Gift av Tove Ditlevsen

Nummer: 10610
Titel: Gift
Originalets titel: Gift
Författare: Tove Ditlevsen
Översättare: Ninni Holmqvist
Förlag: Natur & Kultur
Utgivningsår: 1971/2019
ISBN: 978-91-27-15497-1
Betyg: 5 av 5

Bokens första mening:
Allt i vardagsrummet är grönt, väggarna, mattorna, gardinerna, och jag är alltid inuti det som i en tavla.

Om boken:
Gift är den sista boken i hennes självbiografiska trilogi Barndom, Ungdom, Gift och anses av många vara hennes allra främsta verk. Här finns tre kärleksobjekt: männen, drogerna och skrivandet. Gift handlar om fyra äktenskap, det första med den 36 år äldre redaktören Viggo F, och om barnen hon föder. Men också om giftet i den spruta som till slut har huvudpersonen helt i sitt våld. Genom hela denna såriga, hudlösa, vansinnigt skickligt skrivna bok, löper förhållandet till skriften som passion och räddningsplanka. Hon skrev det hon levde, och medierna älskade att skriva om henne. 1956 skriver Ditlevsen själv om symbiosen med offentligheten: med tiden fick hon det avskyvärda något, som vi kallar ett namn, och så småningom förstod hon, att det namnet hade stulits ifrån henne…

Min åsikt:
Briljant, gripande & vackert skriven!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookEmail this to someone

Lämna ett svar