Judas av Amos Oz

Nummer: 8230
Titel: Judas
Originalets titel: HaBesora al pi Jehuda Ish Kariot
Författare: Amos Oz
Översättare: Nicholas de Lange / Rose-Marie Nielsen
Förlag: Wahlström & Widstrand
Utgivningsår: 2014/2017
ISBN: 978-91-46-22672-7
Betyg: 3 av 5

Bokens första mening:
Här följer en berättelse från vinterdagarna i slutet av 1959 och börjar av 1960.

Om boken:
I det sena 1950-talets Jerusalem söker den unge bibelforskaren Shmuel nya vägar i livet efter att ha övergetts av sin flickvän och tappat lusten för studierna. Han tar anställning som assistent och samtalspartner hos Gershom Wald, en ärrad och sängliggande intellektuell som betalat ett högt pris för det han tror på. I huset finns även svärdottern Atalia, som mist sin man i självständighetskriget 1948. Atalia är lockande och avståndstagande på samma gång och Schmuel dras ohjälpligt till henne, trots att ett anställningsvillkor var att han inte skulle förälska sig. Parallellt med att hans besatthet tilltar fördjupas relationen mellan honom och Gershom och Shmuel ställs inför frågor som han måste finna svar på. Deras samtal får honom också att återuppta sina studier om förhållandet mellan Judas, förrädaren som kanske inte var en förrädare, och Jesus, som föll offer för sin egen övertygelse – och han finner i den historien ett starkt samband med vad som händer i det samtida Israel.

Min åsikt:
Gripande & fängslande!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, AdlibrisCdon.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookEmail this to someone

Lämna ett svar