En gyllene bur av Carmen Bin Ladin

Nummer: 25
Titel: En gyllene bur
Författare: Carmen Bin Ladin
Förlag: Bra Böcker
Utgivningsår: 2004
ISBN: 9170021430
Betyg: 4 av 5


Om boken:

Carmen Bin Ladin, uppvuxen i Schweiz med en schweizisk far och iransk mor, är en av få västerlänningar som haft full insyn i vad hon kallar ”lyxtalibanernas paradis”, ett klansamhälle där de styrande männen är ofantliga rika och där kvinnorna hålls som sällskapsdjur.

Som mycket ung träffar Carmen sin blivande make Yeslam bin Ladin (en i syskonskaran som består av 25 söner och 29 döttrar) när han är på semester i Schweiz. De gifter sig kort därefter och flyttar till USA men bosätter sig 1976 i Saudiarabien. Parets äktenskap varar i fjorton år, men Carmen inser så småningom att hon måste frigöra sig från klanen bin Ladin så att hennes tre döttrar ska kunna växa upp till självständiga, välutbildade kvinnor.

Carmen har skrivit sin bok till sina döttrar för att förklara varför hon var tvungen att bryta med den saudiarabiska kulturen: Hon ville inte förlora sina barn eller se dem förvandlas till de ansiktslösa och nedtystade kvinnor hon själv levde bland.

En gyllene bur är ett unikt dokument om ett av världens mest slutna samhällen och om hur det är att leva i ett land där materiell rikedom och medeltida barbari går hand i hand.

Min åsikt:
En intressant bok om hur det är att leva som kvinna i Saudiarabien i den stora klanen Bin Ladin. Kampen att behålla de rättigheter man hade i västvärlden och kampen om att flickor är lika mycket värda som pojkar.
Helt klart en intressant bok att läsa.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookEmail this to someone

Lämna ett svar