Tårkommissionen av António Lobo Antunes

TårkommissionenNummer: 5260
Titel: Tårkommissionen
Originalets titel: Comissao das lágrimas
Författare: António Lobo Antunes
Översättare: Örjan Sjögren
Förlag: Forum
Utgivningsår: 2011/2015
ISBN:
97891-37-14235-7
Betyg:
3 av 5

Bokens första mening:
Ingenting förutom en rysning genom träden då och då och varje löv en mun som talar sitt eget språk och inte har med de andra att göra, i början var de formella, tvekade och bad om ursäkt, men efter hand kom ord som riktade sig direkt till henne trots att de inte gick att begripa, hur många år har ni hållit på att plåga mig, jag har ingenting att förklara för er, låt mig vara, det här när jag var liten, i Afrika, men sedan i Lissabon också, mor gick fram till köksskåpet där hon förvarade medicinen.

Om boken:
Åren efter Angolas självständighet 1975 är en oerhört kaotisk och våldsam tid. Många portugiser finns kvar i landet och den segrande MPLA-gerillan och presidenten fruktar en statskupp. För att tysta motståndet inrättas en kommission för att rensa ut möjliga regimmotståndare.

Trettio år senare befinner sig Cristina intagen på en psykiatrisk klinik i Lissabon. Cristina föddes under befrielsekriget och trots att hon bara var fem när hon lämnade Angola plågas hon av sina minnen.

Modern Alice var en vit portugisiska som kallade sig för Simone på nattklubben där hon arbetade som prostituerad. Fadern, om det verkligen var hennes riktige far, var en svart före detta präst som arbetade för gerillan och förhörde och torterade motståndare. Till slut blev han själv förföljd och tvingades lämna landet med familjen.

Min åsikt:
Bra & intressant!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris, Glansholms & Cdon.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookEmail this to someone

Lämna ett svar