Mun mot frusen fjord av Inger Bråtveit

Nummer: 66
Titel: Mun mot frusen fjord
Författare: Inger Bråtveit
Förlag: Forum
Utgivningsår: 2002
ISBN: 91-37-12330-0
Betyg: 4 av 5


Om boken:

Mun mot frusen fjord är skriven i jagform och handlar om en liten flicka som i lekar och drömmar försöker förstå verkligheten när hela hennes värld kollapsar och tryggheten slås sönder. Hon lever med mamma, pappa och lillasyster och bor ofta hos sina älskade farföräldrar. Miljön är norsk landsbygd med dramatiskt höga berg och blånande djupa fjordar.
Lillasystern omkommer i en trafikolycka och farmodern blir alltmer senil och avlider så småningom. Hudlöst, klarsynt och nästan plågsamt insiktsfullt skildrar Inger Bråtveit flickans kamp för att nå fram till en egen begreppsvärld och slutligen ett accepterande av sakernas tillstånd.
Musiken och sångerna är ett genomgående tema. När farmodern glömmer det som finns här och nu, når barnet fram till henne genom att sjunga de sånger som den gamla har lärt henne – sånger från den tid då farmodern var ung. Skildringen av kärleken mellan generationerna är både personlig och gripande.
Den lilla flickan omvandlar sin sorg, sina skuldkänslor och sin djupa smärta till drömfigurer: hundar och en fågel som förföljer henne, säger sanningar på sitt sätt och vill få henne att lyda dem. Steg för steg inser hon att kärleken och tryggheten mellan föräldrarna är en chimär och att hennes mor antagligen inte älskar henne.

Min åsikt:
Hon lever med mamma, pappa och lillasyster, och bor ofta hos farföräldrarna.
Då hennes värld går i kras förvandlas hennes värld till att bestå av drömfigurer. ”… en omskakande berättelse med en stark inre dramatik och psykologi, skriven på en tät, klar, lyrisk prosa.” Detta är en bok där allt inte står i klartext, en typisk poesiroman, alltså helt i min smak.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookEmail this to someone

Lämna ett svar