Mitt sargade hjärta av Martin Doerry

Nummer: 2041
Titel:
Mitt sargade hjärta
Författare: Martin Doerry
Förlag: Norstedts
Utgivningsår: 2002/2004
ISBN: 91-7263-605-x
Betyg:
4 av 5

Om boken:
Lilli Jahn (1900-1944) växte upp i en otrodox judisk familj i Köln. Hon utbildade sig till läkare och gifte sig med en icke-judisk kollega. I rask följd kom fem barn till världen, men äktenskapet var inte särskilt lyckligt. 1942, när Förintelsen var i full gång, lät mannen skilja sig och dömde därmed i praktiken sin hustru och sina barns mor till döden.
Lilli skickades 1943 till ett arbetsläger varifrån hon 1944 sändes vidare till Auschwitz där hon snart avled. Under tiden i lägret brevväxlade hon intensivt med sina barn och lyckades vid avfärden till Auschwitz smuggla ut barnens brev.

Martin Doerry är dotterson till Lilli Jahn och ställföreträdande chefredaktör för tidningen Der Speigel. Breven som boken bygger på återfanns för några år sedan i hans morbrors efterlämnande papper och deras existens hade varit okänd för Lilli Jagns övriga barn ända fram till fyndet.

Min åsikt:
Stark & berörande.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookEmail this to someone

Lämna ett svar