Tsotsi av Athol Fugard

Nummer: 296
Titel: Tsotsi
Författare: Athol Fugard
Förlag: Brombergs
Utgivningsår: 1979/2006
ISBN: 91-85251-82-8
Betyg: 3 av 5Om boken:

Tsotsi bor i en kåkstad utanför Sophiatown i Sydafrika dit han kom som föräldralös liten pojke. Tiden innan det minns han ingenting av. Inte sitt riktiga namn, inte hur gammal han är eller varifrån han kommer. Han har inget förslutet och inte någon framtid. Nuet består av det hat och den skoningslösa iskyla som driver honom som ledare för ett ungdomsgäng som rånar, misshandlar och dödar, ständigt på jakt efter nya offer.

En kväll står han och lurpassar på en flicka. Hon bär något i famnen. Det är en kartong som hon skrämt räcker över till honom innan hon springer iväg. När Tostsi lyfter på locket ligger där ett spädbarn. Förvirrad tar han med sig barnet hem. Snart fylls han av uppgiften att till varje pris hålla detta lilla barn vid liv. Något inom honom har vaknat. Minnesbilder från barndomen flimrar förbi. Lukter och ljud kommer till honom. Han minns sin mamma, hennes röst – och nu minns han också sitt namn. Lite i taget upptäcker han vem han är och vem han varit. Inte minst upptäcker han förmågan att känna kärlek.

Min åsikt:
Det var svårt att hänga med i vissa partier i boken, men som helhet är det en bra bok.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookEmail this to someone

Lämna ett svar