Skammens boning av Doris Dahlin

Nummer: 372
Titel: Skammens boning
Författare: Doris Dahlin
Förlag: Ordfront
Utgivningsår: 2007
ISBN: 978-91-7037-271-1
Betyg: 3 av 5Om boken:

Doris Dahlins självbiografiska berättelse är en skildring av det Fattigsverige som inte är så avlägset som vi tror. Det handlar om hennes uppväxt i Härnösand, om en älskad med alkoholiserad pappa och om den styrka och svaghet som finns i alla familjer. Men det är också en historia om att överleva och om att hitta sig själv.

”Som barn hade jag dessa långa, gyllene flätor, oändliga ögon och trasiga, bruna tänder. Mamma köpte kamomill på Apoteket och sköljde mitt hår i det, precis som hon läst att lillprinsens Nenne gjorde med hans hår. En lillprinsessa var jag med det glänsande håret, ständigt vågigt av flätorna, ibland i korkskruvar från sämskskinnspapiljotterna.
I prinsessklädsel fotograferades jag en gång om året. Alltid med stängda läppar, som jag blivit tillsagd, för att ingen skulle se mina trasiga tänder. Le med ögonen, sa mamma. Varje foto ögon som aldrig log. Läpparna stängda. Det trasiga syntes ändå.”

Min åsikt:
En bok om hur det var att växa upp i en fattig familj i Sverige på 50-talet och framåt, med en alkoholiserad pappa.
I boken berättas det även om Doris Dahlins far- och morföräldrar och deras öden.
Bitvis lite rörig, men ändå mycket intressant.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookEmail this to someone

Lämna ett svar