseller av Anneli Fichtelius

Nummer: 11950
Titel: Att fejka en bestseller
Författare: Anneli Fichtelius
Förlag: Lind & co
Utgivningsår: 2022
ISBN: 978-91-8018-301-7
Betyg: 4 av 5

Recensionsexemplar från Lind & co.

Bokens första mening:
Efter fyra hysteriska dagar på bokmässan kändes det som om jag befann mig i himmelriket där jag satt, djupt nedsjunken i en senapsgul soffa medan mjuk loungemusik strömmade ur restaurangens högtalare.

Om boken:
Vanna Carlsson har en dröm: ett liv som författare. Så snart hon får en egen stund mellan jobb, hushållsarbete, läxläsning, det knakande äktenskapet, och oron för sin demenssjuka mamma, rymmer hon in i sin skrivbubbla. Trots ständiga refuseringar är hon övertygad om att succéromanen finns någonstans i henne.

Till slut griper Vanna efter ett sista halmstrå, en skrivkurs på ett idylliskt gammalt sanatorium vid vattnet i Roslagen. Där möter hon den glamourösa och excentriska förläggaren Julia som ger henne nytt hopp. Kan Julia vara svaret på Vannas böner?

Tillsammans ger de sig ut på en annorlunda, aningen krokig, resa mot Vannas debutroman. Boken blir en enorm framgång, får glödande recensioner och belönas med ett åtråvärt pris. Uppföljaren är redan på gång, champagnen flödar, signeringseventen duggar tätt, och Vanna minglar plötsligt med kultureliten. Framtiden ser ljus ut, trots Vannas betänkligheter gällande hur hennes roman blivit till, något bara hon och Julia känner till sanningen om. Men i takt med att karusellen snurrar allt fortare blandas glamouren med hot och utpressning och allt förvandlas till en mardröm. Vad kommer att hända om den mörka hemligheten bakom Vannas bestseller avslöjas?

Min åsikt:
Fantastisk, underhållande & välskriven!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon

Svinskytten av Gertrud Hellbrand

Nummer: 11949
Titel: Svinskytten
Författare: Gertrud Hellbrand
Förlag: HarperCollins
Utgivningsår: 2022
ISBN: 978-91-509-6739-5
Betyg: 4 av 5

Recensionsexemplar från HarperCollins

Bokens första mening:
En människas ben skiljer sig inte särskilt mycket från de hos en gris.

Om boken:
Aron lämnar sitt gamla liv för att arbeta som viltvårdare på ett säteri i Sörmlands skogar. Det dröjer inte länge innan han börjar ana att något hänt mannen som hade jobbet före honom. Hästkiropraktorn som driver gården har en allvarligt sjuk hustru, och något underligt verkar pågå mellan honom och hans kvinnliga assistent. När Aron gör ett fasansfullt fynd bland höstlöven i skogen ställs allt på sin spets.

Den unga Sanja Soliman har börjat på polishögskolan i Stockholm och hoppas att det ska hjälpa henne att hantera sin våldsamma uppväxt. Men när ödet låter fel personer mötas blir det upptakten till ett blodigt drama i de dimmiga höstskogarna.

Svinskytten är en berättelse om besatthet, begär och svårigheten att göra sig fri från sitt förflutna. Det är andra delen i Östgötasviten och en fristående fortsättning på Dragoner.

Min åsikt:
Spännande, suggestiv & välskriven!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon

Ufospanarna av Annika Widholm & Jonna Björnstjerna

Nummer: 11948
Titel: Ufospanarna
Författare: Annika Widholm
Illustratör: Jonna Björnstjerna
Förlag: Hegas
Utgivningsår: 2022
ISBN: 978-91-8008-532-8
Betyg: 4 av 5

Recensionsexemplar från Hegas förlag.

Bokens första mening:
Ovädret väcker Malva mitt i natten.

Om boken:
Ett oväder får Malva att vakna mitt i natten. Utanför fönstret upptäcker hon ett mystiskt sken på himlen. Nästa dag berättar kompisen Hanna att någon har sett ett ufo flyga över havet och de cyklar iväg för att spana efter rymdvarelser. Nere vid hamnen stoppas de av militären som har spärrat av området, men Malva och Hanna ger inte upp så lätt.

Ufospanarna ingår i serien om spanarvännerna Malva och Hanna.

Ålder 6-9 år

Min åsikt:
Rolig, spännande & fint illustrerad!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon

Natten. Sömnen. Döden. Och stjärnorna. av Joyce Carol Oates

Nummer: 11947
Titel: Natten. Sömnen. Döden. Och stjärnorna.
Originalets titel: Night. Sleep. Death. The Stars.
Författare: Joyce Carol Oates
Översättare: Fredrika Spindler
Förlag: HarperCollins
Utgivningsår: 2019/2022
ISBN: 978-91-509-6737-1
Betyg: 5 av 5

Recensionsexemplar från HarperCollins.

Bokens första mening:
Varför?

Om boken:
Whitey McClaren är före detta borgmästare och en respekterad man i samhället där han bor. När han en dag stannar bilen för att hindra två poliser som brutalt misshandlar en man, slutar det med att han själv blir angripen. Den korta tid som återstår av hans liv tillbringar han på sjukhus, omgiven av sin hustru Jessalyn och de fem vuxna barnen.

I Natten. Sömnen. Döden. Och stjärnorna. berättar Joyce Carol Oates historien om hur en familj prövas i svallvågorna av en tragedi, hur banden mellan familjemedlemmarna påverkas och hur var och en reagerar på sitt eget vis – mer eller mindre oväntat.

Min åsikt:
Storslagen, berörande & välskriven!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon