Svälten – hungeråren som formade Sverige av Magnus Västerbro

Nummer: 10037
Titel: Svälten – hungeråren som formade Sverige
Författare: Magnus Västerbro
Förlag: Albert Bonniers
Utgivningsår: 2018
ISBN: 978-91-0-016970-1
Betyg: 4 av 5

Bokens första mening:
Till sist hade han fått nog.

Om boken:
Först kom kylan. Sedan värmen och torkan. Två år i rad slog skörden fel. Folk dog. Till en början barn och åldringar. Därefter även de starka. Det tredje året var alla visthusbodar tömda. I Stockholm anklagade man de svältande för att själva ha orsakat sin nöd.

Missväxten under åren 1867-69 är en av de värsta naturkatastroferna i Sveriges historia, och dess effekter förstärktes av politiska felbeslut och misstag. Hungersnöden bidrog till stora sociala spänningar och blev startskottet för massemigrationen, främst till Nordamerika. Genom enskilda människors livsöden berättar Svälten en skakande historia om ett avlägset Sverige, men samtidigt ett som var här alldeles nyss.

Min åsikt:
Stark, fängslande & välskriven!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookEmail this to someone

Lämna ett svar