Jödde av Gunnar E. Sandgren

Nummer: 1555
Titel:
Jödde
Författare: Gunnar E. Sandgren
Förlag:
Utgivningsår: 2000
ISBN: 91-85692-40-9
Betyg: 4 av 5

 

Om boken:
Jödde är berättelsen om ett märkligt människoöde i Jönköping under 1300-talet. Vid arkeologiska utgrävningar 1984 påträffades skelettet av ett barn i övre tonåren med ett svårt fysiskt handikapp; käken hade på ena sidan vuxit ihop med nyckelbenet.

Med utgångspunkt från gravfyndet har Gunnar E. Sandgren skrivit en berättelse om pojken Jödde i det medeltida Jönköping. Olik alla andra känner sig Jödde ensam. Med hjälp av tonerna från sin benflöjt försöker han glömma sorgerna i livet. Men Jödde har en ovanlig gåva som gör att stadsborna vänder sig till honom; han har kunskap om örters helande kraft, han kan bota sjuka och ge goda levnadsråd. I sitt utanförskap har han trots sin ringa ålder blivit klok, klarsynt och medmänsklig.

Min åsikt:
En väldigt intressant historia.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookEmail this to someone

Lämna ett svar