Vad gör vi här? av Marilynne Robinson

Nummer: 10175
Titel: Vad gör vi här?
Originalets titel: What are we doing here?
Författare: Marilynne Robinson
Översättare: Jens Ahlberg
Förlag: Weyler
Utgivningsår: 2018
ISBN: 978-91-7681-126-9
Betyg: 4 av 5

Bokens första mening:
Jag förutsätter att samvete är en mänsklig egenskap som är så spridd att den kan anses allmänt utmärkande.

Om boken:
»Hur hamnade du här, Marilynne. Vad var det som hände? Var det biblioteken?«

Det var Barack Obama som frågade, i ett samtal med Marilynne Robinson i biblioteket på det universitet i Iowa där Robinson undervisar blivande författare. Men frågan gällde mycket mer än så: Hur kom det sig, undrade presidenten, att en kvinna uppväxt under enkla förhållanden i präriestaten Idaho blev en av Amerikas ledande intellektuella?
I Vad gör vi här? tecknar Robinson svaret. Hennes essäer rör sig över vida fält, men söker alltid sina rötter i den amerikanska historien och hos de amerikaner som verkligen byggde landet: t ex puritanerna med deras envetna satsning på allmänt välstånd, fri utbildning. Hennes udd riktas lika mycket mot marknadsfixerad höger som mot enkelspårig vänster, som båda reducerar såväl samhälle som människa till ödesbestämdhet. Och hennes motstånd mot det Amerika som Trump vill representera är, naturligvis, oerhört starkt och välformulerat.

Min åsikt:
Tänkvärd, gripande & stark!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookEmail this to someone

Lämna ett svar