Vägen till frihet av Feven Abreha Tekle & Raffaele Masto

Nummer: 279
Titel: Vägen till frihet
Författare: Feven Abreha Tekle & Raffaele Masto
Förlag: Bra Böcker
Utgivningsår: 2006
ISBN: 91-7002-272-0
Betyg: 5 av 5Om boken:

Rangliga fiskebåtar, skrotfärdiga handelsfartyg eller vanliga gummibåtar. Varje dag anländer olika sorters farkoster fullastade med afrikanska flyktingar till Italiens sydkust. Somliga blir en nyhet på tidningarnas förstasidor, andra lägger till utan att väcka minsta uppmärksamhet, många lider skeppsbrott, sjunker och drar med sig sina passagerare ner i djupet. Dessa farkoster är lastade med dramatiska historier, med önskningar som är så starka att de lyckas överleva långa resor och tusentals missöden.

Vägen till frihet är en av dessa historier. Den är den sanna berättelsen om Feven, en ung kvinna som flyr sitt hemland på jakt efter en framtid. Hon färdas genom Afrika för att gå ombord på en fiskebåt i Tripoli i Libyen som i hemlighet ska föra henne till den italienska ön Lampedusa.

Fevens odyssé, som varar i två år, inleds med trakasserier från militärerna i en förläggning i Assab, därpå följer en dramatisk flykt genom öknen, förföljelser på grund av den islamiska lagen i Sudan, slavliknande levnadsförhållanden i Libyen och till sist skräck och lidande ombord på en fiskeskuta som under fem dagar driver vind för våg på Medelhavet. Bakgrunden utgörs av Eritreas förtryckande regim samt den kriminella multinationella människosmuggling som tjänar stora pengar på desperata människor som flyr från krig och fattigdom.

Min åsikt:
Det är otroligt gripande att få följa denna lilla eritreanska flickas resa mot frihet, bort från kriget. Den är väldigt stark och fängslande.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookEmail this to someone

Lämna ett svar