Hjälp jag heter Zbigniew av Zbigniew Kuklarz

Nummer: 384
Titel: Hjälp jag heter Zbigniew
Författare: Zbigniew Kuklarz
Förlag: Albert Bonniers
Utgivningsår: 2005
ISBN: 91-0-010608-9
Betyg: 4 av 5


Om boken:

I ett anorektiskt radhus tillsammans med en rottweiler, fem katter, två varaner och tre överfinniga tonåringar firar hela släkten Kuklarz fyrtioårsfest. Agnieszka fyller år och nubbar flödar. Polska hårda män skyller tårarna på snapsarna när vackra polska stämmor höjs till känslomättande sånger i en kommun som stinker medelsvensson. Den svenskaste av dem alla, lillebror Zbigniew, lotsar oss igenom kvällen och berättar en lika tragisk som sanslöst humoristisk familjehistoria om män och pojkar, om äktenskap utan kärlek och barn som kommer i kläm – och om en fest som tar oväntade vändningar.
Här ryms en skildring av att växa upp som machopojke i Stockholms mindre glamorösa kvarter, som andra generationens polack i ett samhälle där man bara vill smälta in trots att man har ett förnamn ingen kan uttala och ett efternamn som lockar till snuskiga skämt, trots ens pinsamma föräldrar som inte kan fixa reflexiva pronomen, och hur svensk man faktiskt kan bli om det är en överlevnadsstrategi.

Min åsikt:
Den här boken är riktigt rolig och gav mig många skratta. Den känns både allvarlig och rolig på en och samma gång. Händelserna skildrar mycket bra.

En bok om hur det är att växa upp i Sverige med ett ovanligt namn, en annan bakgrund och föräldrar som inte lär sig språket. Allt med en stor portion humor.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookEmail this to someone

Lämna ett svar