Claires leende av Eva Ström

Nummer: 379
Titel: Claires leende
Författare: Eva Ström
Förlag: Albert Bonniers
Utgivningsår: 2007
ISBN: 978-91-0-011218-9
Betyg: 4 av 5Om boken:

”Vem som helst!
Ja, vem som helst utom Claire Säwes!
Inte Claire!
Aldrig Claire!
Och ändå var det Claire.”

Claire är flickan som tycks ha allt. Hon är vacker och begåvad, hon är allt hennes kamrater avundas, allt de tänker att de inte kan bli, och ständigt jämför de sig med henne. Den som sett hennes leende, spontant, ögonblickligt och levande, glömmer det aldrig. Ändå tar hon livet av sig, just när månaden maj står som mest överflödande vacker.

Claires leende är berättelsen om hennes självmord, men inte självklart vad som ledde fram till det. Eva Ström söker inte någon enkel förklaring, i stället gestaltar hon med varsam inlevelse hur tillvaron omkring Claire slocknar, inte längre talar till henne – som när hon i Florens inför Botticellis Venus födelse ofrivilligt tänker: Det är ju bara en bild! Och när hon inser att hon inte längre är närvarande i sitt eget liv avstår hon från det – kan det ha varit så det var?

Min åsikt:
Jag hade en bild av den här boken innan jag läste den och blev direkt överraskad när jag började läsa, den var inte alls som jag trott. Den var mycket bättre, mycket intressantare och väldigt bra skriven. Lite poetiskt.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookEmail this to someone

Ett svar på “Claires leende av Eva Ström“

  1. Eva STröm skriver:

    Roligt att du gillade den!

Lämna ett svar