En enkel till Paris av Elena Balzamo

En enkel till ParisNummer: 5042
Titel: En enkel till Paris
Originalets titel: Un aller simple pour Paris
Författare: Elena Balzamo
Översättare: Peter Landelius
Förlag: Lind & co
Utgivningsår: 2012/2014
ISBN:
978-91-7461-255-4
Betyg:
4 av 5

Bokens första mening:
Jag sade adjö till mina föräldrar och klev upp i vagnen tillsammans med farbror Sasja, och så satte sig tåget i rörelse.

Om boken:
Två teman flätas samman i denna berättelse, vars författare är född och uppväxt i Sovjetryssland.
Det ena är rädslan. Den genomsyrar livet under tre generationer. Farmor blir stämplad som ”folkets fiende” – fängelse och förvisning avlöser varandra. Far växer upp som son till ”folkets fiende”, men lyckas trots allt bli en framstående vetenskapsman. Även han lever med en djuprotad rädsla och kommer så småningom till insikt om regimens sanna karaktär. Författarens egen till synes lyckliga uppväxt i Moskva är långt ifrån bekymmersfri: det politiska systemets oerhörda tryck känns överallt, det alstrar rädslan – men även begäret att veta mer, att förstå …

Berättelsens andra tema är språket. Farmoderns tidiga kosmopolitiska erfarenhet, följd av regimens påtvungna enspråkighet, ger upphov till sondotterns alltmer växande språkintresse. Att läsa förbjudna böcker, komma i kontakt med andra människor och förstå vad som finns på andra sidan järnridån är lockande. Helt nya, oanade världar öppnar sig. Sakta följer författaren den stig som så småningom leder till studier av nordiska språk och litteratur. Det som började som flykt från den hopplösa verkligheten förvandlar sig till en livsuppgift.

Min åsikt:
Stark & intressant!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris, Glansholms & Cdon.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookEmail this to someone

Lämna ett svar