Hagamannen: så våldtogs en stad av Terese Christiansson

Nummer: 324
Titel: Hagamannen: så våldtogs en stad
Författare: Terese Christiansson
Förlag: Bokförlaget DN
Utgivningsår: 2006
ISBN: 91-7588-730-4
Betyg: 5 av 5Om boken:

Hagamannen höll Umeå som gisslan i sju år. Alla kvinnor fruktade att bli den brutale serievåldtäktsmannens nästa offer och historierna tog närmast mytiska proportioner. När han efter fem års uppehåll slog till igen och nästan dödade en kvinna var paniken total.

Den 29 mars 2006 greps slutligen plåtslagaren Niklas Lindgren. Ett trauma var över, men nästa började. Den man som hänsynslöst våldtagit, lemlästat och nästan mördat var en helt vanlig familjefar, en granne och jobbarkompis, en sådan som alla känner. Hur kan en till synes helt vanlig man bära en sådan fruktansvärd hemlighet under så många år?

Historien om Hagamannen sätts här i ett nationellt perspektiv som belyser problematiken kring våldtäkter och våldtäktsmän. För att komma sanningen så nära som möjligt har frilansjournalisten Terese Christiansson fått unika inblickar i polisarbetet. Hon har haft kontakt med drabbade, andra serievåldtäktsmän och experter inom området.

Boken om Hagamannen berättar om hur en man lyckades inskränka kvinnors rörelsefrihet under flera år och satte djupa spår hos många, såväl män som kvinnor. Det är en sann och stundtals sorglig kartläggning av det sexualiserade samhället och av hur många det är som lever med en förvriden syn på kvinnor.

Min åsikt:
Det här är en bok om Hagamannen, men den sträcker sig mycket längre än så och går in på djupet inom olika serievåldtäktsmän.
Mycket intressanta fakta kring bevisning av våldtäkt och domar.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookEmail this to someone

Lämna ett svar