Billes sköna ungdom av Vizma Belševica

Billes sköna ungdomNummer: 3459
Titel: Billes sköna ungdom
Originalets titel: Bille skaista jauniba
Författare: Vizma Belševica
Översättare: Juris Kronbergs
Förlag: Natur & Kultur
Utgivningsår: 2000/2001
ISBN: 91-27-08169-9
Betyg: 3 av 5

 

Bokens första mening:
Långt där bakom gör sig tyskarna u ordningen för avfärd, försöker ännu en gång övertala dem att följa med och förkunnar att klockan ett i morgon är ryssarna här.

Om boken:
Bille har hunnit bli fjorton år, andra världskriget är slut. I tyskarnas ställe kommer ryssarna. Det råder brist på allt. Bille börjar gymnasiet men tvingas sluta för att familjen inte har någon inkomst. Hon börjar på en yrkesskola för att bli sättare och arbetar periodvis på landet för att ta hem mat. Arbetsbördan blir för stor; hon förs till sanatorium för att få vila och vitaminsprutor.
Senare skadas Bille svårt i ryggen vid ett överfall. Hon blir åter sängliggande och tvingas lyssna till ”Skön är vår ungdomstid” som grannen spelar, om och om igen. Och visst får Bille även uppleva en skön (men alltför kort) tid – tillsammans med ”den stora kärleken”. När hon börjar på ett unglitterärt seminarium uppmanas hon att sluta skriva om känslor och istället skildra yrkesskolan. Bille går aldrig dit mer.

Billes sköna ungdom är den fristående fortsättningen på Bille och Bille och kriget.

Min åsikt:
Bra & intressant.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookEmail this to someone

Lämna ett svar