Det som sker av Arne Sundelin

Nummer: 82
Titel: Det som sker
Författare: Arne Sundelin
Förlag: Natur och kultur
Utgivningsår: 1996
ISBN: 91-27-06307-0
Betyg: 4 av 5


Om boken:

”För tio år sedan tog min mamma sitt liv. Jag har inte kunnat skriva om det som hände. Det har varit en förbjuden bok.”

Så inleder Arne Sundelin Det som sker en roman med självbiografisk bakgund. Det är en berättelse om hur en förälder för alltid vänder sig bort från sina barn, men det är också ett starkt och mångbottnat porträtt av en kvinna som slutligen väljer att dö.

”Jag har tänkt att om jag skriver om henne kommer det att skada min pappa. Ibland har jag föreställt mig att han inte skulle klara det. Jag har trott att det var därför som jag inte har skrivit om henne. Fast kanske finns det något ännu svårare. Något i hennes berättelse som rymmer en skrämmande förståelse om mig själv. – Jag ska skriva denna förbjudna bok för mig själv. Jag vill veta vem hon var för mig. När hon tog sitt liv var det någonting vi inte kunde förhindra. Det var en kraft som tycktes större än oss själva.”

Arne Sundelins berättelse om hur en förälder för alltid vänder sig bort från sina barn är personlig, privat och allmängiltig på en gång – något som brukar karakterisera de goda författarnas bästa böcker. Och just genom att den – mitt i all sin omaskerade uppriktighet – är saklig, osentimental och lågmäld, drabbar den läsaren med ovanlig häftighet.

Min åsikt:
Detta är Arne Sundelins egna berättelse om hur sin mamma tar sitt liv. Ett försök att förstå sin mammas tankar och känslor.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookEmail this to someone

Lämna ett svar