Historien om Leila K av Petter Wallenberg

Historien om Leila KNummer: 3588
Titel: Historien om Leila K
Författare: Petter Wallenberg
Förlag: Lind & co
Utgivningsår: 2013
ISBN: 978-91-7461-190-8
Betyg: 3 av 5

 

Bokens första mening:
”Men sätt på lite Sex Pistols eller nåt…”, säger den bekanta rösten.

Om boken:
Författaren Petter Wallenberg har växt upp med Leila K som idol och långt senare – när hon själv sedan länge hade lämnat musiklivet – sökt upp henne för ett musikaliskt samarbete. Den här berättelsen har sin upprinnelse i det mötet och tiden efter det.

När Leila K slog igenom som rapartist med låten ”Got to get” sommaren 1989, var det många som i henne såg en stor stjärna födas. Hon hade kaxighet och utstrålning som få och verkade född till att stå på en scen. Förortstjejen från Göteborg blev snabbt en internationell rapstjärna och vägen mot ännu större framgångar låg öppen.

Men under en pågående turné i England med Rob’n’Raz kom det första sammanbrottet, och Leila rymde till Ibiza. Hon kom dock tillbaka som artist och hade under de närmast följande åren solohittar som covern ”Ça plane pour moi” och ”Electric”. Under en turné 1996 fördjupades dock de personliga problemen och skivbolaget bröt allt samarbete.

Leilas alkoholmissbruk tilltog och hon greps av polisen för bland annat snatteri. När hon var nominerad som bästa kvinnliga artist på Grammisgalan 1997, slutade det med att hon blev utslängd från tillställningen. Detta och mycket annat kunde man se i dokumentärfilmen Fuck you, fuck you very much som kom året därpå.

Vägen utför blev allt brantare, Leila drog på sig flera fängelsestraff. Det rörde sig inte längre om bara snatteri, utan också om misshandel, olaga hot och våld mot tjänsteman. Och efter en tids tystnad stod det klart att den före detta stjärnan nu levde som hemlös på Stockholms gator. Men när hon var så gott som uträknad kom singeln ”Legendary” som en oväntad comeback 2011. Det här är historien om resan dit.

Min åsikt:
Bra & intressant!

Köp boken:
Boken finns bland annat på Bokus & Adlibris.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookEmail this to someone

Lämna ett svar