Den som blinkar är rädd för döden av Knud Romer

Nummer: 375
Titel: Den som blinkar är rädd för döden
Författare: Knud Romer
Förlag: Wahlström & Widstrand
Utgivningsår: 2006/2007
ISBN: 978-91-46-21607-0
Betyg: 4 av 5Om boken:

Knud Romers självbiografiska roman om sin uppväxt som ”tysksvin” i Nykøbing Falster har väckt enorm uppmärksamhet i Danmark och beskrivits som ”En hämndaktion och släkthistoria, en spöksonat och en kulturell kampskrift”.
Berättelsen om ”Knüdchen” och hans sorgsna, vodkapimplande mor och tvångsneurotiker till far är en barndomsskildring som kryper under skinnet på läsaren. Trots att det är 1960-tal frodas tyskhatet i det lilla samhället och familjen Romer blir systematiskt utfrusen ur bygemenskapen. Knud är en ensam pojke som får utstå spott och spe och trakasserier för sin mors påstådda medlöperi under kriget.
Men ”Den som blinkar är rädd för döden” är samtidigt en skrivad släktkrönika full av obetalbara familjeporträtt och dråpliga kulturkrockar. Här finns Papa Schneider, godsägare och preussare, som långt efter sin död sätter skräck i släkten; mormor som miste ansiktet i en gasexplosion och som lever sitt lidande liv under en slöja och piper ”Ach so schön” till allt Knud gör; farbror Ib som är motståndsman; faster Annelise som kallar pensionen apanage och sig själv prinsessa. Och så farfar, som med sina optimistiska affärsidéer satt sprätt på hela familjeförmögenheten.

Min åsikt:
Den här boken innehåller så otroligt många roliga och spännande porträtt, att den är svår att lägga ifrån sig.
Den ger både en historisk inblick samtidigt som den ger en ett familjekaos.

Jag gillar den!

Tweet about this on TwitterShare on FacebookEmail this to someone

Lämna ett svar