Bortom ljus och mörker av Lotta Thell

Nummer: 69
Titel: Bortom ljus och mörker
Författare: Lotta Thell
Förlag: Ordupplaget
Utgivningsår: 2005
ISBN: 91-89618-64-5
Betyg: 5 av 5


Om boken:

Sekten är den sanna berättelsen om en familj som slogs itu av en sekt. I boken beskriver Peter Pohl en verklighet som han återskapat efter telefonsamtal, tidningsartiklar, radioprogram och samtal med några av de inblandade. Berättelsen följer familjens liv under några märkliga år. En uppskakande läsning för alla som vill sätta sig in i hur tillvaron i en sekt kan te sig, och försöka förstå vilka mekanismer det är som får människor att ge sig in i ett sådant liv.

Upprinnelsen är ett litet gräl mellan två bröder om just ingenting, en flaska faller i golvet och krossas, ett splitter fastnar i ögat på den ena av tvillingsystrarna. En alldaglig olyckshändelse, kan man tycka. Föräldrarna söker hjälp för det skadade ögat. Läkarna misslyckas. Man riktar sitt hopp till ett medium på Bergtuna Hälsocenter, Guds Moder, som med healing och naturmedel har botat hundratals svårt sjuka människor. Hon lovar att ta sig an den lilla flickan, ja, att ta sig an hela familjen, som enligt henne är bunden av onda krafter. åtta år senare är familjen splittrad i två fientliga hälfter och ytterligare långa år av rättegångar återstår. Boken berättar hur det kunde gå så långt.

Min åsikt:
Detta är en sann historia om en familj som hamnar fel. Föräldrarna söker förtvivlat efter vård åt sin sjuka dotter och dras på så vis in i en sekt där det lovas att flickan ska bli frisk genom Irjas healing.
Irja styr den lilla gruppen med hårda grepp och psykisk och fysisk misshandel.

Det är mycket skrämmande att läsa.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookEmail this to someone

Lämna ett svar