Åkern är världen av Dola De Jong

Nummer: 8069
Titel: Åkern är världen
Originalets titel: En de akker is de wereld
Författare: Dola De Jong
Översättare: Per Holmer
Förlag: Nilsson
Utgivningsår: 2017
ISBN: 978-91-88155-21-4
Betyg: 4 av 5

Bokens första mening:
Eftermiddagarna var alltid så varma att barnen måste hålla sig i rörelse för att inte bränna fötterna, med små trippande steg, så lätta som möjligt.

Om boken:
Aart och Lies är ett ungt judiskt par som flyr från Nederländerna i början av andra världskriget för att slå sig ned i ett nordafrikanskt land, med förhoppningar om vidare färd till Amerika. Med sig har de sin lille son och sex flyktingbarn som de träffat på under resan: Rainer, Maria, Luba, Pierre och Berthe är även de av judiskt ursprung medan den sjätte, Hans, har tvingats lämna Tyskland på grund av faderns engagemang i motståndsrörelsen. De bosätter sig i en gammal husvagn och försöker så gott det går att leva på vad åkerjorden ger. Men tillvaron blir inte som de tänkt sig och de får utstå en rad prövningar. Pierre gör sig illa och måste amputera benet, Luba tvingas bli hushållerska och kanske även älskarinna åt en holländsk man, Maria blir motvilligt bortadopterad och Aart hamnar i fängelse. Samtidigt blir skördarna allt magrare och kampen för överlevnad alltmer desperat.

Min åsikt:
Stark, gripande & omskakande!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, AdlibrisCdon.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookEmail this to someone

Lämna ett svar