Elina, Joels dotter av Eila Olofsson

Nummer: 656
Titel: Elina, Joels dotter
Författare: Eila Olofsson
Förlag: LibrisArtic
Utgivningsår: 2008
ISBN: 978-91-974435-6-2
Betyg: 3 av 5


Om boken:

Elina, Joels dotter är Eila Olofssons debutroman. Eila är förr och uppväxt i Finland, kom som 21-åring till Sverige, efter att som barn upplevt flera krig, hunger och rädsla, men också glada, ljusa minnen från barndomens finska skogar och sjöar.
Elina är i romanen en av de många barn som inte deporterades till Sverige under 2:a världskriget. ”Ska vi svälta eller dö ska vi göra det tillsammans här hemma”, säger pappa Joel när mamma Anni försiktigt för frågan på tal.
Romanen är framför allt en berättelse om hur ett barns värme och kärlek blandas med ångest i sin omöjliga uppgift att förstå vuxna som inte ens själva kan hantera sin oro, ilska, hat eller handlingar.
Elina utsätts för mer obegripligheter än de flesta barn. För lilla Elina tre år blir krigets omständigheter en vändpunkt. Hon blir aldrig mer ett vanligt barn. Hon blir något annat.

Min åsikt:
En intressant och bra  historia, men det känns som om det saknar något, som om man vill ha mer.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookEmail this to someone

Lämna ett svar