Stulen barndom av Thomas Kanger

Stulen barndomNummer: 3851
Titel: Stulen barndom
Författare: Thomas Kanger
Förlag: Albert Bonniers
Utgivningsår: 2014
ISBN: 978-91-0-012621-6
Betyg: 4 av 5


Bokens första mening:

Det sägs ofta att man ska akta sig för att läsa om sådant som hänt förr med nutidens glasögon.

Om boken:
Under barnhemsepoken från början av 1920-talet fram till 1980 omhändertogs över trehundratusen barn och placerades på institutioner eller i fosterhem. Syftet var, som folkhemsarkitekterna makarna Alva och Gunnar Myrdal uttryckte det, ”att höja befolkningsstockens egenskaper”. Men trots det utsattes barnen i många fall för ett besinningslöst och meningslöst lidande. Misshandel, tvångsarbete, förnedring och regelrätta våldtäkter hörde inte till ovanligheterna i deras vardag. Allt detta pågick när Sverige utvecklades till världens kanske mest välmående välfärdsstat. Men dessa barn betraktades som icke önskvärda och behandlades därefter. De vittnesmål och larmrapporter som trots allt hördes togs inte på allvar. Ingen lyssnade på de bortglömda barnen.

Min åsikt:
En bra, intressant & viktig bok!

Köp boken:
Boken finns bland annat på Bokus & Adlibris.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookEmail this to someone

Lämna ett svar