Apelsinflickan av Lena Kallenberg

Nummer: 505
Titel: Apelsinflickan
Författare: Lena Kallenberg
Förlag: Tiden
Utgivningsår: 1997
ISBN: 91-88876-30-6
Betyg: 5 av 5


Om boken:

Signe är på rymmen från sin husbonde. Hon tar sig till Stockholm och lever där under usla förhållanden. ”Du ska inte bli en apelsinflicka”, ekar fars röst inom henne. Nej, hon vill inte sälja sig till män på krogar och bakgator. Så lever hennes väninna Alice, som är statligt prostituerad. Men hur ska en ung flicka klara sig när kvinnorna står i kö för arbete i de nya fabrikerna? Signe kommer till ett hem för förtappade flickor och får lära sig ett yrke. Om hon en dag hittar sin far vill hon att han ska vara stolt över sin dotter. Men det är inte Signes far som ger sig till känna, utan Björn, och med honom kommer kärleken.
Apelsinflickan är en realistisk skildring av ung kvinnors liv i Stockholm på 1880-talet.

Min åsikt:
En otroligt intressant och gripande bok, som man inte vill lägga ifrån sig.

Mycket läsvärd.

Vald till månadens bok i februari 2008.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookEmail this to someone

Lämna ett svar