Stället av David Means

StälletNummer: 3814
Titel: Stället
Originalets titel: The Spot
Författare: David Means
Översättare: Andreas Vesterlund
Förlag: Bakhåll
Utgivningsår: 2010/2013
ISBN: 978-91-7742-391-1
Betyg: 4 av 5


Bokens första mening:
Han hejdar sig ett ögonblick där uppe, för att öka spänningen bara, och så sätter han igång igen, mjukare till en början, rör sig från öster till väster och österut igen, mot Fifth Avenue-sidan av byggnaden, stannar upp för att samla sig, tittar ut över utsikten tänker jag mig….

Om boken:
Means berättar till exempel om det välregisserade bankrånet där inget ska kunna gå fel eftersom varje kommando, varje gest är genomtänkt och samordnad.

Carson har hoppat över disken och är den som håller i säcken som i rasande fart fylls med pengar. Donnie är den som skriker åt bankkunderna att ligga ned på golvet och för allt i världen inte spela hjältar. Berättaren själv står vid fönstret och håller både gatan utanför och hela banklokalen under uppsikt med sin alerta split vision-blick.

Men sannolikheten för att den fatala Missen ändå ska hända är aldrig negligerbar för under loppet av de få sekunder som tickar förbi hinner så kolossalt många vanskliga faktorer fluktuera. Tyst-alarm-faktorn, hopblandnings-faktorn, missriktat-hjältemod-faktorn…

”Stället” i novellen med samma namn är en plats som Bone påvisar långt ute i sjön. En krusning på ytan avslöjar att det är där dricksvattnet sugs in. Vill man förgifta hela Cleveland är det där man ska hälla giftet.

Bone är hallick åt Meg och fixar t orskar åt henne, det är vanligen män med byxor med pressveck, småföretagare med framgångsrik firma och irriterande gott om pengar, och det händer att Meg avslöjar vad hon gör med dem, åtminstone vad hon gjort med dem som hittats döda efteråt.

”Stället” är också en plats långt nedanför Niagarafallen där vattnet rör sig i en nästan omärklig virvel och ibland står helt stilla. Där flyter kropparna upp. Förr eller senare.

Min åsikt:
Mycket bra & starka noveller.

Köp boken:
Boken finns bland annat på Bokus & Adlibris.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookEmail this to someone

Lämna ett svar