Den blinda ugglan av Sadeq Hedayat

Nummer: 770
Titel: Den blinda ugglan
Författare: Sadeq Hedayat
Förlag: Bokförlaget Tranan
Utgivningsår: 1937/1965/2008
ISBN: 978-91-85133-85-7
Betyg: 5 av 5


Om boken:

”I djupet av mitt hjärta önskade och begärde jag att få överlämna mig åt glömskans sömn. Om en sådan glömska vore möjlig, om den kunde vara beständig, om jag kunde sluta mina ögon och bortom sömnen långsamt upplösas i intet och förlora allt medvetande om min existens, om det vore möjligt för mitt jag att uppgå i en droppe bläck, en klang av toner eller en stråle av fångat ljus, och om sedan dessa vågor och former växte och rusade isär, så att de uttunnades till fullständig oförnimbarhet – då hade jag nått målet för min längtan.”

En man återger för sin egen skugga sitt livs historia. I förtvivlan över att ha förlorat sin mystiska älskarinna befinner han sig på randen till döden eller vansinnet. Tid och rum har gått sönder och samma motiv, samma personer återkommer ständigt i nya skepnader.
Det går att läsa Den blinda ugglan som en skräckhistoria, som en surrealistisk mardrömsskildring eller kanske som en opiumrusig lek med förvridna speglar.

Min åsikt:
En bok som fångade mig, ja verkligen fångade mig med sina ord. Fascinerande. Behöver jag säga mer?

Tweet about this on TwitterShare on FacebookEmail this to someone

Lämna ett svar