Nattens skogar av Djuna Barnes

Nattens skogarNummer: 3364
Titel: Nattens skogar
Originalets titel: Nightwood
Författare: Djuna Barnes
Översättare: Thomas Warburton
Förlag: Lind & co
Utgivningsår: 1936/1987/2009
ISBN: 978-91-85801-72-5
Betyg: 4 av 5

 

Bokens första mening:
Strax i början av år 1880, trots välgrundade misstankar om det tillrådiga i att föröka det folk som har Herrens stadfästelse och människors ogillande, framfödde Hedvig Volkbein – en wienska av kraftfull fysik och militärisk skönhet, som nu låg under en sänghimmel i blossande grann scharlakan, med den habsburgska fläkta örnen på sängomhänget och till duntäcke ett sidenbolster med Volkbeinska vapnet i gediget och mörknat guldbroderi – vid fyrtiofem års ålder sitt enda barn, en son, sju dagar efter det hennes medikus förutspått hennes förlösning.

Om boken:
I Nattens skogar (Nightwood, 1936) möter vi Robin, Nora, Jenny och Felix, som vid olika tillfällen träffar den enigmatiske doktor OConnor. Ett komplicerat passionsdrama med oväntade vändningar tar sin början. Drivna av sina begär och lustar börjar alla fyra huvudpersonerna snart se hur den bekymmerslösa världen omkring dem färgas allt mörkare av avund, svartsjuka och kärlekskval. Deras bisarra relationer och personliga tragedier vävs samman av OConnors monologer i en omtumlande blandning av fantasi och poesi, oskuld och dekadens.

Min åsikt:
Mycket bra!

Tweet about this on TwitterShare on FacebookEmail this to someone

Lämna ett svar