Utredningen av Philippe Claudel

Nummer: 8692
Titel: Utredningen
Originalets titel: L’Enquête
Författare: Philippe Claudel
Översättare: Lars Erik Sundberg & Lena Fries-Gedin
Förlag: Norstedts
Utgivningsår: 2010/2012
ISBN: 978-91-1-303811-7
Betyg: 3 av 5

Bokens första mening:
När Utredaren steg ut från järnvägsstationen möttes han av ett fint snöblandat regn.

Om boken:
Utredaren har kallats till Företaget för all mäns-k-lig aktivitet. En självmordsepidemi bland persona-len har rapporterats till byråchefen, som nu vill att Utredaren företar en Undersökning, men först måste han bli insläppt hos Företaget – vilket han misslyckas med.

Efter ett resultatlöst irrande i Staden hittar så Utredaren Hopp-ets hotell, som vid första anblicken verkar nersläckt och övergivet, men visar sig vara öppet. En surmulen nattportier i en jättekvinnas skepnad beslagtar Utredarens id-handlingar och kreditkort samt förhör honom noggrant på hotellets reglementen. Nästa morgon överraskas Utredaren vid frukosten av hundratals Turister som frossar i mat medan han själv får nöja sig med en torr skorpa och surt kaffe. Han blir illamående och rusar in på toaletten, men hamnar på damernas där hotellpolisen anklagar honom för vandalisering och skriver ut en saftig räkning.

Så småningom lyckas Utredaren bli insläppt på Företaget och få träffa en ansvarig chef, som egentligen inte vill besvara några frågor. Utredaren drabbas av tvivel och paranoia och undrar om han inte lockats in i en fälla. Är han nästa offer i Företagets helvetesmaskineri? Består Företagets verksamhet av att beröva människor deras identitet?

Min åsikt:
Fascinerande & underhållande!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookEmail this to someone

Lämna ett svar