Osynliga händer av Ville Tietäväinen

Osynliga händerNummer: 6249
Titel: Osynliga händer
Originalets titel: Näkymättomät kädet
Författare: Ville Tietäväinen
Översättare: Jocke Laitala & Horst Schröder
Förlag: Epix
Utgivningsår: 2011/2015
ISBN: 978-91-7089-542-5
Betyg: 4 av 5

Bokens första mening:
… lov och pris tillkommer gud, världarnas herre, den nåderike, den barmhärtige, som allsmäktig råder över domens dag!

Om boken:
2500 euro kräver människosmugglarna för den nattliga färden på några få kilometer över Gibraltar sund, som skiljer Marocko och Spanien, Afrika och Europa, från varandra.

Det är en tvåårsinkomst för Rashid, som kämpar i Tangers fattigkvarter för sin dagliga överlevnad som daglönare och skräddarhjälp. Men Europa lockar, trots att europeerna gör allt de kan för att stoppa illegala invandrare. ”Om man skyddar något så väl måste det vara värdefullt, eller hur?”

För att försörja sin familj ger Rashid sig av på den farofyllda resan in i EU. För drömmen om ett bättre liv pantsätter han sin framtid, och som modern ”skuldslav” tvingas han arbeta av kostnaden för sin resa på drivhusplantagerna i Spanien.

Undan för undan öppnar sig för Rashid hela den fasansfulla situationen för de afrikanska flyktingar som lyckas överleva överfarten till Europa.

Den finske författaren och illustratören Ville Tietäväinen har gjort grundlig research i Marocko och Spanien och intervjuat flyktingar, svartarbetare, gränspoliser och människosmugglare. Arbetet med denna serieroman tog honom fem år.

Min åsikt:
Stark, gripande, intressant & viktig!!!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus & Adlibris.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookEmail this to someone

Lämna ett svar