Tio tusen sorger – ett adoptivbarns levnadsöde av Elizabeth Kim

Nummer: 225
Titel: Tio tusen sorger – ett adoptivbarns levnadsöde
Författare: Elizabeth Kim
Förlag: B. Wahlströms
Utgivningsår: 2000
ISBN: 91-32-32542-8
Betyg: 4 av 5


Om boken:

De kallade det ”hedersmord”. Men för Elizabeth, som gömd i en tvättkorg en natt fick se sin morfar hänga modern i en takbjälke i den lilla koreanska stugan, var det en kallblodig avrättning. Modern hade begått synden att föda inte bara en oäkting utan en honhyol – ett blandrasbarn, betraktat som en oren icke-människa. Då hon dessutom vägrade att sälja Elisabeth som tjänare ansåg sig släktingarna tvungna att ta saken i egna händer.
Den lilla vettskrämda Elizabeth – själv en hårsmån från döden – skonades och lämnades in till ett barnhem där hon i månader fick sitta i en burliknande spjälsäng. När hon till sist blir adopterad av ett barnlöst, fundamentaliskt pastorpar i USA inleddes nästa fas i Elizabeths liv.
Det nya landets seder och språk var henne helt främmande, men eftersom hon var rädd för att bli återsänd till barnhemmet gjorde hon sitt yttersta för att bli det perfekta barnet. Men precis som hennes västerländska anletsdrag hade stött ut henne i Korea, var hennes asiatiska utseende en ständig påminnelse om att hon inte dög i sin nya, helvita omgivning.

Min åsikt:
En berörande bok om ett barns tragiska upplevelser och kamp för att passa in.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookEmail this to someone

Lämna ett svar